Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables' in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache SET data = 'a:823:{s:13:\"theme_default\";s:6:\"owpsee\";s:13:\"filter_html_1\";i:1;s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:27:\"menu_secondary_links_source\";s:0:\"\";s:25:\"drupal_http_request_fails\";b:1;s:15:\"install_profile\";s:7:\"default\";s:17:\"node_options_page\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:12:\"comment_page\";s:1:\"0\";s:14:\"theme_settings\";a:22:{s:11:\"toggle_logo\";i:1;s:11:\"toggle_name\";i:0;s:13:\"toggle_slogan\";i:0;s:14:\"toggle_mission\";i:0;s:24:\"toggle_node_user_picture\";i:0;s:27:\"toggle_comment_user_picture\";i:0;s:13:\"toggle_search\";i:0;s:14:\"toggle_favicon\";i:1;s:20:\"toggle_primary_links\";i:1;s:22:\"tog in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables:en' in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache SET data = 'a:0:{}', created = 1419103441, expire = 0, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'variables:en' in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 739
Linux za sve | OneWorldsee platform for southeast Europe
   
Text Size

Linux za sve

Syndicate content
Regionalna web publikacija posvećena Linuxu i otvorenim sustavima.
Updated: 2 hours 31 min ago

Cinnamon: podešavanje nakon instalacije

11. December 2014 - 10:33
Učinimo Cinnamon još atraktivnijim uz jednostavne trikove!

 

Cinnamon je moderno i estetski privlačno radno okruženje koje još od svojih početaka podiže podosta prašine na Linux sceni. Sve poznate distribucije ga nude u vlastitim izdanjima, a odlikuje se stabilnošću, malom potrošnjom resursa, lakom podesivošću, jednostavnošću upotrebe i velikim brojem dodataka. Često nepotrebno zanemarivan, Cinnamon napokon zaslužuje kratak vodič i upute za podešavanje za još ugodniji rad.

Upute su pisane za Linux Mint 17.1 (Ubuntu 14.04 LTS) s verzijom Cinnamona 2.4. Za sve ostale distribucije se podrazumijeva da imaju predinstaliran Cinnamon iz službenih repozitorija ili sa službene stranice. Korisnicima se preporučuje barem minimalno snalaženje u Terminalu.

 

 

 

Nadogradnja sustava, instalacija i deinstalacija programa

Prvi i najvažniji korak nakon svježe instalacije sustava jest potražiti i instalirati sigurnosne nadogradnje. To je moguće obaviti kroz Update Manager ili naredbom:

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Najjednostavnija metoda za instalaciju i uklanjanje većeg broja programa je pomoću Synaptica. Važno je instalirati neke dodatne programe koje najčešće koristimo u svakodnevnom radu, kao što su: BleachBit, Pinta, SMPlayer i SMTube, VLC, K3B ili Xfburn, Dconf-Editor, htop, Conky Manager, lshw-gtk, lm-sensors, rar… Isto tako, možemo i deinstalirati nepotrebne (npr. Brasero).
Iako Linux Mint dolazi s predinstaliranim svim kodecima potrebnim za svakodnevni rad, nije naodmet dodati i paket ubuntu-restricted-extras. U slučaju problema s očitavanjem CD/DVD-a ključni su libdvdread4 i libdvdcss2. Za one koji žele novu Oracle Javu, potrebno je dodati odgovarajući PPA.

 

Pozadinska slika, teme i ikone

Mint 17.1 nudi bogatu kolekciju pozadinskih slika. Radi se o paketu mint-backgrounds koji je potrebno naknadno instalirati. Npr.:

sudo apt-get install mint-backgrounds-retro

 

Promjena pozadinske slike

 

 

Za Cinnamon su dostupne brojne teme koje je moguće preuzeti i instalirati pomoću odgovarajućeg izbornika (Themes). Meni omiljena je SmoothPurple, kao i nove Mint-X-Acqua ikone.

 

SmoothPurple tema i Mint-X-Acqua ikone

 

 

Cjelokupni popis dostupnih tema možete pogledati na službenoj stranici. U slučaju problema s automatskim preuzimanjem i instalacijom, možete ih ručno preuzeti i otpakirati u ~/.themes/ ili /usr/share/themes/. Ikone je potrebno otpakirati u /usr/share/icons/.

 

Panel

Posebnu pažnju moramo posvetiti panelu. Radi se o jednom od ključnih dijelova svakog radnog okruženja koje je gotovo neizostavno u svakodnevnom radu. Za početak napominjem da Cinnamon Panel ima određena ograničenja koja ga čine prilično nefleksibilnim. Tako ga je, primjerice, moguće postaviti isključivo na vrh ili dno ekrana (ili imati dva panela). Nije ga moguće premještati lijevo ili desno, kao ni mijenjati njegovu duljinu čime bismo ga pretvorili u improvizirani dock.

Za početak je potrebno povećati širinu…

 

Promjena širine panela

 

… što je moguće i putem Dconfa:

org -> cinnamon -> panel-bottom-height

Na početku panela nalazi se Cinnamon Menu koji se konfigurira desnim klikom. Moguće je izbrisati dosadni tekst “Menu” i upisati što god želite. Odaberite ikonu u /usr/share/cinnamon/theme/ ili dodajte vlastitu. Koristeći Menu Editor možete dodavati ili oduzimati kategorije i njihov sadržaj.

 

Konfiguriranje izbornika

 

Ikone koje dodate na panel pojavljuju se isključivo u launcheru s lijeve strane. Možete ih razmjestiti jednostavnim povlačenjem miša (drag-and-drop).

Među najvažnijim indikatorima na desnoj strani panela nalazi se prikaz datuma i točnog vremena. Međutim, mnogi korisnici nisu zadovoljni načinom prikaza, stoga je potrebno zadati željeni format prikaza. Format koji meni odgovara glasi:

%A, %B %e, %H:%M

Klikom na hotlink “Show information on date format syntax” otvara se stranica foragoodstrifttime.com koja će vam olakšati podešavanje formata.

 

Format datuma i sata

 

Razmještaj indikatora obavlja se na poseban način. Za početak je potrebno uključiti Panel edit mode, što je moguće na nekoliko načina:

desnim klikom na panel -> Panel edit mode -> ON

izbornik Panel -> Panel edit mode

Dconf-Editor -> org -> cinnamon -> panel-edit-mode

 

Tek tada je indikatore moguće premještati metodom drag-and-drop.

Na ovom je mjestu još jednom važno ponoviti da launchere nije moguće postavljati među indikatore na desnu stranu panela, kao što je to uobičajeno u većini grafičkih okruženja, već isključivo na lijevu stranu na za to predviđeno mjesto.

 

Appleti

Brojni dodaci za panel jedan su od najjačih aduta Cinnamona. Za preuzimanje i instalaciju su dostupni jednim klikom miša, rješavaju brojne probleme, a rad čine ugodnim i zabavnim. Napominjem da brojni appleti više nisu kompatibilni s novijim verzijama Cinnamona (1.8+). U slučaju problema s automatskim preuzimanjem i instalacijom možete ih ručno preuzeti sa službene stranice i otpakirati u ~/.local/share/cinnamon/applets/.

Nakon instalacije nekih od njih potrebno je restartati Cinnamon. To je jedinstvena mogućnost ponovnog pokretanja radnog okruženja i ne odnosi se na ostatak sustava (dakle, nije jednaka ponovnom pokretanju računala). Čitav proces traje nekoliko sekundi. Potreban je desni klik na panel, Troubleshoot -> Restart Cinnamon.

Jedan od meni dražih dodataka je Weather koji ažurno i diskretno nudi prikaz vremenske prognoze. Potrebno je upisati ID vlastitog mjesta, što je omogućeno hotlinkom.

 

Weather applet

 

Weather applet

 

 

Jedan od važnijih je svakako i Workspace Switcher koji daje prikaz aktivnih radnih površina. Osim klikom na indikator, prijelaz na drugi aktivni desktop moguće je obaviti kombinacijom tipki Ctrl+Alt+left/right. Ipak, njegov najveći nedostatak je što ne nudi mogućnosti brisanja postojećih ili dodavanja novih površina. Ipak to je moguće obaviti u dconf-editoru:

org -> cinnamon -> number-workspaces

 

Windows Quick List, uz već dobro poznati Alt+Tab prikaz, daje jednostavan popis svih aktivnih prozora bez obzira na kojem se desktopu nalazili.

 

Windows Quick List

 

Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni ostale kao što su CPU Temperature Indicator, Force Quit, Notifications, System Monitor, Settings Plus, Shutdown Applet i dr. Cijeli popis, kao što je prethodno rečeno, možete pogledati na službenoj stranici Cinnamona.

 

Efekti

Cinnamon je suvremeno oblikovano okruženje koje se može pohvaliti brojnim efektima. Najpoznatiji od njih su window tiling i window snapping. Oba su zadano uključena.

Tiling podrazumijeva vodoravno ili okomito pozicioniranje jednog ili dva prozora pri čemu svaki od njih zauzima pola ekrana. Mišem jednostavno odvučemo prozor do gornjeg, lijevog ili desnog ruba ekrana.

 

Window tiling

 

Za razliku od toga, snapping označava pozicioniranje dvaju ili više prozora pri čemu svaki od njih zauzima polovinu ili četvrtinu ekrana. Otvoreni prozor pozicioniramo kombinacijom tipki Super_L+left/right/up/down.

 

Window snapping

 

Ostale efekte možemo uključiti i proizvoljno mijenjati u Control Center -> Effects. U Cinnamonu, nažalost, nećemo vidjeti rotirajuću kocku. Naime, Compiz nije kompatibilan s GNOME 3 okruženjem, pa tako ni s njegovim derivatima (Cinnamon, Pantheon i sl.). Ipak, najvažniji efekti se odnose na rad s virtualnim desktopima. Prvi od njih je tzv. Scale View koji nudi prikaz prozora na trenutno aktivnom desktopu. Za pristup efektu potrebno je dodati istoimeni applet na panel.

 

Scale View

 

Expo omogućava interaktivni prikaz svih radnih površina, kao i premještanje prozora po njima. Ova vrsta prikaza omogućava jednostavno dodavanje novih desktopa (klikom na gumb u desnom rubu ekrana) ili brisanje postojećih (klikom na X svakog desktopa ili klikom kotačića miša). Moguće je i zasebno imenovati svaki desktop.

 

Expo

 

Međutim, tu se pojavljuje čest problem: mnoge teme u Expo modu ne podržavaju gumbe za dodavanje i brisanje desktopa. To se može popraviti dodavanjem nekoliko linija koda u izvorni kod teme ili na prethodno opisani način pomoću dconf-editora.

Zanimljivost je i Hot Corners koji omogućava neobičnu vrstu prečaca u kutovima radne površine.

 

Hot Corners

 

 

Lock Screen i screensaver

Postavke Screen Lockera omogućavaju zaključavanje ekrana i postavljanje pozdravne poruke tijekom neaktivnosti računala. Korisnike valja upozoriti da je ova opcija podrazumijevano uključena (rekli bismo, “po defaultu”), što znači da će se zateći u situaciji upisivanja administratorske lozinke kada se nakon nekog vremena vrate i ponovno požele nastaviti rad.

 

Screen Locker

 

Budući da ne zahtijeva odjavu korisnika te gotovo trenutno omogućava daljnji nesmetan rad, Locker je najprimjereniji za uredska računala i korisnike koji drže do vlastite privatnosti. Ipak, često se može pokazati nepraktičnim, posebno ako se radi o malim kućnim korisnicima, stoga ne može zamijeniti klasični screensaver. Ovaj se problem može riješiti instalacijom Xscreensavera (jer GLMatrix je uvijek cool):

sudo apt-get install xscreensaver xscreensaver-data xscreensaver-gl-extra

 

Xscreensaver

 

Nakon toga potrebno je i Xscreensaver u Startup Applications natjerati na pokretanje pri podizanju sustava. Usput možemo isključiti i nepotrebne servise, te tako skratiti boot-up.

 

Startup Applications

 

 

Conky Manager

Conky je postao neizostavan dio svakog modernog desktopa te u mnogočemu pridonosi atraktivnosti, raznolikosti i informativnosti. Najjednostavniji način za njegovo podešavanje je Conky Manager koji smo na početku instalirali.

 

Conky Manager

 

 

Završna podešavanja

Iako vizualno privlačan, Cinnamon nudi žalostan izbor deskleta i ekstenzija. Tek su malobrojni dostupni dodaci kompatibilni s novijim izdanjima Cinnamona, poput Drives Managera – deskleta za montiranje i demontiranje diskova.

Na kraju, ako vam je dosadio klasični Cinnamonov izbornik, zašto ga ne zamijeniti nečim atraktivnijim? Configurable Menu je applet koji pruža gotovo neograničene mogućnosti isprobavanja!

 

Drives Manager i Configurable Menu

 

 

Ostalo

Ne smijemo zanemariti ni ostale opcije:

 • omogućiti automatski login (Login Window),
 • prikaz ikona na radnoj površini, npr. Trash, montirani diskovi, Home ili Computer (izbornik Desktop),
 • uključivanje/isključivanje audio efekata (Sound -> Sound Effects),
 • Gedit dodatno proširiti pomoću gedit-plugins ili ga potpuno zamijeniti Meditom,
 • za natpis u zaglavlju Terminala instalirati figlet i dodati ga u ~/.bashrc,
 • kreirati vlastite aliase u ~/.bashrc i još mnogo toga.

 

Cinnamon pruža izvrsne mogućnosti podešavanja u samo nekoliko klikova. Uz pomoć ovih uputa i vi možete urediti  desktop prema vlastitim željama i uživati u jedinstvenom iskustvu!

 

Održan 2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija

8. December 2014 - 16:24

Hrvatska Udruga Linux Korisnika je u nedjelju 7. prosinca 2014 održala 2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija. U sklopu Virtualnog dana koji se odvijao na Hulk onAir Youtube kanalu i #hulk-leadership IRC kanalu održana su četiri predavanja:

 • Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u
  Ivan Voras – ukoliko želite postaviti dodatna pitanja Ivanu posjetite njegov blog
 • GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu
  Darko Tomaš
 • Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE vs RAZREDNO OKRUŽENJE
  Julija Tomasović
 • Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika
  Milan Rajačić i Jasna Benčić

Predavanje Linux Gaming/Steam OS je bilo otkazano zbog spriječenosti predavača.

 

Predavanja 2. virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija možete pronaći na našem Hulk onAir kanalu
Sažetke predavanja možete pronaći ovdje.
IRC logove diskusija koje su se odvijale tijekom i nakon predavanja uživo možete pronaći ovdje.
Zahvaljujemo se svima na dolasku i potpori.

 

Nadogradnja: Mint 17.1 Cinnamon

8. December 2014 - 7:43
Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u Cinnamon izdanju spreman za preuzimanje.

 

Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u Cinnamon izdanju spreman za preuzimanje. Ranije smo pisali o promjeni Mintove razvojne politike i potpunom prebacivanju razvojne osnove na stabilnu bazu (Ubuntu LTS i Debian stable). Iako u razvojnom smislu novi Mint 17.1 Cinnamon nema većih pomaka, donosi nam pregršt novosti. Podsjetimo još jednom: ako već imate instaliran Mint 17, dovoljno je samo pokrenuti nadogradnju sustava.  Svi ostali trebaju preuzeti ISO sliku sa službenih stranica.

Već na početku posta Clem upozorava na potencijalnu opasnost koju donosi nadogradnja distre. I u ovom slučaju, kako ističe, vrijedi pravilo “Ako radi, ne diraj!”. Napominje i da nadogradnja ima najviše smisla ako je neki bug koji vas je dugo pratio ispravljen u novoj verziji. Nadograđivati samo da bi se imao najnoviji softver, posebno ako smo već zadovoljni Mintom 17 nema – po njegovu mišljenju – mnogo smisla. Eh, Clem, ne znaš ti kako je nama vjernim fanovima…  Šalu na stranu, iako se možemo pouzdati u kvalitetan posao koji obavlja Mintov tim, rizik uvijek postoji. Isto tako, Clem napominje da je moguće “preskočiti” ovo izdanje te, kad za to dođe vrijeme, bez straha nadograditi postojeći Mint 17 na novi 17.2.
Nakon što smo detaljno pročitali službenu objavu, popis promjena, kao i popis poznatih bugova, te smo ustrajni u odluci o nadogradnji, vrijeme je da krenemo!

 

Mint 17

 

 

Na početku napominjem da se radi o redovnoj nadogradnji sustava putem službenih repozitorija, što znači da nije potrebno uključivati backports ni repozitorij označen kao nestabilan (Romeo). Imate li problema s vlasničkim upravljačkim programima (driverima), poput onih za Nvidiu i ATI/AMD grafičke kartice, preporučujem njihovo pinnanje u Synapticu na trenutno instaliranu stabilnu verziju.

Potrebno je pokrenuti Update Manager, instalirati paket mintupdate, te pričekati da Manager prihvati promjene. Clem napominje da je potrebno instalirati sve sistemske nadogradnje označene brojem 1 (certified updates), dok one od 2 do 5 (recommended, safe, unsafe, dangerous) nisu ključne za nadogradnju. Potom je nužno odabrati opciju Edit->Upgrade to Linux Mint 17.1 Rebecca, čime se pokreće novi prozor koji nas vodi kroz nadogradnju. Update Manager dalje više nije potreban.
Prije prelaska na sljedeći korak Mint nas tjera da kliknemo na hotlink da bismo se upoznali s promjenama koje donosi nova verzija. Upute su krajnje jednostavne i jasne te osiguravaju da korisnik u svakom trenutku zna u kojoj se fazi instalacije nalazi i koji potencijalni rizik preuzima.

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

Mint 17 – nadogradnja

 

 

Brzina instalacije ovisi o vašoj internetskoj vezi, a proces može potrajati tridesetak minuta, pa savjetujem da si napravite kavu ili pogledate što ima u hladnjaku… Na kraju je potrebno ponovno pokretanje da bi se prihvatile sve promjene.
Ovdje je važno naglasiti da se nadogradnja kernela ne obavlja u sklopu nadogradnje čitavog sustava, već je dostupna naknadno. Kernel je ključni dio sustava, zbog čega i Clem savjetuje da ovom pitanju posvetimo više pažnje. Trenutno aktivnu verziju možemo provjeriti naredbom uname -r ili View->Linux kernel u sklopu Update Managera, s čime smo se već ranije upoznali. Naiđete li na probleme nakon nadogradnje kernela, povratak na stariju verziju možete obaviti na najlakši mogući način.

 

Mint 17.1 – “Linux kernels” dijalog

 

 

Iako se na prvi pogled ništa značajno nije promijenilo, uočljiv je novi font. Mint 17.1 koristi Noto font kao zadani, što predstavlja odmak od Ubuntuovih Sans i Monospace fontova.

 

Mint 17.1

 

 

Opcija Background Settings temeljito je redizajnirana i predstavlja jedno od većih iznenađenja. Uz potpuno novi artwork koji stvaraju vjerni fanovi, Mint 17.1 donosi najljepše pozadinske slike iz nekoliko prethodnih izdanja: od verzije 13 “Maya” do verzije 17 “Qiana”, kao i “retro” izbor prepoznatljivih minty green slika. Napominjem da navedene kolekcije slika zbog svoje veličine ne dolaze u sklopu nadogradnje, ali ih možete naknadno instalirati pomoću Synaptica ako označite pakete koji počinju imenom “mint-backgrounds”. Prava poslastica za sve nostalgičare!
Uvedena je i nova opcija Slideshow koja može automatski mijenjati pozadinu radne površine u zadanom vremenskom intervalu.

 

Mint 17.1 – Background Settings

 

 

Prozor za odabir i podešavanje teme potpuno je izmijenjen. Veliki (polu)prazan prozor vrlo je zbunjujuć te od korisnika zahtijeva privikavanje na novu logiku. Mint 17 je dosad prvo nudio mogućnost odabira i promjene teme, a tek potom njeno detaljno podešavanje. Od sada je procedura obrnuta. Opcije Window borders, Icons, Controls i Mouse pointer omogućavaju podešavanje trenutno aktivne teme, a klikom na bilo koju od njih otvara se svojevrsni padajući izbornik na praznom dijelu prozora. Tek posljednja opcija, Desktop, omogućava odabir nove teme. Dodavanje i uklanjanje tema vrši se hotlinkom koji otvara zaseban, za to predviđen prozor.

 

Mint 17.1 – podešavanje teme

 

Mint 17.1 – podešavanje teme

 

 

Pozitivna strana je svakako preglednost, budući da korisnici po prvi puta u Cinnamonu dobivaju prikaz izgleda (preview) i lakše mogu odabrati jedan od ponuđenih. Međutim, poseban problem nastaje kada imate instaliran velik broj tema ili ikona. Preglednost pada u drugi plan te je potrebno dulje scrollati da biste uopće došli do željenog izbora. Dodatan problem stvara i pregled, tj. sličice koje nedostaju.

Još jedna mana ovog pristupa je prazan početni prozor koji zbunjuje naopakom logikom i zasebnim linkom za dodavanje/uklanjanje novih tema. Mogu shvatiti da je ovakav prikaz praktičan za ekrane manjih dijagonala i netbooke, gdje su preglednost i odabir gusto zbijenih opcija gotovo nemoguća misija. Ipak, po mom mišljenju ovakav (eksperimentalan) estetski zahvat uopće nije bio potreban; Mint 17 to već ima savršeno riješeno.

Novost je i to što zadana Mint-X tema i redizajnirane ikone dolaze oplemenjene u ukupno trinaest izvedbi, što je odlična vijest za sve koji teško prihvaćaju otužnu metalik-sivu.

Manja su poboljšanja zahvatila i Network Settings, čime je elegantni izgled još više naglašen.

 

Mint 17.1 – Network Settings

 

 

Uvedene su i dvije potpuno nove opcije:

 • Privacy Settings omogućava brisanje popisa datoteka kojima smo pristupili tijekom proteklih dana. Ova mogućnost može biti praktična ako svoj korisnički račun dijelimo s više korisnika (što samo po sebi nije sigurno). Ali i bez nje popis nedavno korištenih datoteka zajedno s ostalim “smećem” možemo jednostavno i efikasno ukloniti koristeći BleachBit. Korisnija bi, primjerice, bila mogućnost brisanja korisničke sesije nakon odjave korisnika ili ponovnog pokretanja sustava. Iako se temelji na plemenitoj ideji zaštite privatnosti, radi se o potpuno nepotrebnoj i neuklopivoj opciji.
 • Notification Settings nam po prvi puta omogućava upravljanje obavijestima. Za sada nudi samo rudimentarne mogućnosti (prikazati ili ne prikazati, te koliko dugo, pitanje je sad?), no svejedno je dobrodošla novost i napredak od dosadašnjih opcija uključi/isključi. Apsurdno je da smo na ovaj detalj, koji je sastavni dio svakog ozbiljnijeg grafičkog okruženja, morali čekati više od tri godine! Ostale mogućnosti podešavanja poput oblika, položaja obavijesti na ekranu ili izmjene teme zasad možemo samo priželjkivati.

 

Mint 17.1 – Privacy

 

Mint 17.1 – Notifications

 

 

Cinnamon dobiva i poboljšani Screen Locker. Radi se radi o animaciji zaključanog ekrana s rudimetarnim opcijama za podešavanje poput prikaza datuma, vremena, promjene fonta i dodavanja vlastite poruke. Ovaj je element sastavni dio okruženja i čvrsto je povezan s mogućnostima zaključavanja i svjetline ekrana te odjave i izmjene korisnika. Ova je opcija zadano uključena, pa upozoravam korisnike da obrate pažnju.

 

Mint 17.1 – Screen Locker

 

 

Ova mogućnost je gotovo obavezna kad računalo dijelimo s više korisnika, pri čemu želimo sačuvati privatnost i tajnost podataka. No bez obzira na dodatne mogućnosti koje donosi, ni na koji način ne može zamijeniti klasični screensaver. Od nastanka Cinnamona je proteklo više od tri godine, a još nismo dobili zaseban screensaver. Upravljanje energijom i štednja, produljenje vijeka trajanja hardvera te zabavna animacija tijekom perioda neaktivnosti neizostavni su dijelovi svakog radnog okruženja. Vjerujem da prosječni, kućni korisnici pridaju malu važnost zaključavanju ekrana, zbog čega takvima najviše i nedostaje screensaver. Prava je šteta što Cinnamon još uvijek nije u potpunosti riješio koliziju s GNOME screensaverom (čiji je fork), zbog čega se naknadnoj funkcionalnosti moramo domišljati instalacijom Xscreensavera.

Redizajn je doživio i Login Screen. Uklonjeni su tabovi i dodana je alatna traka s lijeve strane, a dodane su i brojne nove teme. Čak je dodan i gumb Preview kojim korisnici odmah mogu isprobati nove postavke. Sve je mnogo kompaktnije i preglednije te više nema potrebe za rastezanjem prozora čitavom visinom ekrana.

 

Mint 17.1 – Login Screen

 

 

Dijalog za podešavanje jezičnih postavki je temeljito promijenjen, te su sada dostupne detaljne opcije.

 

Mint 17.1 – Language Settings

 

 

Odličan USB Stick Formatter od sada prikazuje animaciju tijekom rada.

 

Mint 17.1 – USB Stick Formatter

 

 

Najveća novost ovog izdanja je redizajnirani Nemo. Od sada se pokreće kombinacijom tipki Super+E po uzoru na Windows Explorer. Izmijenjena je i alatna traka te je dodan novi gumb koji u Terminalu otvara vašu trenutnu lokaciju. Uključiti ga možete u Edit->Preferences->Toolbar.

 

Mint 17.1 – Nemo

 

 

Novost su i emblemi – oznake koje korisnik može pridodati svakoj mapi radi lakšeg razlikovanja. Nalaze se u izborniku Properties->Emblems. Isto tako, svakoj mapi je moguće promijeniti boju neovisno o drugim mapama.

 

Mint 17.1 – emblemi

 

Mint 17.1 – emblemi i promjena boje mapa

 

 

Bookmarkiranje u Nemu nikada nije bilo jednostavnije! Dovoljno je željenu mapu “odvući” u sekciju Bookmarks te na isti način promijeniti njihov redoslijed. Dodan je i efekt sjene za upečatljiviji dojam. Tako lako!

 

Mint 17.1 – Nemo Bookmarks

 

 

Ostale promjene:

 • Official User Guide prebačen je u DocBook format te je dostupan u izborniku Menu->Help;
 • brojna sitna poboljšanja Cinnamon okruženja, izbornika i desktopa;
 • u Cinnamon izbornik je dodana kategorija “Recent files”;
 • poboljšani sound applet;
 • poboljšana podrška za touchpad i dr.

 

 

Zaključak

 

Nadogradnja sustava je uvijek vrlo rizičan pothvat bez jamstva da će sve proći prema planu. Iz dosad opisanog je očito da je Mint ekipa i ovaj put obavila odličan posao! Sam postupak nadogradnje je izuzetno jednostavan, prilagođen početnicima, te prolazi bez ikakvih problema. U radu nisam primijetio nikakve probleme; čak je i potrošnja resursa ostala ista.

Kako smo do sada pisali, promjenom razvojne politike Linux Mint se temelji isključivo na stabilnoj Ubuntu LTS bazi s petogodišnjom podrškom. Čak i trenutno aktivan kernel 3.13, iako nije LTS, ima podršku do 2016. godine.

Promjene u novom Mintu 17.1 uglavnom su kozmetičke prirode i ne predstavljaju značajan pomak u funkcionalnosti sustava. U ovom slučaju ne radi se o bezidejnosti ili nedostatku inspiracije razvojnog tima, već o stvaranju ugodnijeg dojma korištenja, poboljšanju stabilnosti, usporavanju razvoja i osiguravanju dovoljno vremena korisnicima da se naviknu na promjene.

Kao najveću prednost ovog izdanja istaknuo bih izvrstan Nemo File Manager. Rad s datotekama je sada jednostavan, zabavan i prepun mogućnosti. Retro wallpaperi starije korisnike sjećaju na ranije verzije Minta, ali i pokazuju koliko se od tada razvijao i napredovao. Brojni appleti, ekstenzije i teme čine Cinnamon nevjerojatno bogatim i prilagodljivim okruženjem, što se vrlo često zaboravlja. Zato mu i možemo oprostiti sitne nedostatke poput neriješenog pitanja screensavera ili nespretnog Notification Managera.

Novi Mint 17.1 možemo promatrati kao svojevrsni update pack koji ipak ne donosi važne promjene. Ako vam šarene teme, ikone i wallpaperi nisu naročito zanimljivi, slobodno se zadržite na odličnoj verziji 17. Clement Lefebvre ionako napominje da novo izdanje možete “prespavati” i potom, kad za to dođe vrijeme, bezbrižno nadograditi sustav na 17.2.

Sve ostale pozivam da isprobaju nevjerojatno minty iskustvo. Sigurno se nećete razočarati!

 

 

Izvor: blog.linuxmint.com

2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija

3. December 2014 - 19:57

Pozivamo vas na 2. Virtualni Dan Slobodnih i Otvorenih Tehnologija u organizaciji Hrvatske Udruge Linux Korisnika koji će biti održan u nedjelju, 07. prosinca 2014., s početkom u 14h.

Upute za posjetitelje Virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija:

Predavanja možete pronaći na Hulk onAir YouTube kanalu.

Pitanja predavačima možete postavljati za vrijeme trajanja svakog predavanja na IRC kanalu #hulk-leadership. Predavači će odgovarati na pitanja po završetku predavanja.

Za one koji nemaju instaliran IRC klijent ili se nisu prije koristili IRC-om:

 • Otvorite IRC u internetskom pregledniku
 • odaberite korisničko ime po želji

 

Raspored predavanja:

14:00 – 14:05 – uvodni dio, otvaranje 2. virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija – Tomislav Damjanović, Jasna Benčić
14:05 – 14:25 – Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u - Ivan Voras
14:25 – 14:35 – Pitanja/Odgovori

14:35 – 14:55 – GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu - Darko Tomaš
14:55 – 15:05 – Pitanja/Odgovori

15:05 – 15:25 – Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE VS RAZREDNO OKRUŽENJE – Julija Tomasović
15:25 – 15:35 – Pitanja/Odgovori

15:35 – 15:55 – Linux Gaming/Steam OS – Lucija Pilić
15:55 – 16:05 – Pitanja/Odgovori

16:05 – 16:25 – Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika - Milan Rajačić, Jasna Benčić
16:25 – 16:35 – Pitanja/Odgovori

16:35 – 17:00 – Završna riječ predavača i organizatora - dodatna pitanja publike

 

Linux Gaming/Steam OS - snimljeno predavanje
Lucija Pilić – HULK

Kratka Biografija:
novinarka s posebnim interesom za video igre, mobilne te slobodne i otvorene tehnologije. Trenutna glasnogovornica Hrvatske Udruge Linux Korisnika.

Sažetak predavanja:
Jedna od zadnjih prepreka običnim korisnicima da prijeđu na Linux desktop polako se urušava. Igre i igranje na Linux platformi uzimaju sve više maha. Rašireni i pristupačni alati za razvoj te dublji džepovi Linux gejmera pridonijeli su sve većoj knjižnici nativnih naslova za Linux distribucije od kojih je jedna specifično namijenjena igranju – Steam OS. Što Linux gejmerima donosi posebna distribucija za igranje, kakva je igraća situacija na drugim “normalnijim” Linux platformama te gdje i za koju cijenu nabaviti igre za Linux, glavni je fokus ove prezentacije.

 

Upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnosti: MOODLE VS RAZREDNO OKRUŽENJE
Julija Tomasović – OŠ Spinut, Split

Sažetak predavanja:
Rijetko je da učenici u osnovnoj školi upoznaju djela suvremene umjetnosti, već se češće moderna umjetnost prezentira kao posljednja, najnovija umjetnost. Moderna za razliku od suvremene priča o nekom drugom društvu i vremenu. Upoznajući učenike s umjetnošću koja je djelovala i na koju je djelovalo neko drugo vrijeme i društvo, učenicima se umjetnost može učiniti nevažnom, jer između njihova svijeta i svijeta umjetnosti ne vide poveznice.

Informacijskoj pismenosti, koja danas podrazumijeva računalnu pismenost, a ujedno je i preduvjet za cjeloživotno obrazovanje ne posvećuje se dovoljno važnosti u našem školskom sustavu. Prema temeljnim obilježjima NOK-a osnovni odgojno-obrazovni ciljevi su osigurati učenicima stjecanje kompetencija za društvo u kojem učenici žive, što podrazumijeva upoznavanje učenika sa suvremenom umjetnošću – umjetnošću njihova doba i društva, kao i s tehnologijom, u svrhu razvijanja samostalnosti i samopouzdanja za cjeloživotno učenje. Prema NOK-u digitalna kompetencija je jedna od osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno obrazovanje, a istraživanja pokazuju da našim učenicima, s obzirom na europski standard, upravo te kompetencije nedostaje.
Ovim radom se ukazuje na mogućnost upoznavanja s djelima suvremene umjetnosti, mogućnosti korištenja sustava Moodle u svrhu upoznavanja sadržaja za koje zbog vremenskih barijera nismo u mogućnosti predstaviti tijekom nastave. Oblikovani nastavni sadržaj je namijenjen prvenstveno učenicima osnovno školskog obrazovanja, ali i učiteljima koji se do sada nisu susreli sa suvremenom umjetnošću. Za razliku od dosadašnje prakse u likovnoj kulturi ovo je uvod u nove tendencije u umjetnosti i obrazovanju.

Kratka biografija:
Diplomirala 2014. na Filozofski fakultetu u Splitu na odsjeku učiteljski studij, smjer primjena informacijske i komunikacijske tehnologije u obrazovanju. Trenutno je pripravnica u OŠ Spinut, Split. Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima: CARNet i Učiteljski fakultet u Zagrebu: 1. studentski dani Suvremene tehnologije u obrazovanju – STO (Zagreb, 2014.). Izlaganje. Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci: Međunarodni interdisciplinarni, znanstveno-istraživački studentski susret, 2. riječki studentski interdisciplinarni kongres TEHNOLOGIJA I DRUŠTVO edukacija, komunikacija, pravo i politika, bioetika, umjetnost (Rijeka, 2014.). Izlaganje i objavljeni članak.

Osvojene nagrade i priznanja: 1. nagrada na 1. Studentskim danima suvremene tehnologije u obrazovanju – STO

Julija je sudjelovala je na sljedećim umjetničkim manifestacijama: 2011. Umjetnička manifestacija – DOPUST (Split), 2012. Omiški festival suvremene umjetnosti – Almissa Open Air, Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split), 2013. Skupna izložba suvremene umjetnosti – Adria Art Anale (Split), 2014. Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split)- samostalni rad, Međunarodni festival suvremene umjetnosti – NUS (Split) – voditelj radionice, Omiški festival suvremene umjetnosti – Almissa Anuale, Skupna izložba suvremene umjetnosti – Adria Art Anale (Split).

GIMP – softver koji bi mogao služiti slobodnijem fotonovinarstvu
Darko Tomaš – Fakultet političkih znanosti, Zagreb, CROPIX

Kratka biografija:
Rođen sam 1974. godine u obitelji u kojoj se cijeni tehnika. S fotografijom sam se sprijateljio na “prvi pogled”, a s računalima odmah nakon iskustva kako munjevito reagiraju na upisani tekst, naredbe i naravno, kako mogu stvoriti posve novi svijet zabave i vidu igrica ili edukacije…

Usprkos svemu tome, mjesto računalnog, moj poziv je ipak postao vezan uz fotografiju. Fotografski dizajner postao sam nakon mature na Školi za primijenjenu umjetnost (kasnije i dizajn) 1993., a Akademski snimatelj 2000. nakon diplomiranja pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu s diplomskim radom na temu “Osnove digitalne fotografije”. Nakon toga radio sam na mjestu fotoreportera/fotografa u tjedniku Globus i tu s konačnim uplivom digitalne fotografije u novinski medij bivam u prilici koristiti se i programima za obradu fotografija sa svrhom objave u medijima. Tako je i danas, samo što pored tjednika Globus najvećim dijelom fotografiram za fotoagenciju CROPIX u kojoj sam i zaposlen.
Paralelno, od 2013.g. vanjski sam suradnik i predavač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje predajem fotografske vježbe studentima novinarstva koji su odabrali predmet “Fotonovinarstvo”.
Ukratko rečeno, pokušavam studente naučiti kako bolje fotografirati tj. kako gledati fotografski ali i što sve trebaju znati o fotografiji, o njenom nastajanju, zatim oblikovanju za isporuku medijima i arhiviranju. Zadajem im vježbe koje oni uredno odrađuju na terenu pa šalju snimljene fotografije e-mailom, a ja im idući put analiziram radove pokazujući im ih javno, pred svima, uz pomoć projektora, a služeći se slobodnim softverom, Linux Mint­om i Gwenview­om.
Nadam se kako će nove generacije koje podučavam više cijeniti autentičnost stvarnosti zabilježenu fotografijom nego neku dorađenu, često daleko od istine… neku tek… sliku koja sliči fotografiji.

Sažetak predavanja:
Na račun dugogodišnjeg iskustva fotografiranja za medije i oblikovanja fotografija od snimanja do isporuke istih u sustav fotografske agencije, zapazio sam kako slobodni softver (posebno GIMP) namjenjen obradi slikovnih datoteka ima neke mane koje bi se lako mogle korigirati i učniti ga upotrebljivijim za fotonovinarsku svrhu:

GIMP je aplikacija kojom se vrlo ekstenzivno može upravljati sadržajem slike što u fotonovinarstvu nije prioritet već se traži održanje autentičnosti snimke, ne i manipulacija…

Predprogram UFRaw za konverziju iz sirovih formata morao bi biti automatiziraniji i jednostavniji – kako bi se daleko brže stvorila kvalitetna JPG datoteka ciljanih dimenzija.

Takav bi se JPG GIMP-om, prije spremanja na disk u odgovarajućoj formi, a prema standardu fotografske agencije, još samo upotpunio IPTC podacima. Doduše, možda bi te podatke bilo moguće unijeti već nakon same konverzije iz RAW­a u JPG pod UFRAW­om… ali, treba li nam tada uopće GIMP!?

Završene datoteke sa svim podacima trebale bi što jednostavnije, s istom aplikacijom, biti prebačene na FTP poslužitelj jer… gašenje jednog, paljenje drugog programa ponovno oduzima dragocjeno vrijeme. Je li u nekoj idućoj inačici GIMP-a moguće i uvrštenje FTP klijenta?

Valjalo bi razmisliti i o oblikovanju posebne Linux distribucije koja bi mogla postati perjanica slobodnijeg novinarstva i fotonovinarstva budući bi se temeljila na slobodnom softveru… Tekst editora ima zaista puno ali specijaliziranog programa za brzo i efikasno oblikovanje JPG datoteka po standardu fotografskih agencija, čini se, još uvijek nema.
Bi li bilo dobro poslove konverzije, upisa IPTC podataka, snimanja datoteka i slanja FTP klijentom ali i kvalitetnog prezentiranja poput onog Gwenview­a… objediniti u jedinstveni softver tj. jednu aplikaciju?

Kako pokrenuti blog na Raspberry Pi-u i ADSL-u
Ivan Voras - Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, HULK, HrOpen

Kratka biografija:
Ivan Voras radi na FER-u te ima dugogodišnje iskustvo sa svijetom otvorenog softvera i raznovrsnim hardverom.

Sažetak predavanja:
Predavanje je za one koji imaju malo iskustva s Linuxom, imaju ili planiraju nabaviti Raspberry Pi i žele hostati svoj mali blog na njemu.

 

Upoznajte Hrvatsku udrugu Linux korisnika
Milan Rajačić, Jasna Benčić – HULK

Sažetak predavanja:
Hrvatska udruga Linux korisnika neprofitna je udruga građana koja promovira razvoj i uporabu GNU/Linux sustava te ostale slobodne programske podrške u Hrvatskoj od još od 1996. godine.

HULK-ove funkcije su sljedeće:
održavamo Linux portal www.linux.hr, možete nas pronaći i na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Linkedin, Google+)
sudjelujemo u organizacijama lokalnih konferencija poput DORS/CLUC-a, LKLK-a, sudjelujemo čak i u organizaciji inozemnih konferencija ukoliko smo u mogućnosti – nedavno smo imali prilike sudjelovati u organizaciji i provođenju openSUSE 2014 konferencije.
odnedavno smo počeli organizirati virtualna druženja poput ovog virtualnog dana slobodnih i otvorenih tehnologija.
sudjelujemo na lokalnim i inozemnim FLOSS projektima u skladu s mogućnostima i raspoloživim vremenom.
Kratke biografije:
Milan Rajačić:

Jasna Benčić : volontiranjem u svijetu slobodnih i otvorenih tehnologija počela se baviti još 2010. godine na lokalnoj razini suradnjom s lokalnim FLOSS zajednicama uključujući i Hrvatsku udrugu Linux korisnika, a od 2012. i na međunarodnoj razini suradnjom s Ubuntu, Linux kernel i openSUSE zajednicama. Trenutna je dopredsjednica Hrvatske udruge Linux korisnika i junior sistem inženjer u tvrtci TeamSnap.

Mint 17.1 MATE – pregled novosti

29. November 2014 - 18:45
Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u MATE izdanju spreman za preuzimanje.

 

Clement Lefebvre je na službenom blogu ponosno objavio da je novi Mint 17.1 “Rebecca” u MATE izdanju spreman za preuzimanje. Najnoviji Mint 17.1 u bazi ima Ubuntu 14.04 LTS, kernel 3.13, MATE 1.8 te osiguranu podršku do travnja 2019. godine. Podsjetimo, promjenom razvojne politike Linux Mint se od sada temelji isključivo na stabilnim Ubuntu LTS i Debian stable izdanjima (LMDE), čime se gotovo pretvorio u pseudo-rolling distribuciju.

Ako već imate instaliran Mint 17, dovoljno je izvršiti nadogradnju sustava. Nadogradnje će uskoro biti dostupne kroz službene repozitorije, a korisnici će imati mogućnost nadograditi na novi Mint 17.1 ili zadržati postojeću verziju. Pogledajmo najvažnije novitete koje nam donosi!

 

Zadani izgled radne površine se na prvi pogled nije mijenjao. Prepoznatljiv logo i sive nijanse Mint-X teme su već dugo s nama.

 

Mint 17.1 – desktop
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Po prvi put Mint MATE donosi ne jedan, već dva upravitelja prozorima! Zadani Marco je jednostavan, brz, stabilan i bez efekata. Drugi je dobro poznati Compiz s bogatim efektima i nešto većim hardverskim zahtjevima. Promjena je izuzetno jednostavna u izborniku Menu-Desktop Settings-Windows.

 

Mint 17.1 – promjena upravitelja prozorima
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Zaokretanje kocke, prebacivanje na novu radnu površinu, Expo, tiling i ostale zabavne stvari su lako dostupne svima.

 

Mint 17.1 – Compiz efekti
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

Mint 17.1 – Expo
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Ako vas efekti ne zanimaju, odvlače vam pažnju ili ih vaš hardver naprosto ne podržava, možete ih isključiti. Budući da Compiz oduvijek prate mušice u radu, problemi su uvijek mogući. U takvim slučajevima razvojni tim preporučuje brisanje konfiguracijskih datoteka u ~/.config/compiz-1 i ponovni početak. Isto tako, u slučaju problema s logiranjem, preporučuje se prebacivanje u Marco window manager:

gsettings set org.mate.session.required-components windowmanager ‘marco’

Ovo je prvi put da Mint MATE dolazi s ovako bogatim efektima. MATE je do sada bio na glasu kao konzervativno i manje privlačno okruženje, iako je Compiz bio dostupan u službenim repozitorijima. Od sada dolazi predinstaliran sa svim zavisnostima i pokazuje MATE u punom sjaju!

 

Redizajnirani Update Manager, dostupan iz prethodne verzije, sada grupira pakete, tj. ne prikazuje svaki pojedinačno. Primjer je nadogradnja LibreOfficea koja sadrži 22 nova paketa. Sučelje je time mnogo jasnije i preglednije, što je značajan pomak prema jednostavnijem korištenju.

 

Mint 17.1 – Update Manager
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

U sklopu Update Managera nalazi se i prozor za odabir kernela s kojim smo se već ranije upoznali. Mint će tijekom petogodišnje podrške mnogo puta nadograđivati kernel ili nuditi prijelaz na novi, što neće nužno odgovarati svim korisnicima. Na ovaj je način lako dostupan popis promjena ili poznati problemi koji prate instaliranu verziju. Ako nakon nadogradnje kernela naiđete na hardverske probleme, povratak na stariju verziju možete obaviti na najlakši mogući način.

 

Mint 17.1 – odabir kernela
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Prozor za podešavanje jezičnih postavki je temeljito promijenjen, te su dostupne detaljne opcije.

 

Mint 17.1 – jezične postavke
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Redizajn je doživio i login screen. Uklonjeni su tabovi i dodana je alatna traka s lijeve strane, a dostupne su i brojne nove teme. Čak je dodan i gumb Preview kojim korisnici odmah mogu isprobati nove postavke. Sve je mnogo kompaktnije i preglednije.

 

Mint 17.1 – login screen
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

Nevjerojatne promjene zadesile su i artwork. Linux Mint koristi jedinstveni Noto font. Zadana Mint-X tema se od sada ne sastoji samo od žalosne metalik sive, već dolazi u osam različitih varijanti! Simpatična novost je i mogućnost promjene boje pojedinih foldera, o čemu smo već pisali.

 

Mint 17.1 – nove teme i ikone
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php

 

 

Ovaj put je Mintov razvojni tim pripremio i zanimljivo iznenađenje: pozadinske slike su kolekcija prethodnih LTS izdanja (Maya, Nadia, Olivia, Petra, Qiana) nadopunjene nostalgičnim radovima iz ranih Mint izdanja!

Brojna manje vidljiva poboljšanja “pod haubom” doprinose brzini rada i stabilnosti sustava, a ovdje ćemo istaknuti samo najvažnije:

 • USB Image Writer od sada pokazuje postotak rada;
 • Software Manager češće upozorava korisnika prilikom uklanjanja paketa;
 • Software Sources provjerava brzinu dostupnih repozitorija, ponovno se spaja nakon prekida veze te uklanja nedostupne repozitorije;
 • Official User Guide je portan u DocBook format te je dostupan u izborniku Menu-Help;
 • brojna ostala poboljšanja MATE okruženja, mintMenija i mintDesktopa.

 

Jedini pravi nedostatak je nepostojanje kvalitetne podrške za touchpad. MATE je već dovoljno zrelo okruženje koje bi moglo ponuditi kvalitetnu podršku i opcije za podešavanje koje, vjerujem, već dugo svima nedostaju.

Uz dugotrajnu podršku, razvojni tim je još ranije obećao da sve do 2016. godine i idućeg Ubuntu LTS izdanja Mint neće doživljavati veće promjene, već će se fokusirati isključivo na poboljšanja. To je u ovom slučaju i ostvareno: Mint 17.1 “Rebecca” predstavlja vizualno najdorađenije MATE okruženje dosad! Privlačno vizualno oblikovanje, stabilna Ubuntu LTS baza i neprestan rad na poboljšanjima jamstvo su uspjeha!

Podsjetimo još jednom: ako već imate instaliran Mint 17, dovoljno je izvršiti nadogradnju putem Update Managera. Svi ostali svježu .iso sliku možete preuzeti na službenim stranicama.

 

Izvori: blog.linuxmint.com, linuxmint.com

Ubuntu 14.10 – Utopic Unicorn. Jel’ se što popravio taj Ubuntu?

26. November 2014 - 8:51
Ubuntu sam posljednji put koristio prije oko godinu i pol kada sam recenzirao tada aktualni Raring Ringtail 13.04. Nije mi se svidio. Previše je toga bilo nedorađeno. Unity je bio prespor, Centar softvera također, Dash je bio tek u povojima i upitne iskoristivosti, a tada aktualno pretraživanje Amazonovih rezultata je ostavljalo jako loš dojam na dugogodišnjeg korisnika slobodnog softvera. Sve u svemu, tadašnji Ubuntu je ostavljao dojam nedovršenog proizvoda koji ima potencijal narasti u nešto jako zanimljivo, ali isto tako i potencijal otići u totalnu katastrofu igranjem na skliskom terenu modernih trendova.

Godinu i pol kasnije sam se odlučio dati Ubuntuu još jednu šansu. Računao sam da bi to moglo biti dovoljno vremena da se popeglaju one male iritantne stvari koje su me ranije smetale, a najviše sam očekivao da će se sam Unity značajno popraviti i prije svega ubrzati.

Pa, da li se to desilo? Kako mi se svidio ovaj najnoviji Ubuntu? Pročitajte u sljedećim redovima.

 

LIVE USB

Unetbootin bez problema ispravno smješta Ubuntuov iso na moj USB stick. Ovaj puta nije trebalo odraditi nikakve “vratolomije” s dd-om. Podizanje LiveUSB-a traje oko dvije minute, a desktop je prilično živahan i upotrebljiv. Za na brzinu obaviti kraći posao, sasvim dovoljno.
No, nisam se dugo zadržavao na Live verziji. Ionako ju koristim samo da bih provjerio kako se moj hardver slaže s najnovijom varijantom testirane distre. Sve radi kako treba.

Ubuntu 14.10 Live

 

Vrijeme je za instalaciju. Priređena particija na mom disku spremno čeka.

 

INSTALACIJA

Već dugo vremena Ubuntu ima jedan od najboljih, ako ne i najbolji instaler među distribucijama Linuxa. (Ovdje će se mnogi pobuniti, ali stojim pri ovom.) Lijepog i modernog izgleda, prijateljskog sučelja, bez zbunjujućih opcija, generacijama samo usavršavan u detaljima, čak i početniku pruža ugodno iskustvo instalacije Linuxa. Potrebno je samo čitati ono što piše na ekranu i nema šanse da ćete nešto zabrljati!


Instalacija s USB sticka traje petnaestak minuta, plus desetak minuta koliko je mom sporom internetu bilo potrebno da preuzme dostupne nadogradnje (koje se preuzimaju tijekom instalacije – odličan potez Cannonicala!) i da se instalira dodatni vlasnički softver. Sve u svemu, za dvadeset i pet minuta (a i brže za one s “normalnim” internetom) imate gotov i potpuno upotrebljiv desktop.

Ubuntu 14.10

 

KORIŠTENJE

Počnimo najprije s time što se dobije nakon instalacije Ubuntua. Od programa imate gotovo sve što vam treba za normalan rad s računalom. LibreOffice, Gnomeov preglednik slika, Totem preglednik videodatoteka, Rhythmbox za slušanje muzike, Firefox se brine o surfanju internetom, a Thunderbird za pregledavanje mailova. Ako ste prilikom instalacije stavili kvačicu za instalaciju vlasničkog softvera, dobili ste i multimedijske kodeke, javu, Flash i Microsoftove fontove. Znači, spremni ste za gotovo sve.

Ubuntu je gotovo odmah nakon instalacije spreman za rad. Preporučam ipak instalaciju još nekoliko programa.

 

Naravno, iskusniji korisnici će u postojeću kolekciju programa dodati i one na koje su navikli. Izbor je ogroman. Teško da postoji distra koja ima toliko dostupnih programa za instalaciju. Službeni repozitoriji su ogromni, a dostupna je i hrpa neslužbenih ppa-ova te deb paketa. Sve što želite gotovo sigurno ćete pronaći u verziji za Ubuntu.

Ubuntuov Centar softvera

 

Za instalaciju programa brine se Ubuntuov Centar softvera. Ranije nezgrapan i strašno spor program evoluirao je u nešto sasvim suprotno. Više nema beskonačnog čekanja da se Centar softvera otvori i pronađe ono što želite. Sve se događa jako brzo i iskustvo instaliranja programa na ovaj način je jako ugodno. Jednostavno je i pregledavanje programa po kategorijama, a ispod odabranih programa se nalaze i recenzije korisnika kako bi vam se još više olakšao izbor oko instalacije. Korisna stvar su i sugestije. Naime, pomoću njih netko neiskusan u Linux svijetu lako može pronaći program za obavljanje željenog posla. Naveo bih još i da će vam često sam Dash dati sugestiju nekog od programa za instaliranje pa i tako možete doći do željenog programa. Sve u svemu, Centar softvera je postao sasvim upotrebljiv za svakodnevno korištenje. Čak štoviše!

Instalacija Gimpa preko Centra softvera

 

Uspješno instaliran Virtualbox

 

Za one naprednije tu je uvijek Synaptic kojeg je ipak prije toga potrebno instalirati.

Ja sam dodao svoju standardnu kolekciju programa: VLC, Gimp, Clementine, Uget, Redshift, System load indikator i od nedavno mi nezaobilazni Viber (smijte se koliko hoćete). Većina će vas još instalirati Chrome i eventualno Skype.

I to je to. Sve što vam treba za rad na računalu.
Pisanje dokumenata, slušanje muzike, gledanje filmova, surfanje internetom, mailovi, online komunikacija, uređivanje slika. Za prosječnog korisnika dovoljno. Naravno, već duže vremena vam istu stvar nudi i većina poznatijih, a i onih manje poznatih distri. Ništa novo, ali svejedno treba reći da je na Ubuntuu sve to jako lako dostupno odmah nakon instalacije, ili uz minimalnu naknadne instalaciju par željenih programa.

One koji žele još malo prilagoditi svoj sustav upućujem na naš forum i temu o tweakanju Ubuntua 14.04. Vjerojatno većina stvari tamo napisanih vrijedi i za 14.10.

 

UNITY

Unity zaslužuje poseban osvrt. Specifičan Canonicalov proizvod već se nekoliko godina rafinira i daje sasvim osebujno iskustvo korištenja računala. Smišljen kao kombinacija modernih i klasičnih elemenata korisničkog sučelja, u početku nije sasvim oduševljavao svoje korisnike. Toliko je bio drugačiji i vjerojatno loš da je u svojim početcima udaljio hrpu svojih vjernih korisnika. Spor i neobičan, bez elemenata na koje smo svi navikli u radu s računalom tada nikako nije oduševljavao.

Da li se tu što promijenilo? Moram priznati da je. I to značajno. Na bolje.
Cijelo sučelje je znatno brže i ne opterećuje sustav kao ranije. Dash je jako responzivan i sada je pravi užitak stisnuti tipku Super, nakucati prvih par slova željene aplikacije i stisnuti Enter. Uvijek se pokreće željeni program. Nije potrebno mišem pretraživati po kategorijama i klikati za pokretanje.

Unity zaista minimalno zauzima resurse sustava

 

Pokretanje programa tipkovnicom je savršeno riješeno!

 

Ljubitelji tipkovničkih kratica će posebno cijeniti Dash i Unity. Posebna pažnja se posvetila takvom načinu rada. Čak toliko da vas odmah nakon prvog pokretanja sustava, te na Live načinu rada dočeka velik popis tipkovničkih kratica. Sve je lako dostupno i podiže se za trenutak. Definitivno je užitak koristiti!

Popis tipkovničkih kratica možete dobiti pritiskom na tipku Super u trajanju 2-3 sekunde

 

Naravno, to ne znači da se ne možete koristiti i mišem. I mišem se sasvim fino navigira Unityem i Dashom. Jedino ćete do popisa instaliranih aplikacija morati kliknuti koji put više nego ste navikli.

Mišem ide malo sporije

 

Kontekstni izbornik mi jako odgovara jer štedi mjesto na ekranu mog laptopa, a tipke za upravljanje prozorima s lijeve strane mi također odgovaraju jer se na Unityu ionako sve nalazi lijevo i strelica miša se najčešće i nalazi s te strane.

Na Unityu se sve nalazi s lijeve strane. Začudno, to ne smeta.

 

Sve u svemu, sve se nalazi na svom mjestu, a ako vam nešto i nije po volji, Unity se sada može prilagoditi vašim željama. Doduše, ne onoliko koliko se to mogu ostala sučelja poput KDE-a, ali daleko više nego u prvim danima ovog sučelja gdje gotovo ništa niste moglo mijenjati.

Ikone na docku s lijeve strane se jednostavno premještaju, dodaju i uklanjaju, a cijeli dock se već nekoliko generacija Ubuntua može jednostavno povećavati i smanjivati. Iskusni korisnici će primijetiti da na njemu nedostaje “desktop switcher”, ali se on lako dodaje (U postavkama Appearance odaberete Behavior i u njemu postavite kvačicu na Workspaces)

 

IZGLED

Malo ću se osvrnuti na izgled. Često kritiziran na svom početku zbog imitacije Applea, Canonical je ipak uspio izgraditi svoj osobiti izgled. Ljubičasta boja je postala zaštitni znak ove distre i uvijek je dominantna na zadanoj pozadini radne površine. No, niste osuđeni na tu nijansu. Bez brige, ovaj Ubuntu dolazi sa zaista jako lijepim i ukusnim pozadinama pa ćete najvjerojatnije brzo pronaći omiljenu. Promjenom pozadine mijenja se i boja docka. Ništa novo, jer Unity to radi od početka, ali svejedno zgodan detalj.

Malkice preljubičasto za moj ukus ;)

 

E ovo mi baš paše!

 

Službene teme su jako dobro izbalansirane i ugodne za oko i korištenje.

Ambiance

 

Radiance

 

Fontovi su odavno jaka strana Ubuntua pa se ni u ovoj verziji ne morate bojati grbavih slova koja znamo zateći na nekim drugim distrama.

Ikone su također jako lijepo odabrane, a posebno “flat” ikone koje imate na pojedinim izbornicima sustava i panelu.

Jako lijep izbornik za gašenje računala

 

Sveukupni dojam je jako profesionalan. Vidljivo je da se detaljima posvećivalo dosta pažnje i niti jednom nisam naišao na neki detalj koji bode u oko kao što to zna biti na nekim manjim distrama. Sve u svemu, ne morate se bojati svoj laptop otvoriti među normalnim ljudima. Njihove reakcije će najvjerojatnije biti jako pozitivne.

 

PROBLEMI

Očekivao sam daleko više problema s obzirom na to da se ne radi o LTS verziji Ubuntua i da je 14.10 tek nedavno izdan. A naišao sam na samo jedan veći i par sitnijih.

Naime, ne rade web appsi. Šteta, jer su se web appsi do sada uvijek isticali kao posebnost Untiya. Iako se u osnovi radilo samo o prečici na web adresu, pomoću njih ste ipak mogli brže pristupiti svom mailu, Youtubeu ili bilo kojoj od hrpe stranica koje su to podržavale. Nadam se da će se to brzo riješiti sljedećim nadogradnjama sustava.

Osobno me smetala i nemogućnost “srednjeg klika” tapkanjem dva prsta po touchpadu. Zadana akcija tapkanjem s dva prsta je desni klik miša. Po meni blesav izbor jer već imam desnu tipku ugrađenu u touchpad. Malo čačkanja po xofg.confu i dconf-editoru i to se riješilo.

Još bi se tu osvrnuo na pretraživanje Amazona i ostalih web servisa putem Dasha. Svi kojima se to ne dopada (a ja sam jedan od njih), tu funkciju mogu isključiti u doslovno dvije i pol sekunde. (System Settings>Security & Privacy>Search>OFF) Tako da ovo ne bi navodio kao nedostatak Ubuntua.

I to je to. Sve drugo je radilo izvrsno! Ovo je prva verzija Ubuntua nakon dugo vremena koja mi nije radila probleme.

 

ZAKLJUČAK

Svi koji su čitali do ovdje, shvatili su da mi se ova verzija Ubuntua jako svidjela. Nakon nekoliko generacija sazrijevanja i rafiniranja, Unity je konačno postao dobro i upotrebljivo radno sučelje. Dječje bolesti su izliječene i veseli me daljnji razvoj ovog sučelja. Očito da su izbjegli krivu rutu forsiranja svih modernih tehnologija, a koja je skupo koštala jedan drugi operativni sustav koji se zaletio na tu stranu. Izvrsna kombinacija modernih tehnologija i starih provjerenih rješenja čine pravi užitak koristiti Unity na računalu. Dok kod drugih sučelja imate dojam evolucije klasičnog, tradicionalnog desktopa, Unity ponekad daje natruhe rješenja koje koristimo na svojim pametnim telefonima i tabletima. I to ne na loš način. Dosadni stari PC je malo živnuo. To je dobrodošla stvar u ovo vrijeme kada PC postaje sve manje važan, a fokus se prebacuje na pametne telefone i tablete.

Moram priznati, Canonical je napravio izvrstan proizvod. Definitivno preporučujem svima koji žele isprobati nešto novo! Možda nećete svi biti toliko oduševljeni kao ja, ali vjerujem da će se naći poprilično korisnika koji će se nakon godinu-dvije izgnanstva polako početi vraćati svojoj prvoj distri.

Završio bi s tim da mi je u ovih nekoliko dana druženje s Ubuntuom bilo jako zabavno i da ga namjeravam ostaviti kao glavni operativni sustav na svom računalu. Očekivao sam spor i bloatan sustav, a dobio sam brz i moderan. Tko bi rekao? Svaka čast Canonical! Dobar posao!

Može li Jolla ono što nije mogao Canonical?!

22. November 2014 - 17:32

Ok, naslov zvuči pomalo senzacionalistički no to mi se pitanje jučer nametnulo dok sam pratio raspravu na forumu oko najave kako Jolla kreće u prikupljanje sredstava za izradu Jolla tablet računala. I prema onom što sam vidio desetak minuta prije nego sam odlučio ovo napisati.. izgleda da može!

indiegogo – jolla tablet

Hmm.. za Canonical ste vjerojatno čuli no tko je Jolla?! Ukratko, Jolla je Finska tvrtka pod čijim krovom su se okupili ponajbolji bivši zaposlenici Nokije koji su nekad radili na mobilnom operacijskom sustavu MeeGo (vrlo kratko je zaživio na Nokiji N9). Nakon odlaska iz Nokije (zbog neslaganja sa politikom tvrtke da sve svoje resurse ulože u Windows Phone 7 OS) ekipa je uložila sva svoja sredstva u razvoj Sailfish OS-a kojeg danas imamo na Jolla pametnom telefonu i koji naoko po zastupljenosti na tržištu ako gledamo broj prodanih Smartphonea pokretanih Androidom, iOS-om ili WP nije velik.

Međutim kod Jolle je možda bitnije nešto drugo što se može vidjeti iz njihove najave da krenu s razvojem Jolla Tableta. Naime, 19. studenog Jolla je na IndieGoGo objavila da im je cilj prikupiti 380 000$ za 20 dana kako bi dovršili razvoj svog tableta te kako bi u svibnju 2015. godine mogli krenuti s isporukom gotovog proizvoda pokretanog Sailfish OS-om prvim kupcima.

I tu dolazimo do pitanja iz naslova. Svima koji su pratili Canonicalov pokušaj prikupljanja 32 mil $ u Ubuntu Edge kampanji poznato je da je nakon zadanog roka od 30 dana ista propala te da je po IndieGoGo pravila financiranja sav prikupljeni iznos od 12.800.000 $ morao biti vraćen. Ok, Jolla si nije postavila tako visok cilj no isto tako Jolla nema tako veliku zajednicu korisnika, odnosno velik broj zainteresiranih budućih korisnika kao što ih ima Canonical. A Jolla je svoj cilj da prikupi 380 000 $ ostvarila samo nekoliko sati nakon što je kampanja pokrenuta dok je do trenutka kad sam počeo pisati ovaj članak (za manje od 24 sata) već prikupila više od 950 000 $.

jolla tablet

I zapravo te dvije nepovezane kampanje govore nešto drugo. Govore da je ljudima dosta kontrole tvrtki što će i kako raditi sa svojim kupljenim hardverom i softverom i u tome se možda nazire početak novog doba borbe pojedinaca za slobodni softver kao što je to prije desetak i više godina bilo sa GNU/Linuxom jer ne zaboravimo ni tada GNU/Linux nije donosio ni upola ugode u radu ili kompatibilnosti s postojećim hardverom no opet je odricanjem nekolicine uspio i sazrio u OS koji je danas ravnopravan, a u nekim segmentima i bolji od vlasničkog softvera.

I zato, želim i nadam se da će Jolla i njihov Sailfish OS 2.0 uspjeti te da ćemo na proljeće sljedeće godine imati mogućnost izbora tablet uređaja sa slobodnim softverom.

 

 

EDIT: Nakon što sam dovršio pisanje članka ponovno sam pogledao web stranicu Jolle i dočekalo me malo iznenađenje. Naime, vidjevši odaziv ljudi na pokrenutu kampanju te prikupljenih 1 mil $ za manje od 40 sati, Jolla je napravila nešto što tvrtke kojima je primarno profit u mislima ne rade.. do 25. studenog su snizili cijenu Jolla Smartphonea sa 349$ na 249$.

CELEBRATION SALE OFFER

HULK traži predavače i moderatore za drugi Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija

21. November 2014 - 18:11
U nedjelju 7.12.2014. će se održati drugi “Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija”. Cilj ovakvih okupljanja je povećanje vidljivosti te povećanje same FLOSS zajednice u regiji.

 

Više o samom projektu, te kako je prošao prvi “Virtualni dan” možete vidjeti na ovoj poveznici. Predavanja poslušajte na HULK-ovom youtube kanalu:

//www.youtube.com/watch?v=QbsLv0JqdqQ

HULK poziva da im se jave svi zainteresirani za održavanje predavanja i moderiranje rasprava. Teme predavanja mogu biti jednostavne, npr. kako instalirati neki softver ili kako se uključiti u neki projekt. Naravno, teme mogu biti i kompleksne, npr. kako automatizirati 100+ servera pomoću Ansible-a ili kako poslati Linux zakrpu…… Prepuštamo vama na volju.

Prima se maksimalno 4-6 predavača/ica. Znači, ili 4 predavača/ica i svatko ima 20 minuta vremena za predavanje + 10 minuta za pitanje/odgovor, ili 6 predavača/ica i svatko ima 15 min za predavanje + 5 minuta za pitanje i odgovor.

Predavanja će se održavati putem Google hangout on Aira, a preko IRC-a će se moći postavljati pitanja.

Svi koji su zainteresirani za predavanja ili moderiranje se trebaju najkasnije do 25.11.2014.(uključujući i taj dan) javiti HULK-u, ili na naš forum.

30 Linux Kernel Developer Work Spaces in 30 Weeks

20. November 2014 - 6:28

Danas korisnici GNU/Linuxa uobičajeno kroz redovne nadogradnje svojih distribucija dobivaju i nadogradnje kernela, ispravke uočenih bugova ili druga poboljšanja te navedeno prihvaćaju zdravo za gotovo bez razmišljanja o ljudima koji stoje iza tog posla. Kako bi korisnicima približio odgovorne za taj posao i kako bi korisnici koje zanima malo više mogli barem virtualno upoznati Kernel Developere, TheLinuxFoundation je u lipnju 2012. godine pokrenuo projekt pod nazivom “30 Linux Kernel Developer Work Spaces in 30 Weeks” u kojem je Jennifer Cloer do lipnja 2013. godine kroz riječi, slike i poneki videozapis odradila 33 intervjua s danas vodećim Kernel Developerima. Nakon male stanke, Libby Clark je nastavila sa projektom te je zadnji intervju objavljen u listopadu ove godine.

Linux Kernel Developer Work Spaces – Izvor: LinuxFoundation-YouTube

Uglavnom, ako vas je ikad zanimalo kako razmišljaju, zašto se bave time što rade i kako su počeli te kako izgledaju njihova radna mjesta na kojima iz verzije u verziju unaprjeđuju Linux Kernel na zadovoljstvo korisnika, sve do sad objavljene intervjue možete pronaći na ovoj poveznici, a mi vam za ogledni primjer prenosimo nekoliko video zapisa.

Objavljen šesti broj GIMP Magazinea

18. November 2014 - 8:30

Nakon skoro godinu dana s nama je novi broj Gimp Magazinea. I to ne samo novi broj već i koncepcijski potpuno promijenjen časopis. Nakon prvotnog malog šoka uzrokovanog promjenom omjera stranica časopisa koji je sad u formatu 16:9, pročitao sam “Riječ urednika” u kojem Steve Czajka potanko objašnjava razloge i smjer u kojem nastavljaju s razvojem Gimp Magazinea.

 

Gimp Magazine br.6 – stranice 2-3

 

Nakon pročitanog uvodnika nije preostalo ništa drugo nego da pritisnem F11 na svojoj tipkovnici kako bi preglednik PDF dokumenata prebacio na full screen prikaz i krenuo s listanjem i čitanjem što je ekipa Gimp Magazinea ovaj put spremila.. i da, trebam li uopće spomenuti kako novi format Gimp Magazinea dobro pristaje monitorima širokog formata.

 

Gimp Magazine br.6 – stranice 34-35

 

Gimp Magazine je i dalje besplatan za preuzimanje te ga možete skinuti s ove poveznice.

Izvor: http://gimpmagazine.org/

Objavljen Ubuntu 14.04 MATE

13. November 2014 - 11:52

Prije par dana iz “pera” našeg Calista, imali ste priliku na ovim stranicama pročitati recenziju Ubuntu 14.10 MATE. Danas donosimo vijest da je 11. studenog na službenom blogu, Martin Wimpress objavio da je dostupna za preuzimanje i verzija Ubuntu 14.04 MATE i to u tri okusa; 32 i 64 bit za Intel/AMD PC računala te 64 bit za Mac računala. Prema napisanom, ovo izdanje rješava nekoliko problema prisutnih u 14,10 izdanju, a dodaje neke dodatne osobitosti uz najbitniju stavku da se radi o LTS izdanju.

 

Ubuntu 14.04.1 MATE – desktop

MATE 1.8.1

Ubuntu 14.04.1 MATE – Control Centar

 

Neke od promjena su; nadogradnja Ambiant-MATE i Radiant-MATE teme, dodani wallpaperi, dodan “libnss-mdns LP #1380945″, “faces pixmaps LP #1385822″, “policykit-desktop-priviledges”, dodana i omogućena podrška za neke indikatore i njihov izgled, dodan MATE Menu (fork MintMenua) te MATE Tweak (fork MintDesktopa), a puni popis promjena možete vidjeti ovdje.

Ubuntu 14.04.1 MATE možete preuzeti ovdje.

 

 

Deset godina Firefoxa!

11. November 2014 - 10:33
Prije deset godina, od strane Mozilla Foundationa, objavljen je web preglednik Mozilla Firefox 1.0.

Dan nakon što smo objavili članak u kojem se kolega “Calisto” bavio smjerom u kojem se razvija web preglednik Firefox te njegovim alternativama, Johnathan Nightingale (jedan od potpredsjednika Firefoxa) je na svom blogu objavio vijest povodom desetog rođendana Firefoxa kako je kompanija svjesna da milijuni korisnika diljem svijeta i dalje vjeruju u projekt Firefox te da su osluškujući njihove želje i potrebe za privatnošću na internetu usmjerili svoje napore u cilju izdavanja verzije web preglednika s posebnim naglaskom na privatnost i davanje veće kontrole korisniku.

Kao prvi korak u tom smjeru je uvođenje DuckDuckGo kao defaultne web tražilice umjesto dosadašnje Googleove tražilice, a imajući u vidu da DuckDuckGo uz sve druge kvalitete ne prati i pamti navike korisnika u pretraživanju pojmova. Nadalje, imajući u vidu da dobar dio korisnika dijeli svoje računalo s članovima obitelji ili radnim kolegama na poslu te da često zaboravi pokrenuti pretraživanje interneta u private browsing modu, uvedena je funkcija Forget (zaboravi) koja od korisnika traži smo odluku za koliko vremena će web preglednik “zaboraviti” rezultate pretrage te se nakon toga on sam brine za ostalo. Sve navedeno je dostupno za desktop i mobilnu platformu web pretraživača, a biti će vidljivo i objašnjeno u tutorijalu nakon nadogradnje preglednika.

 

Forget – Izvor: blog.mozilla.org

 

Osim kućnih korisnika, novosti povodom desetog rođendana ima i za web programere kojima je od sad dostupna i nova verzija web preglednika – Firefox Developer Edition – koja donosi niz korisnih alata out-of-box.

 

Firefox Devloper Edition

 

Firefox Devloper Edition – početna

 

Firefox Devloper Edition – opće postavke

 

I za kraj ostavljamo najavu - pokretanje projekta Polaris koji za cilj ima istražiti kako još više poboljšati on-line privatnost i kontrolu. Zbog navedenog, donesena je odluka o pridruživanju developera Firefoxa neprofitnim organizacijama CDT (Center for Democracy & Technology) i Tor Project.

Sretan rođendan, Firefox!

Izvor:

https://blog.mozilla.org/

https://developer.mozilla.org/en-US/Firefox/Developer_Edition

https://wiki.mozilla.org/Polaris

Objavljen – Cinnamon 2.4 beta

10. November 2014 - 17:18
Nova verzija Cinnamon okruženja 2.4 službeno će biti dostupna u novoj verziji Linux Mint 17.1 “Rebecca” koja se očekuje krajem ovog mjeseca te u LMDE-u v.2 “Betsy” na proljeće iduće godine.

 

Cinnamon desktop je moderno okruženje koje daje priličnu slobodu prilagođavanja potrebama korisnika, no ono što je možda najbitnije je da ekipa koja ga razvija prati i uvažava želje korisnika te iz verzije u verziju unosi sitne ali bitne promjene i popravlja uočene nedostatke. Kako smo već rekli u uvodnom dijelu, nova verzija Cinnamona 2.4 će biti dostupna u novoj verziji Linux Mint 17.1 “Rebecca” te ovdje predstavljena beta dostupna je za testiranje korisnicima Linux Minta nakon dodavanja “Romeo” repoa. Za ostale distre potražite obavijesti na njihovim službenim stranicama. Pa krenimo s pregledom novosti i poboljšanja.

Poboljšane postavke:

Izgled podešavanja tema je u potpunosti redizajniran te su dodani grafički padajući izbornici:

Novi izgled promjena tema – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Izbornik pozadina je također redizajniran i dodan background SlideShow (ova opcija dolazi s appletom SlideShow kojeg je potrebno dodati u panel preko kojeg možete upravljati s postavkama slajda):

Backgrounds SlideShow – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Dodana je opcija podešavanja privatnosti…

Podešavanje privatnosti – izvor slike: segfault.linuxmint.com

… kao i podešavanje obavijesti:

Podešavanje obavijesti – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Novosti u Nemo upravitelju datoteka

U Nemu je omogućeno mijenjanje boja ikona za lakše prepoznavanje i organizaciju foldera. Također je dodana i ekstenzija “emblems” kojom se mogu uređivati oznake na ikonama foldera.

Izbornik emblemsa – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Nemo je dobio i odgovarajuću podršku za Bookmarks. Novi bookmarci se od sada pojavljuju u vlastitom zasebnom odjeljku (ne više u My Computer kao dosad). Osim tradicionalnim načinom (Bookmarks -> Add bookmark) moguće ih je lako kreirati i premještati po drag-and-drop principu.

Prikaz bookmark-a – izvor slike: segfault.linuxmint.com

Poboljšana je i alatna traka u Nemo upravitelju datoteka – po defaultu opcije nisu omogućene (te ih dodajete po potrebi putem vidljive ikone u alatnoj traci) kao što su: Novi folder, Otvori terminal u trenutnom direktoriju, Home ikona… itd. Opcije dodajete i uklanjate preko podešavanja upravitelja → kartica Toolbar.

Ostale novosti su:

 • CJS (Javascript za Cinnamon) se temelji na novu verziju GJS (Javascript za Gnome) u cilju što manjeg zauzeća memorije i pružanju bržeg izvršenja zadatka;
 • Ikone korištene u Cinnamon Settings su sada dodane u Mint-X paket ikona, što povećava odaziv (ovo je se odnosi na Linux Mint);
 • Slično kao u Gnome Shellu, Cinnamon desktop se sada pojavljuje zoom animacijom;
 • Moduli i kategorije u Cinnamon Settings su sada razvrstane po abecedi;
 • Single-button touchpad je sada podržan, pa je klik s 2 ili 3 prsta podesiv (po defaultu oni odgovaraju desnom i srednjem kliku);
 • Od sada je moguće dodati u screensaver prilagođeni datum format, ali i vršiti promjenu fonta i boje teksta;
 • Ispravljeno je puno bugova.

Više o ostalim novostima možete pročitati ovdje.

EDIT: 16. studenog izašla Linux Mint 17.1 “Rebecca” Cinnamon RC released!

Što ako (kad) Firefox sasvim zastrani?

9. November 2014 - 6:54
Donosimo  kratak pregled najkvalitetnijih projekata nastalih iz izvornog koda Firefoxa.

 

Mozilla Firefox jedan je od najpopularnijih web preglednika. Često hvaljen i kritiziran, svojom inovativnošću pomiče granice korisničkog iskustva i širi svijest o važnosti otvorenog koda. Bogate mogućnosti upravljanja profilom kao i obilje dodataka čine ga izuzetno fleksibilnim što može zadovoljiti i najizbirljivije korisnike. Ipak, neke nepopularne odluke poput uvođenja novog “Australis” sučelja, prihvaćanja Digital Rights Management (DRM) politike ili neriješeni tehnički nedostaci, izazvale su nezadovoljstvo kod dijela korisnika i potakle nas da potražimo moguće alternative. I zaista, koje su kvalitetne alternative temeljene na Firefoxu?

Vremenom su različite skupine entuzijasta pokušavale ostvariti projekte prema vlastitim idejama na temelju izvornog koda “vatrene lisice”. Međutim, mnogi od njih su do danas obustavljeni, napušteni ili neslavno propali. S obzirom na planetarnu popularnost i utjecaj izvornika, danas je aktivno začuđujuće malo takvih projekata. Ipak, nije sve izgubljeno. U daljnjem tekstu ćemo predstaviti najpoznatije forkove koji mogu biti odlična alternativa.

 

Ključni uvjeti odabira su:

 • Dostupnost na Linux platformi – neki projekti nisu namijenjeni Linuxu, stoga ih ni ne možemo uzeti u obzir. Isto tako, poželjno je da program bude dostupan u što više različitih distribucija.
 • Kontinuiran razvoj – pretjerana revnost u objavi novih izdanja nije presudna, ali je važan neprestan rad na poboljšanjima. Od napuštenih ili ugašenih projekata nitko nema koristi. Isto tako treba uzeti u obzir da mnogi forkovi ne prate u potpunosti Firefoxova izdanja, jer imaju vlastite ideje razvoja. Stoga ne treba nužno očekivati najnovije tehnološke inovacije.
 • Proširivost dodacima – Firefox ima iznimno bogatu bazu addona koji mogu zadovoljiti gotovo sve potrebe, što ga čini izuzetno prilagodljivim. To je ujedno jedan od glavnih razloga njegove popularnosti. Korištenjem ove pogodnosti svaki fork može povećati svoju šansu za uspjeh.
 • Prijenos profila – budući da se razmatrani projekti temelje na izvornom kodu Firefoxa, nužna je i mogućnost prijenosa profila, tj. kompatibilnost. Ovo je jedna od ključnih odrednica, jer prijenosom postavki spremljenih u profilu korisnik nije primoran mijenjati navike, niti izgubiti udobnost korištenja.

 

1. IceCat i Iceweasel

IceCat, dio većeg GNUzilla projekta, je preglednik koji obuhvaća isključivo slobodan softver. Godine 2007. brendiranjem je izdvojen zaseban projekt prilagođen Debianovom kodu i striktnoj politici, čime je nastao IceCatov mnogo poznatiji rođak – Iceweasel. Iako je prilagođen prvenstveno Debianu, Iceweasel se uz ponešto truda može natjerati na instalaciju na Ubuntu. Za razliku od njega, IceCat je mnogo dostupniji, te dolazi i u ostalim distribucijama koje promoviraju isključivo slobodan softver kao što je, primjerice, Trisquel.

 

IceCat 31
Izvor: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GNU_IceCat_31.png

 

Iceweasel 30
Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Iceweasel-30-debian-jessie.png

 

 

S druge strane, striktna politika GNU softvera može predstavljati prepreku nekim korisnicima. Nedostatak kvalitetne zamjene za Flash, odsutnost brojnih dodataka i alata za web servise, kao i kvalitetnih kodeka može umanjiti zadovoljstvo korištenja. Ako u potpunosti podržavate slobodni softver i spremni ste na kompromise, ovo su izbori za vas.

 

 

2. SeaMonkey

Firefox se s vremenom razvio kao zaseban web preglednik iz tzv. Mozilla Application Suitea, koji je još obuhvaćao mail i RSS klijent (Thunderbird), kalendar (Sunbird), alat za izradu web stranica (Composer) i IRC klijent (ChatZilla). Sve alate je u sebi objedinio SeaMonkey, što ga uistinu čini jedinstvenim.

 

SeaMonkey 2.29

 

Ako želite objediniti različite funkcije unutar istog programa, onda je SeaMonkey odličan izbor za vas! Robustan, stabilan i pouzdan, uz pregršt funkcionalnih opcija, bez problema će izvršiti sve zadatke koje mu postavite. Potencijalan nedostatak je zastarjeli dizajn koji na prvu može odbiti korisnike. Međutim, pravi nedostatak su zapravo njegovi dodaci.

SeaMonkey nije kompatibilan sa svim addonima Firefoxa, već su neki pisani posebno za njega. Da stvar bude kompliciranija, trenutno instalirani dodaci možda neće raditi nakon nadogradnje programa. Stoga se pripremite na potragu za alternativnim dodacima na koje ste dosad navikli na Firefoxu, kao i provjeru njihovih ranijih verzija i kompatibilnosti.

 

 

3. Pale Moon

Riječ je o relativno nepoznatom projektu koji slijedi ideju jednostavnosti i tradicionalno poznatog okruženja. Pale Moon stavlja naglasak stabilnost, produktivnost i suvremenu tehnologiju. Korisnicima olakšava instalaciju, nadogradnju i deinstalaciju putem vlastite skripte, što ga čini specifičnim.

 

Pale Moon instalacija

 

Pale Moon instalacija

 

Pale Moon instalacija

 

Pale Moon 25.0.2 – početna stranica

 

Zanimljivost koju donosi je i pregled tabova. Firefox nikada nije nudio funkcionalan pregled, niti koristan speed dial.

 

Pale Moon 25.0.2 – pregled jako puno otvorenih tabova

 

Budući da se radi o malom projektu, korisnička podrška se odvija na lokalnom forumu. U potpunosti je kompatibilan s addonima, a razvojni tim nudi i vlastite korisne dodatke.
Potencijalan nedostatak je nefunkcionalna opcija za sinkronizaciju. Naime, zbog nadogradnje ove usluge, Mozillini serveri uskoro više neće biti dostupni za izdanja starija od Firefoxa 29, što se odnosi i na Pale Moon. Kao zamjena je stoga ponuđena sinkronizacija preko vlastitih servera uz najvišu razinu sigurnosti. Isto tako, moguće je uspostaviti i vezu preko vlastitog servera. Ipak, sinkronizacija ni kod Mozille od prvog dana nije funkcionirala onako kako je zamišljena, stoga ovo i nije prevelik nedostatak. Za svaki slučaj, pametno je vlastite bookmarke i lozinke spremati lokalno.

 

 

ZAKLJUČAK

Iako sam Pale Moon stavio na zadnje mjesto, osobno me tijekom rada i isprobavanja toliko oduševio da sam morao na forumu otvoriti zasebnu temu o uređivanju i podešavanju Pale Moona pa ukoliko sam ovim člankom i kod vas pobudio zanimanje da ga barem isprobate, svakako je posjetite.

I sad stvarni zaključak. Neovisno o tome što odaberete, alternative uvijek postoje – što je najveća prednost GNU/Linux svijeta. Svaki od nabrojanih projekata već ima vjernu publiku, bez obzira na njenu brojnost. Ako vas ne zanima niti jedan od poznatijih preglednika, postoje brojni neovisni projekti kao što su QupZilla, Midori, Maxthon (zatvorenog koda), Konqueror ili Epiphany. Ostvarite vlastite potrebe i ideje jer korisnik je uvijek na prvome mjestu!

 

Izvori: gnu.org, wiki.debian.org, seamonkey-project.org, palemoon.org

Objavljen openSUSE 13.2

8. November 2014 - 14:52

Ako se pitate zašto kasnimo s objavom izlaska openSUSE-a 13.2, razlog je jednostavan. Nakon nesretnog rušenja vašeg i našeg omiljenog LZS-a, dok smo popravili pokvareno, konsolidirali redove i odahnuli što ipak nije sve otišlo “k vragu” došao je i taj 4. studeni i onda su pojedini članovi uredništva umjesto da spremno napišu koju prigodnu, navalili na download nove inačice openSUSE-a i potom na ono što se s njom već radi :). Bilo kako bilo, openSUSE 13.2 je sad s nama i “fanovi” već veselo uživaju, a mi možemo samo prema “forumskim informacijama” reći da je prema do sad viđenom najispoliraniji openSUSE OS koji korisniku donosi sve najnovije što GNU/Linux može ponuditi.

openSUSE download – kad će kraj, kad će…

Kako je promjena i novosti puno više no što može stati u ovih par redova, brzopotezno ćemo nabrojati neke od najbitnijih novosti: Dracut zamijenio mkinitrd, kernel 3.16, unaprjeđenja za nouveau, AMD i Intel grafiku, Btrfs default root, xfs default home, Snapper (u kombinaciji sa Btrfs je dobitna kombinacija za “easy recovery”), Ifup zamijenjen sa Wicked. Yast je sad potpuno napisan u Rubyju (puno stabilniji i brži te ima bolju integraciju sa Systemd i Btrfs). Yast više ne podržava Grub legacy (tendencija je GRUB2) Qt5 updated na zadnju verziju i još mnogo toga.

openSUSE 13.2 – radna površina

Isto tako, osim uobičajenih radnih okružja KDE (dolazi u verziji 4.14) i GNOME (verzije 3.14), za istaknuti je da je ovo je prvo openSUSE izdanje koje donosi MATE (1.8.1) koji budućem korisniku pruža tradicionalni pristup desktop iskustva. Također, kao i u prethodnim izdanjima, openSUSE 13.2 je dostupan i s XFCE (4,10), LXDE (0,55), Enlightenment 19 (0.19.0) i Awesome (3.4.15) i svi su dobili određena poboljšanja za bolju integraciju s temeljnim podsustavima kao systemd i upower.

openSUSE 13.2 – postavke

Više o svim novostima i unapređenjima možete pronaći na službenoj stranici openSUSE-a, dok preuzimanje ISO slike možete pronaći na ovoj poveznici.

I za kraj samo mala napomena potencijalnim novim korisnicima koji požele instalirati i isprobati openSUSE 13.2, a odnosi se korištenje vlasničkih drivera za grafičke kartice; vlasnici nVidia GPU-a već danas mogu slobodno koristiti vlasnički driver jer isti radi besprijekorno, no vlasnicima AMD GPU-a je bolje pričekati izlazak novog vlasničkog drivera i do tada koristiti open-source driver.

Obavijest o nedostupnosti LZS-a i LZS foruma!

3. November 2014 - 10:34

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva i večeri zbog problema čiji se uzrok još uvijek utvrđuje, http://www.linuxzasve.com/ i http://www.linuxzasve.com/forum su postali nedostupni.

 

work-in-progress

 

U tijeku je analiza problema te se intenzivno radi na popravcima baze podataka.
Ispričavamo se ovim putem posjetiteljima portala i članovima foruma koji su zbog ispada bili u eventualnim problemima, te očekujemo da će radovi biti završeni za nekoliko sati.

Uredništvo.

Ubuntu 14.10 MATE: Ubuntu kakav je nekad bio

29. October 2014 - 14:27
Službena objava novog Ubuntua 14.10 uzrokovala je i pravu “poplavu” ostalih izdanja. Ipak, jedno izdanje ostalo je po strani. Na Ubuntu 14.10 MATE gotovo nitko nije obratio pažnju.

 

Nedavno smo pisali o objavi novog Ubuntua 14.10. Premda ne donosi novitete već stavlja naglasak na nadogradnju aplikacija, ispravljanje bugova i poboljšanje stabilnosti, još uvijek potiče uzbuđenje vjernih korisnika. Službena objava uzrokovala je i pravu “poplavu” ostalih izdanja kao što su Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Xubuntu, Mythubuntu, Trisquel i sl. Ipak, jedno izdanje ostalo je po strani. Njegovu objavu nisu popratile “vruće” vijesti i vrišteći naslovi, a prišuljalo se tiho, bez pompe. Na Ubuntu 14.10 MATE gotovo nitko nije obratio pažnju.

Riječ je o neslužbenom projektu nastalom udruživanjem pojedinaca prethodno uključenih u razvoj MATE-a, Ubuntua i Debiana. Precizniji naziv bio bi Ubuntu MATE Remix, koji je stajao uz prvo beta izdanje, budući da se upravo radi o neslužbenom projektu od strane zajednice. Suosnivači Martin Wimpress i Alan Pope sa suradnicima žele stvoriti radno okruženje koje će biti stabilno, jednostavno, poznato i dostupno svima te vratiti period stabilnog razvoja prije uvođenja Unityja. Upravo njihovom zaslugom MATE radno okruženje ulazi u službene Debianove i Ubuntuove repozitorije. Konačan cilj je postati jedno od službenih Ubuntu izdanja.

 

Izvor: https://ubuntu-mate.org/

 

Čemu toliki napori? Je li MATE uopće vrijedan toga? Poznato je da je nastao tijekom 2011. godine iz otpora protiv uvođenja GNOME 3 Shella, želeći očuvati tradicionalni pristup i logiku korištenja radnog okruženja, tj. GNOME 2 kontinuitet. No, kakva je njegova daljnja sudbina? Hoće li završiti na potpunoj margini i zaboravu poput, primjerice, Trinityja?

Na službenim stranicama projekta možemo pronaći osnovne informacije, pogledati promotivni video i preuzeti najnovije izdanje. Iso slika “teži” nevelikih 990 MB, te je idealna za pokretanje s live USB sticka. Testni laptop ima 2 GB radne memorije i Pentium dual core T2300 procesor.

 

Live desktop

 

 

Sav hardver je uredno prepoznat, što znači da nema nikakvih prepreka instalaciji. Iako je za spajanje na Internet dovoljan tek klik na ikonu na panelu, za svaki slučaj je potrebno imati kabel u pričuvi. Koraci instalacije su već dobro poznati, no – kao i svaki put – potrebno je obratiti dodatnu pažnju pri odabiru i pripremi particija.

 

Odabir jezika

 

Priprema za instalaciju

 

Odabir tipa instalacije

 

Priprema particija

 

Odabir vremenske zone

 

Odabir tipkovnice

 

Kreiranje korisničkog računa

 

Instalacija sustava

 

 

Instalacija je trajala tek desetak minuta i zauzela 3 GB prostora na disku. Prilikom prvog pokretanja prikazuje se atraktivan GRUB izbornik i vrlo lijep Plymouth splash. Već ovdje je vidljivo da su pažnju posvetili detaljima, što izgleda obećavajuće.

 

GRUB
Izvor: https://ubuntu-mate.org/

 

Plymouth
Izvor: https://ubuntu-mate.org/

 

 

Postavke mreže su prethodno spremljene, a internetska veza već aktivna. Međutim, odmah nakon prikaza desktopa iskočile su obavijesti o mogućnostima instalacije dodatnih jezičnih paketa i sigurnosnih nadogradnji. Budući da sam Ubuntu MATE preuzeo odmah nakon objave, nadogradnji gotovo da nije ni bilo.

 

Obavijesti

 

 

Prvi doživljaj nove radne površine je naprosto nevjerojatan! Dvije alatne trake, stari Menu Bar, pastelne boje, poznati font… Lijep je osjećaj ponovno oživjeti GNOME 2 koji nam je svima ostao u sjećanju. Ipak, to ne znači da su njegov izgled, funkcionalnosti i tehničke mogućnosti zastarjele. Pred nama je trenutno aktualan MATE 1.8 s najnovijim prilagođenim Ambiant temama i Radiance ikonama koje se odlično uklapaju u tamnije okruženje.

 

Desktop

 

Teme i ikone

 

 

Jednostavnim pregledom menija vidljivo je da sadrži standardne alate koji dolaze s MATE okruženjem. Uz to, predinstaliran je i čitav LibreOffice 4.3 paket, Shotwell, Simple Scan, Firefox 33, HexChat, Pidgin, Thunderbird, Transmission, Brasero, Cheese, Rhytmbox, Caja 1.8.2 i dr.

Centralno mjesto zaduženo za podešavanje sustava u pravilu je Control Center. Osvježen je novim ikonama i nudi odličnu razinu funkcionalnosti.

 

Control Center

 

 

Alat zadužen za upravljanje programima i paketima je Ubuntu Software Center. Sjećamo se da je doživio brojna poboljšanja tijekom posljednjih nekoliko izdanja. Osvježenog izgleda, atraktivnih ikona, razrađenim kategorijama, pa čak i odjeljaka s istaknutim najnovijim i najpopularnijim programima u mnogočemu olakšava snalaženje novim korisnicima. Prisutna je i vrlo korisna mogućnost “Sync between computers” koja sinkronizira instalirane programe i olakšava posao. Međutim, i dalje se radi o prilično glomaznom komadu softvera koji stvara jednaku količinu problema kao što ih rješava. Primjerice, za instalaciju i uklanjanje većeg broja paketa potrebno je kliknuti na svaki od njih pojedinačno, što je teško zbog čestog zamrzavanja. Isto tako, ne rješava najvažniji problem prilikom instalacije paketa: problem zavisnosti. Stoga mi se čini nefikasnim svako malo pokretati ovako složen alat.

 

Ubuntu Software Center

 

 

Srećom, tu je dobri stari Synaptic… Synaptic? Gdje je uopće Synaptic??? Jednostavno ga NEMA! Isto tako, nema ni Gdebi paketnog instalera. Srećom, jednostavno se mogu instalirati iz repoa. Zamišljeno je da Ubuntu Software Center zaista postane centralno mjesto za upravljanje paketima. Tako se za jednostavnu instalaciju .deb paketa pokreće čitav Software Center uz prigodnu dozu zastajkivanja i zamrzavanja.

Synaptic i Gdebi možda nisu dovoljno vizualno privlačni i atraktivni, no ipak ne predstavljaju nikakvu prepreku za korištenje. Sumnjam da će ih u bliskoj budućnosti moći zamijeniti spoj šarene web-trgovine i okljaštrenog upravitelja paketima.

Software & Updates brine za vrstu nadogradnji, repozitorije i koliko često će se oni provjeravati. Ipak, mogućnost koja je ovdje “zalutala” je “Additional Drivers”, budući da se ista već nalazi unutar Menu Bara i Control Centera. Software Updater brine za ažuriranje i nadogradnju sustava.

 

Software & Updates

 

 

Moćan i koristan predinstaliran alat za fino podešenje sustava je Dconf Editor. Radi se o forku Gconf-a prilagođenog MATE-u, a stariji korisnici ga dobro poznaju. Korisne opcije, poput prikaza ikona i smeća na radnoj površini, vjerujem da su svima potrebne, mogu se uključiti upravo ovdje:

Dconf-editor -> org -> gnome -> desktop -> background -> show-desktop-icons

Dconf-editor -> org -> mate -> caja -> desktop -> trash-icon-visible

 

Dconf Editor

 

 

Daljnjom potragom uočljivo je da Ubuntu MATE ne dolazi s alatima za upravljanje diskovima i particijama, poput, primjerice, Gparteda. Isto tako, nedostaje i jednostavan alat za formatiranje USB stickova. Podsjetimo, Gparted je gotovo sastavni dio GNOME 2 okruženja. Desnim klikom miša na ikonu montiranog sticka bila je dostupna opcija “Format”. S druge strane, Mint razvojni tim je implementirao vlastite alate za formatiranje prijenosnih diskova, kao upravljanje particijama (automatsko montiranje, promjena veličine, formatiranje i sl.). Svim korisnicima, bez obzira na iskustvo i distribuciju koju koriste, preporučuje se poznavanje dd naredbe i fstab tablica. Dodatno znanje uvijek je potrebno u nedostatku grafičkog sučelja ili iznenadne nevolje.

Detalj koji me najviše zbunjivao tijekom korištenja jest nedostatak funkcionalnijeg menija. Iako MATE prati tradicionalnu logiku korištenja radnog okruženja, to ga ne čini zastarjelim. Upravo stoga što nudi visoku razinu produktivnosti i prilagodljivosti, jednostavan Main Menu ili Menu Bar teško može zadovoljiti zahtjeve suvremenih korisnika. Smatram da nema nikakve potrebe za njegovim uklanjanjem – baš naprotiv – no, došlo je vrijeme za njegovu smjenu u korist neke kvalitetnije alternative. Diljem Interneta postoje brojne upute za instalaciju Xfce-ovog Whisker menija, Pantheonovog Slingshota ili izvrsnog MintMenija rađenog baš za MATE. Očito je da alternative postoje, no šteta je što nisu ponuđene.

 

Main Menu

 

 

Još jedan potencijalan nedostatak mogao bi biti način podešavanja virtualnih radnih površina. Za to se brine jednostavan dodatak na alatnoj traci. Virtualne radne površine su jedna od važnijih stvari svakog okruženja, stoga bi bilo prikladnije tu opciju naći u Control Panelu.

 

Podešavanje radnih površina

 

 

Opcija tiling windows automatski je uključena. Radi se o promjeni veličine prozora kada se povuče do rubova ekrana. Korisno za rad u nekoliko prozora istodobno bez nepotrebnog prekidanja rada. Dodatan efekt stvara i sjena ispod rubova (compositing). Obje opcije po želji je moguće uključiti ili isključiti u Control Panel -> Window Preferences. Dodatnih efekata nema, budući da Compiz nije instaliran, iako se nalazi u repozitorijima.

 

Windows tiling

 

 

ZAKLJUČAK

 

Nakon nekoliko dana intenzivnog korištenja, jednostavno sam oduševljen jednostavnošću i lakoćom korištenja Ubuntu 14.10 MATE izdanja. Zadana tema je vrlo ugodna za rad, zbog čega nema ni potrebe za promjenom. Bogatstvo i raznolikost Ambience tema nudi ponešto za svakoga.

Za pokretanje je potrebno četrdesetak sekundi, što ne čudi jer ni Ubuntu niti njegovi derivati nikada nisu bili prvaci startupa. S druge strane, za gašenje je potrebno samo sedam sekundi, što je iznenađujuće, budući da se radi o “punokrvnom” sustavu. Početno zauzeće radne memorije se kreće 175-180 MB, što je vrlo štedljivo. Pri većim opterećenjima ono ne prelazi 800 MB, dok je rad procesora vrlo ujednačen. Kodeci, zvuk i Flash rade besprijekorno, a tijekom korištenja nisam primijetio nikakve probleme u radu.

 

 

 

MATE okruženje prvenstveni naglasak stavlja na intuitivno korištenje, produktivnost i brzu prilagodbu potrebama korisnika. Opcije za podešavanje su vrlo jasne, jednostavne i lako dostupne. Funkcionalni nedostatci poput suvremenijeg i bogatijeg menija, kvalitetnog upravitelja paketa, alata za rad s diskovima i particijama ili Compiz efekata vrlo se lako prevladaju, mada kod početnika mogu stvoriti pogrešan dojam kako se radi o limitiranom radnom okruženju.

U današnje vrijeme, sve poznatije i utjecajnije Unix/Linux distribucije nude MATE okruženje. Ipak, bez pretjerivanja se može zaključiti kako je Ubuntu 14.10 MATE najljepše izdanje te vrste trenutno dostupno! Odlična vizualna dotjeranost, stabilnost, štedljivost na resursima i jednostavnost korištenja njegove su najveće prednosti. MATE je predugo smatran “ružnim pačetom” i zanemarivan u korist suvremenijih i atraktivnijih okruženja, što je dovelo do postupnog zaostajanja u razvoju. Razvojni tim je očito planirao vizualno atraktivno, ali poprilično suzdržano izdanje čime se vjerojatno želi ispitati mišljenje zajednice i odrediti ciljana publika. Tek je potrebno odrediti hoće li MATE u ovom obliku ostati tek sentimentalna uspomena starijim korisnicima na GNOME 2 ili će krenuti vlastitom stazom nudeći još jedno desktop iskustvo.

Ovim izdanjem Ubuntu je bez dvojbe postao bogatiji za još jedan “okus” i korisnicima omogućio doživljaj koji je nekad samo njemu bio svojstven. MATE je dobio snažan poticaj suvremenijem razvoju i ponovnu mogućnost da zabljesne. Unatoč početnim nedostacima, Ubuntu 14.10 MATE je hrabar projekt koji mnogo obećava. Svi mu iskreno poželimo da postane priznat i uđe u službena izdanja!

 

 

Izvor: ubuntu-mate.org

Objavljen Ubuntu 14.10 “Utopic Unicorn”

24. October 2014 - 8:46
Točno prema planiranom rasporedu 23. listopada Canonical je objavio Ubuntu 14.10.

 

Jučer je službeno objavljen Ubuntu 14.10 kodnog imena Utopic Unicorn. Prema službenim informacijama, podrška će trajati devet mjeseci za sva izdanja: Desktop, Server, Netboot, Core, kao i službeno podržanim “okusima” – Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Studio, Ubuntu GNOME, UbuntuKylin, Xubuntu, Mythubuntu.

 

Izvor: http://www.omgubuntu.co.uk/2014/09/ubuntu-14-10-wallpaper-contest-winners

 

Što nam novo donosi Utopic Unicorn?

 • Pokreće ga kernel 3.16 s boljom podrškom za Power8 i ARM 64 procesore, kao i za Intel, Nvidia i ATI grafičke kartice. Dodana je i podrška za Radeon H.264 video enkoder.
 • Poboljšana podrška za XFS i Btrfs sustave datoteka, što je posebno važno za poslužitelje. Unaprijeđen je raid5 i mrežni protokoli, dodan OpenStack 2014.1, Libvirt 1.2.8, Qemu 2.1, Cgmanager 2.1, LXC 1.1, bchache, Juju, Docker, MAAS i dr.
 • AppArmour vatrozid od sada pruža veću razinu sigurnosti i ispravku bugova.
 • Oxide web preglednik koristi najnoviji Chromium uz ispravku brojnih  bugova. Programerima donosi kvalitetniju podršku i osvježeno sučelje za razvoj web aplikacija.
 • Desktop izdanje donosi sitna poboljšanja i nadogradnje, kao što su bolja podrška za HD monitore, Firefox 33, Chromium 38, Gtk 3.12, Qt 5.3, LibreOffice 4.3, Xorg 1.16.
 • Ubuntu Developer Software Center od sada omogućava preuzimanje i paralelnu emulaciju Android Studio i Android SDK alata. Riješeni su problemi sa zavisnostima, dodana multiarch podrška, kao i bolja integracija u Unity launcher.
 • Poboljšan Internet Printing Protocol (IPP Everywhere) od sada ne treba posebna podešavanja.

 

Iako to nije osobito preporučljivo, nadogradnju postojećeg izdanja 14.04 moguće je obaviti pomoću Update Managera ili naredbom (potrebno je i prethodno provjeriti je li  instaliran update-manager-core):

sudo do-release-upgrade

Nužno je imati vezu s Internetom.

 

Iz svega navedenog, očito je da se radi o još jednom stabilnom i “dosadnom” izdanju koje ne donosi novitete već je naglasak stavljen na ispravke postojećih nedostataka, te posebno na nadogradnju paketa. Ovaj pristup je potpuno razumljiv s obzirom na to da je Canonical u posljednje vrijeme potpuno posvećen završnom razvoju Touch platforme, kao i objavi prvih uređaja. Iz istih razloga je i uvođenje Unityja 8 odgođeno za neka buduća izdanja.
Nakon odličnog Thrusty Tahra vjerujem da će se Unicorn pokazati kao dostojan nasljednik. Novi Ubuntu 14.10 u svim izdanjima možete preuzeti ovdje.

 

Izvori: insights.ubuntu.com, wiki.ubuntu.com

Snapper – snapshot alat za SUSE

22. October 2014 - 17:04
Linux zajednica je već dugo u potrazi za alatom koji bi omogućio izradu “live snimke” postojećeg sustava i podataka. Alat Snapper osmislio je jedan openSUSE razvijatelj, a u kombinaciji s Btrfsom (B-tree file system) Snapper će, po svemu sudeći, konačno popuniti tu prazninu. Budući da je SUSE definitivno odlučio koristiti Btrfs – počevši od izdanja “Factory” preko “SUSE 13.2″ do “Enterprise 12″ – možda je dobar trenutak da Snapperu posvetimo malo više pažnje.

Snapper se najjednostavnije može opisati kao “undo tool“, odnosno alat kojim na jednostavan način možemo sustav vratiti u prvobitno stanje. Zamišljen je kao opcija kojom se relativno lako mogu poništiti promjene napravljene YaSTom ili Zypperom. Ako pri instalaciji root particiju formatiramo kao Btrfs, Snapper će napraviti sve potrebne konfiguracijske datoteke koje će nam omogućiti rad s njim direktno nakon instalacije. Svaki put prije i poslije pokretanja Yasta ili Zyppera, Snapper napravi snimku sustava (snapshot). Tako napravljene snimke možemo usporediti, eventualne probleme lakše pronaći, i najvažnije, vrlo lako i brzo promjene vratiti u prethodno stanje.

Snimka s prefiksom pre- bilježi situaciju prije no što su napravljene bilo kakve promjene u sustavu, a post snimka nakon što su napravljene. Pojedinačne snimke Snapper izrađuje npr. svakih sat vremena, i to je standardni način izrade snimaka na Suse Enterprise inačici. Opcija kreacije snimaka svakih 60 minuta na Factory izdanju koje sam koristio u pripremi članka nije aktivirana.

Snapper standardno nudi nekoliko opcija za brisanje starijih snimaka, tzv. No-cleanup Algoritms. One se pokreću na bazi dnevnog crona, a postavke se mogu podesiti u odgovarajućim konfiguracijskim datotekama. Ako neke direktorije ne želimo uzeti u obzir pri pravljenju snimaka, koristit ćemo funkciju Filters, odnosno urediti /etc/snapper/filters/*txt datoteke.

Prije nego se upustimo u avanturu sa Snapperom, želim napomenuti dvije važne stvari koje moramo imati na umu. Moguće je da su pri pravljenju snimke neke sistemske datoteke u upotrebi, što može rezultirati njihovom nepotpunošću i neupotrebljivošću. Zbog toga je jako važno usporediti datoteke i eventualne probleme otkriti na vrijeme. Druga jako važna stvar je da Snapper može vratiti samo bootloader konfiguraciju koja se nalazi u /etc direktoriju. Bootloader datoteke koje se nalaze u /boot direktoriju nije moguće vratiti sa Snapperom.

Svaki put pri pravljenju važnih promjena (nadogradnja ili ažuriranje sustava, instalacija upravljačkih programa za grafiku itd.) preporučljivo je ručno napraviti snimku. Važno je snimku opisati tako da ju možete prepoznati, odnosno shvatiti kada je napravljena, npr. “snapper pre-nvidia 17102014″ ili slično.

Za demonstraciju ćemo deinstalirati Bumblebee. Vjerujem da je i prosječnom korisniku Linuxa poznato da je ponekad teško instalirati Nvidiu i Bumblebee na sustavima koji koriste dva grafička čipa.

Prvo ćemo napraviti snimku nazvanu “LZS test” a zatim ukloniti Bumblebee iz sustava.

Yast – Snapper: deinstalacija Bumblebeeja.

Iz terminala isto bismo postigli sljedećom naredbom:

snapper create –description “LZS test”

pri čemu je snapper create –description naredba za izradu snimke a “LZS test” ime snimke (napominjem da su navodnici potrebni).

Yast potvrđuje da je Bumblebee deinstaliran:

Yast – Snapper: Bumblebee je deinstaliran.

 

Yast – Snapper: pregled promjena.

 

Sljedećom naredbom iz terminala možemo vidjeti što je promijenjeno:

snapper status 159..168

a ako želimo utvrditi razliku između ove dvije snimke koristimo:

snapper diff 159..168

Bumblebee više nije instaliran. Otvaramo snimku “LZS test”, pregledamo i označimo sve. Zatim jednostavno odaberemo “Restore Selected”.

Yast – Snapper: vraćanje snimke (restore).

 

Iz terminala bismo to izveli naredbom:

snapper undochange 159..168

Kad je sve završeno, ponovno ćemo imati Bumblebee i sve će raditi kao prije.

Yast – Snapper: Bumblebee je vraćen.

 

U svakom slučaju, Snapper izgleda kao alat koji bi rad na Linuxu mogao učiniti još jednostavnijim i zanimljivijim bez obzira na vještine korisnika. Neiskusnim korisnicima će pružiti mogućnost brzog popravka sustava, a onim malo naprednijima dati više slobode za testiranje i eksperimentiranje. Snapper je dostupan za gotovo sve distribucije, a informacije o korištenju potražite na wiki stranicama pojedinačnih distribucija.

Dodajem i da će openSUSE 13.2 za nekoliko dana biti objavljen, i siguran sam da će mnogi, kao što je to uvijek slučaj, testirati novu SUSE verziju. Za sve one koji se još uvijek dvoume, iskrena preporuka: instalirajte SUSE sa Btrfs datotečnim sustavom i isprobajte Snapper nakon instalacije pri konfiguraciji sustava. Nećete se pokajati.

Dvije važne napomene za kraj:

1. Snapper je na eksperimentalnoj bazi dostupan i za ext4 datotečni sustav, pri čemu je potrebno koristiti poseban kernel i e2fsprogs.

2. Snapper nije niti će ikada biti zamjena za bilo koji način redovnog backupa sustava.

 

Autor: Orkh@k2c

The Linux Foundation pokrenuo Dronecode Project

17. October 2014 - 15:37
The Linux Foundation pokreće globalni Dronecode Project radi stvaranja platforme otvorenog koda koja bi pokretala bespilotne letjelice.

 

The Linux Foundation, neprofitna organizacija koja koordinira razvoj Linux kernela i promidžbu otvorenog koda, pokreće novi globalni projekt suradnje i razvoja. To je rezultat velike Embedded Linux Conference Europe održane u njemačkom Düsseldorfu 13. listopada 2014. godine. Dronecode Project je zamišljen kao suradnja vodećih tvrtki informatičkog i tehničkog područja – koje će koordinirati The Linux Foundation – kao i korištenje postojećih projekata, u stvaranju platforme otvorenog koda koja bi pokretala bespilotne letjelice (dronove).

 

Izvor: https://www.dronecode.org/

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=_5n7iG_XK-Q

 

 

Razvoj bespilotnih letjelica i robotike se drastično ubrzao posljednjih nekoliko godina zahvaljujući upravo neovisnoj zajednici i raznovrsnosti primjene. Prema procjenama tvrtke The Teal Group, specijalizirane za ispitivanje zračnog tržišta, u idućih deset godina će u istraživanje, razvoj i testiranje dronova biti uloženo više od 91 milijarde američkih dolara!

 

//www.youtube.com/watch?v=_yOCTgVqmeQ

 

 

Osnivači Dronecode projekta i najvažniji članovi su tvrtke 3D Robotics, Baidu, Box, DroneDeploy, Intel, jDrones, Laser Navigation, Qualcomm, SkyWard, Squadrone System, Walkera i Yuneec. Također će biti obuhvaćen i PX4 projekt Tehničkog Sveučilišta u Zürichu.

Na projektu aktivno radi više od 1200 sudionika, što rezultira ostvarenjem ideja poput Mission Plannera, MAVLinka i DroidPlannera. Uključit će se i APM/ArduPilot softver s pripadajući kodom, kojeg je razvila tvrtka 3D Robotics – trenutno vodeća u razvoju autopilot kontrolera, kao i kontrolera za autonomna vozila. Ideju otvorene platforme prihvaćaju brojne tvrtke koje predvode u tehnologiji bespilotnih letjelica i robotici kao što su Skycatch, DroneDeploy, HobbyKing, Horizon Ag, PrecisionHawk, Agribotix, Walkera i dr.

 

Izvor: https://www.dronecode.org/about/infographic

 

 

Dronecode Project ponudit će brzorastućoj zajednici neutralnu upravljačku strukturu i stabilan izvor materijalnih sredstava. Upravljački odbor će sačinjavati članovi najvažnijih projekata. Uključiti se mogu svi članovi i skupine koji smatraju da mogu pomoći u razvoju. Mogućnosti primjene su bezbrojne: istraživanje okoliša, očuvanje života u divljini, potraga i spašavanje…

 

Izvor: https://www.dronecode.org/about/infographic

 

 

Ovo nije prvi slučaj globalne suradnje tvrtki divova koordiniranih Linux fundacijom. Ranije smo pisali o udruživanju u Core Infrastructure Initiative projekt zbog poboljšanja sigurnosti OpenSSL protokola. Ovo je samo još jedan primjer snage i utjecaja otvorenog koda koji se prepoznaje u svim tehničkim područjima.
Trenutno stotine tisuća ljudi diljem svijeta sudjeluje u razvoju ove tehnologije i osigurava joj budućnost. Dronecode Project će pomoći tim tehnologijama i ubrzati njihovu primjenu na stabilnoj osnovi otvorenog koda. Kako je to zamišljeno, pogledajmo u promotivnom videu!

 

 

 

Izvori: linuxfundation.org, dronecode.org