Text Size

Linux za sve

Syndicate content
Regionalna web publikacija posvećena Linuxu i otvorenim sustavima.
Updated: 2 hours 3 min ago

Predavanje – Virtualizacija, linux kontejneri i Proxmox VE

3. June 2016 - 9:39
U subotu, 18. lipnja 2016. godine od 10:00 do 12:30 sati, u organizaciji Open Source Osijek, u prostoru Poduzetničkog inkubatora BIOS d.o.o. na adresi J.J.Strossmayera 341 – Osijek, održat će se predavanje pod nazivom: Virtualizacija, linux kontejneri i Proxmox VE.

 

 

Predavanje je podijeljeno u dvije cjeline pa će tako zainteresirani polaznici u uvodnom dijelu moći saznati:

 • Što je to virtualizacija i zbog čega ju uopće koristiti ?.
 • Što su to Linux kontejneri ?.
 • Koje sve vrste virtualizacije postoje i u čemu su razlike
 • Koje su sve platforme za virtualizaciju dostupne na tržištu, što nude i za koju su namjenu.

… dok će u drugom dijlu naglasak biti na Proxmox VE platformi za virtualizaciju i linux kontejnerima:

 • razvoj i funkcionalnosti te licenca i podrška
 • osnovne i napredne mogućnosti same platforme
 • virtualizacija i njene prednosti i mane te funkcionalnosti unutar platforme
  paravirtualizacija i VirtIO
 • linux kontejneri i njihove prednosti i mane te funkcionalnosti unutar platforme
 • upotreba u praksi i iskustva korisnika (gosti).

Predavanje je besplatno, a organizator moli zainteresirane da na vrijeme izvrše registraciju radi planiranja i rezervacije broja mjesta. Registracija je dostupna na: https://www.opensource-osijek.org/wordpress/events/virtualizacija-linux-kontejneri-i-proxmox-ve/

 

[PR] Open Source Osijek

Open Source Osijek – Uvod u Linux – radionica (13.dio)

20. May 2016 - 9:46
U subotu, 21. svibnja 2016. godine s početkom u 10,00 sati, Open Source Osijek nastavlja s radionicama – Uvod u Linux (13. dio)

Uvod u Linux – 13 dio Izvor: Open Source Osijek

Uvod u Linux – radionica (13.dio) by Hrvoje Horvat.

Idemo dalje te nastavljamo s radionicama koje pokrivaju sljedeća područja:

 • Shell Skripte (samo kratki pregled)
 • Izvršavanje naredbi u zadano vrijeme
 • Administracija Linux sustava
 • Runleveli
 • Package management
 • Arhiviranje i komprimiranje/dekomprimiranje
 • vi editor
 • Mrežni sustav

Obrađujemo dokle stignemo, a na sljedećoj radionici nastavljamo dalje. Molimo sve potencijalne polaznike da imaju na umu da je učionica opremljena s 24 računala, što znači da je to i maksimalan broj mjesta za radionicu. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da se obavezno prijavite (i dođete ako ste se prijavili).

Datum održavanja radionice: 21.04.2016 (ova subota)
Vrijeme: 10:00 – 12:00.h.
Lokacija: ETFOS (Kampus), Cara Hadrijana 10.b.
Učiona: 3.13. (u potkrovlju)
Predavač: Hrvoje Horvat
Prijavite se na: http://softwarecity.hr/event/uvod-linux-13/

Napominjemo da je ulaz slobodan te da je ostalo još samo nekoliko slobodnih mjesta, pa požurite.

[PR] Open Source Osijek

Osijek Mini Maker Faire 2016. – izvještaj sa održanog sajma

15. May 2016 - 21:15
U subotu, 15. svibnja, u organizaciji Osijek Software Citiyja i #labOS hacklaba održan je prvi osječki Mini Maker Faire sajam.

 

U subotu, 15. svibnja, u organizaciji Osijek Software Citiyja i #labOS hacklaba održan je prvi osječki Mini Maker Faire sajam. Vrata je otvorila Elektrotehnička i prometna škola te je vlastiti prostor, opremu, zaposlenike i volontere u potpunosti stavila na raspolaganje poduzetnicima, inovativnima, entuzijastima, hobistima i znatiželjnim posjetiteljima iz gotovo cijele Hrvatske. Donosim ovam samo djelić atmosfere.

 

Mini Maker Faire logo

 

 

Prizemlje škole, njena tri kata i čitava sportska dvorana popunjeni su štandovima izlagača koji su predstavljali vlastite inovacije i tehnička rješenja. Konferencijska dvorana je namijenjena predavačima koji su se izmjenjivali, dok su se u pojedinim učionicama održavale praktične radionice.

 

Elektrotehnička i prometna škola – domaćin sajma

 

Elektrotehnička i prometna škola – domaćin sajma

 

 

Na sajmu su sudjelovali izlagači iz čitave Hrvatske. Tu su se našli privatni poduzetnici, tehničke skupine učenika osnovnih i srednjih škola predvođene njihovim mentorima, udruge građana, hobisti i entuzijasti, pa čak i neka renomirana imena. Predstavljali su vlastite ideje, vještine i proizvode. Mnogi od njih su namijenjena komercijalnoj primjeni, dok su neki nastali kao plod vlastite inovacije ili jednostavno ljubavi prema tehničkoj znanosti i otvorenim rješenjima. Razmjenjivale su se ideje, tražili savjeti, dogovarali poslovi s potencijalnim sponzorima, organizirale edukacije ili se jednostavno pozivalo na zabavu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pri hodu ste morali izbjegavati vozila i robote na daljinsko upravljanje, a zrakom su zujale bespilotne letjelice. Nekome je draže igranje s 3D printerima, dok se drugi nisu mogli odvojiti od improviziranih holograma. Mogli ste tako testirati vašu sposobnost orijentiranja u prostoru pomoću eho-lokatora ili se poigrati robotskom rukom. Spajajte mikrokontrolere ili naučite nešto o modelarstvu i aeronautici.

 

 

 

 

Stari tv sa stabilizacijskim senzorima – udari da smiriš sliku. Baš kao nekada! :D

 

 

 

Orjentacija u prostoru pomoću eho-lokacije i doppler efekta. Mnogo teže nego što izgleda

 

 

 

 

 


Kada se zasitite igranja, za “ozbiljnu” zabavu čitav su dan bile otvorene radionice lemljenja (Croduino set – vlastite modele ste mogli ponijeti kući), engravera (graviranja laserom), modeliranja na 3D printeru, uvoda u Internet-of-things i Adruino programiranja koje su vodili ljubazni i strpljivi organizatori i volonteri. Posjetitelji su mogli čak i otisnuti vlastitu majicu s logom sajma!

 

Radionica lemljenja

 

Radionica lemljenja – ovdje sam si skoro spalio prste.

 

Graviranje laserom

 

3D printer

 

3D printer, ali svi su zapravo gledali model ženskog akta

 

 

 

Maker Faire logo otisnut na majici

 

 

Odličan prostor, besprijekorna organizacija, izvrsna posjećenost, obilje kreativne energije i ideje, stručni savjeti te, na kraju, osmjesi na licima starih i mladih najbolje pokazuju uspjeh prvog održanog sajma. Detaljnije informacije dostupne su na stranicama organizatora.

 

Što nam donosi Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus?

14. May 2016 - 22:40
Prošlo je nešto manje od mjesec dana otkako je izašla nova LTS verzija Ubuntua – 16.04 Xenial Xerus. Neupitno je da će brojni derivati Ubuntua koristiti upravo Xenial Xerus kao bazu za svoja nadolazeća izdanja. Prikupili smo dojmove nakon višetjednog korištenja Xenial Xerusa, a odgovor na pitanje isplati li se instalirati novi Ubuntu pročitajte u nastavku.

Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus

Dvije godine nakon izlaska zadnjeg Ubuntu LTS izdanja (14.04 Trusty Tahr), 21. travnja 2016. godine izašao je Ubuntu 16.04 LTS. Kodnog imena Xenial Xerus, ovaj Ubuntu nam dolazi u desktop, Snappy i server inačicama. Mobilna Ubuntu Touch verzija se očekuje uskoro, a također je dostupna i verzija za IBM-ov LinuxONE sustav.

Kao i sva LTS izdanja, Xenial Xerus bit će podržan 5 godina. Ipak, za razliku od većine prošlih LTS izdanja, Xenial Xerus je dobio neke nove značajke koje su vidljive i krajnjem korisniku. Ali idemo redom.

Mnogobrojna *buntu obitelj ili takozvani Ubuntu “okusi” također su se pojavili u novoj verziji. Radi se o Ubuntu MATE, Ubuntu GNOME, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Studio i Ubuntu Kylin okusima. Novost u *buntu obitelji je potencijalno povećanje za još dva člana: jedan još nepoznatog imena s Budgie desktop okruženjem te UbuntuBSD s FreeBSD Unix kernelom.

Novi kernel, novi softver…

Xenial Xerus pogoni LTS verzija Linux kernela označena brojkom 4.4.

Nove verzije važnijeg softvera u 16.04 LTS su sljedeće:

X.org 1.18
Mesa 11.2
LibreOffice 5.1.2
Mozilla Firefox 45
Python 3.5
OpenSSH 7p2
PHP 7.0
MySQL 5.7
GCC 5.3
Apt 1.2

Novost je i podrška za ZFS datotečni sustav koja se može instalirati iz Ubuntu repozitorija. Još jedna novost je i to da je online pretraživanje u dashu sada po defaultu isključeno.

Novost u upravljanju paketima

Novi Ubuntu Software

Sa Xenial Xerusom stari Ubuntu Software Center je otišao u povijest, iako je i dalje dostupan za instalaciju iz repozitorija. Zamijenjen je aplikacijom Ubuntu Software koja je fork Gnome Softwarea, a pokreće se i radi puno brže od starog USC-a.

Ubuntu Software postavke

Novi Ubuntu Software je već po samom izlasku imao propust zbog kojeg se third-party .deb paketi nisu mogli instalirati preko njega, no to je ispravljeno u međuvremenu. Međutim, novi Ubuntu Software i dalje ima jedan nedostatak u odnosu na stari USC. Naime, preko njega je nemoguće instalirati dodatke za neku aplikaciju; primjerice, dodatne teksture ili kistove za Gimp. Za instaliranje takvih dodataka potrebno je koristiti Synaptic ili stari Ubuntu Software Center. Ovaj problem će, pretpostavljam, biti ispravljen u budućnosti jer je Ubuntu Software prilično nov projekt.

O Snap paketima

Notes Snap aplikacija

Velika novost u 16.04 LTS jest dolazak snap paketa na desktop. Ali što su to snap paketi?

Snap paketi su evolucija click paketa s Ubuntu Toucha za mobilne uređaje i već su neko vrijeme prisutni u Snappy Ubuntu Coreu, minimalističkom Ubuntu OS-u namijenjenom za kontrolu robota, Internet of Things uređaja, routera i mnogih sličnih uređaja. Ove pakete odlikuje znatno veća sigurnost u odnosu na postojeće .deb pakete, jer koriste sandboxing (koliko je to trenutno moguće sa X display serverom). Potpuna sigurnost i izolacija snap aplikacija bit će omogućena u budućnosti zahvaljujući Mir display serveru.

Nadalje, snap paketi uključuju svoje vlastite zavisnosti, pa je moguće jednostavno nadograditi aplikacije na noviju verziju, kao i instalirati više verzija iste aplikacije. Ovo bi trebalo razvijateljima uvelike olakšati pakiranje aplikacija za Ubuntu te omogućiti lakše nadograđivanje. Razvijatelj može korisnicima odmah ponuditi nadogradnju tako da uploada svoj snap paket u Ubuntu Store. Više neće morati čekati na iduće izdanje OS-a, koristiti PPA, ili generirati mnoštvo .deb paketa za različite verzije OS-a. Krajnjem korisniku pak snap paketi znače da će uvijek moći imati svoje omiljene aplikacije u najnovijim verzijama bez previše kompliciranja.

Same snap pakete se može lako kreirati pomoću Canonicalovog Snapcraft alata. Istina, snap paketi zahtijevaju više diskovnog prostora nego .deb paketi, ali to u 2016. godini ne bi trebalo predstavljati neki problem za većinu korisnika. Moguće ih je instalirati ručno, u terminalu:

sudo snap install imepaketa

ili pomoću Ubuntu Softwarea. Zasad je nužno imati UbuntuOne korisnički račun da bi se moglo instalirati snap pakete u Ubuntu Software aplikaciji.

U budućim verzijama Ubuntua neke aplikacije kao LibreOffice i slične će se nuditi kao snap paketi. Mozilla je već najavila da će ove godine ponuditi nove verzije Firefoxa i u snap formatu. Ostaje za vidjeti koliko će vremena trebati razvijateljima ostalih Linux aplikacija da odluče usvojiti snap pakete te da ih počnu nuditi korisnicima uz postojeće .deb verzije.

Što je novo na desktopu?

Unity Tweak Tool postavke launchera

Unity 7 je nadograđen na verziju 7.4.0 i donosi jednu veliku novost, a to je mogućnost prebacivanja launchera na donji dio zaslona jednim klikom pomoću Unity Tweak Toola. Također, launcher na donjem dijelu zaslona podržava automatsko sakrivanje (autohide).

Launcher na dnu zaslona

Launcher na dnu zaslona i Dash

A gdje su Unity 8 i Mir?

Unity 8 i Mir

Izvor slike – http://mhall119.com

Ubuntu Browser na Unityju 8

Izvor slike – http://mhall119.com

Rad na ovom potpuno novom, konvergentnom desktopu i display serveru se nastavlja. Sada je u djelomično funkcionalnoj fazi za desktop uporabu, ali još je potrebno dosta posla da bi mogao zamijeniti Unity 7. Potreban je novi Dash, jednostavno instaliranje X aplikacija, podrška za teme u GTK aplikacijama i druge manje stvari.

Unity 8 i Mir su među glavnim ciljevima razvojnog ciklusa sljedeće Ubuntu verzije (16.10 Yakkety Yak). Očekuje se da će Unity 8 biti predinstaliran zajedno s Unityjem 7 na Ubuntuu 16.10. Ipak, Unity 8 neće postati zadano desktop okruženje dok to korisnici sami ne odluče. Naime, Canonical ne želi ponoviti grešku s originalnim Unityjem u Ubuntuu 11.04, gdje je prisilno bio nametnut svim korisnicima. Uzevši u obzir ljubav većine Linux korisnika prema isprobavanju novih stvari, pretpostavljam da Unityju 8 neće trebati puno da postane zadani DE jednom kad konačno bude imao sve funkcije kao Unity 7.

Tijekom ovog razvojnog ciklusa Nvidia je objavila vlasničke upravljačke programe za svoje grafičke kartice. Osim uobičajenog X.orga, oni podržavaju i Wayland i Mir display servere. Do izlaska Ubuntua 16.10 najvjerojatnije će i AMD ponuditi upravljačke programe s podrškom za Wayland i Mir. To će omogućiti da Mir display server radi na bilo kojoj grafičkoj kartici, što zasad nije moguće (trenutno radi samo na većini otvorenih upravljačkih programa a za Intel, Nvidia i AMD kartice).

Preliminarni eksperimenti s Unityjem 8 kod nekih korisnika su pokazali da Unity 8 troši manje resursa nego Unity 7, što je svakako dobra stvar. Meni Unity 8 i Mir nisu radili na mojem računalu (nije mi prihvaćao login), pa prilažem Youtube video zapise drugih korisnika.

 

Unity 8, Mir i Music aplikacija.

Izvor slike – www.youtube.com

Unity 8, Mir i razne aplikacije.

Izvor slike – www.youtube.com

Kako radi Ubuntu 16.04?

Potrošnja RAMa odmah nakon prijave

Sustav radi stabilno i brzo, ali je prilično gladan što se tiče zauzeća RAM-a. Svježe pokrenut 16.04 LTS na mom računalu troši više od 700 MB, što je osjetno više od prošlih verzija Ubuntua. Ne znam što je uzrok ovome, ali je definitivno primjetan skok.

Iako se događa rijetko, i dalje je prisutan problem nepojavljivanja nekih aplikacija u Dashu nakon instalacije. Potrebno se je odjaviti pa prijaviti na računalo ili ponovno pokrenuti Unity scope loader da bi se one pojavile. Ovaj sitni, ali ponekad iritantni propust je na Launchpadu označen kao “Triaged”, pa očekujem da će biti popravljen uskoro. Osim toga, Packagekit također povremeno ničim izazvan izbacuje poruke o greškama.

Nadalje, na mom računalu ne rade slušalice – kao da uopće nisu spojene. Jedan “hack” u alsa-base.conf datoteci mi je omogućio zvuk na slušalicama, ali i dalje istovremeno dobivam zvuk preko zvučnika, pa to i nije neko rješenje. Isprobavanje nekoliko drugih distribucija u Live modu je pokazalo da ovo, čini se, nije Ubuntuov propust, nego neki veći problem, vjerojatno u Alsi odnosno u upravljačkim programima zvučne kartice, budući da se ista stvar događa i na drugim distribucijama.

S vremenom sam u radu primijetio da jednom u dvadesetak restarta/gašenja računalu treba neuobičajeno dugo da se ponovno pokrene ili ugasi. Umjesto u sekundama, vrijeme pokretanja ili gašenja se u tim slučajevima mjeri u minutama. Ipak, Samba i mrežni wireless pisač rade bez problema.

Rekao bih da Xenial Xerus ima malo previše bugova za jedno LTS izdanje. Strogi rokovi izlaska nove verzije Ubuntua očito nisu uvijek najsretnije rješenje. U usporedbi s ovim, čak su i kratkoročna izdanja kao 15.04 i 15.10 bila kvalitetnija. Budući da se radi o LTS verziji, propusti će sigurno biti popravljeni u skorije vrijeme, ali svejedno ostavljaju loš dojam. S jedne strane, nisu to neki kritični propusti, ali s druge, nisu dobri za vidjeti u long term support izdanju. Ako ništa drugo, sad će neki Ubuntu korisnici dobiti priliku sudjelovati u razvoju distribucije – mogu otići na Launchpad i prijaviti propuste koje su pronašli, ili zabilježiti da su zahvaćeni već prijavljenim propustima.

 

Instalirati novi LTS, ili ne?

Nervozni Xerus

Izvor slike – www.wikimedia.org

Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus ne oduševljava. Iako je sustav stabilan i brz, ima nekoliko propusta koji umanjuju sveukupni dojam i za koje ne bi smjelo biti mjesta u jednom LTS izdanju. Većini korisnika će biti bolje da ostanu na Ubuntuu 14.04.4 LTS i pričekaju s nadogradnjom još koji mjesec. Ako ipak žudite za nečim novim, isprobajte druge *buntu okuse, odnosno druga desktop okruženja – oni su možda u ovom trenutku bolji od Unity verzije Xenial Xerusa. Ja ću svakako isprobati neke.

A vi – jeste li već isprobali novi Ubuntu? Koristite li Unity verziju ili neko drugo okruženje? Napišite nam u komentarima kako Xenial Xerus radi kod vas i jeste li zadovoljni njegovim performansama.

Osijek Mini Maker Faire 2016.

11. May 2016 - 17:51
Osijek Mini Make Faire sajam održava se 14. svibnja 2016. Pozvani su svi izlagači, hobisti i posjetitelji željni inspiracije i zabave. Ulaz besplatan!

 

Osijek Mini Maker Faire 2016. prvi je događaj takve vrste u Hrvatskoj, a i šire u regiji. Radi se o jedinstvenoj kombinaciji sajma, konferencije i festivala gdje možete pokazati vaše ideje i kreacije, te podijeliti znanje sa drugim “makerima”. Izlagači mogu biti tehnološki entuzijasti, hobisti, znanstvenici, umjetnici svih vrsta i dobi – svima im je zajednička inventivnost, kreativnost i “sam svoj majstor” pristup stvaranju.

 

Osijek Mini Maker Faire organizira se u suradnji sa Maker Media, izdavačem časopisa Make koji oko sebe okuplja globalni “makers” pokret.

Ako radite na projektima koji uključuju robotiku, mikrokontrolere, računala, elektroniku, RC uređaje, virtualnu stvarnost, 3D printanje, lasere, raketarstvo, avio, auto i ino modelarstvo, stare obrte, interaktivnu umjetnost, zelene tehnologije, električne automobile, interaktivne igračke, sve vrste strojeva (što neobičnije, to bolje), održivu proizvodnju hrane…: prijavite se kao izlagači ili voditelji radionica.

Ukoliko želite vidjeti što drugi rade, razmjeniti znanja, dobiti inspiraciju za novi projekt ili samo provesti ugodan dan u druženju s kreativcima svih vrsta, posjetite nas 14. svibnja 2016. u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku, Istarska 3, od 10:00 do 18:00 sati. Ulaz je besplatan, a zabava zagarantirana!

Sve novosti vezane uz Osijek Mini Maker Faire možete pročitati na službenim stranicama.

Smart card SSH autentikacija

10. May 2016 - 16:29
Smart card je mali elektronički sklop s datotečnim sustavom i podrškom za različite kriptografske funkcije. Glavna namjena im je sigurna pohrana privatnog ključa.

 

Ako koristite Linux, gotovo sigurno koristite i SSH za udaljeni pristup nekom računalu, uređaju ili servisu. Za SSH autentikaciju mogu se koristiti kombinacija korisničkog imena i lozinke ili par ključeva, tzv. privatni i javni. Preporuča se autorizacija korištenjem javnog ključa jer je sigurnija. Još veću razinu sigurnosti možemo postići generiranjem i čuvanjem privatnog ključa na kriptografskom uređaju (smart card).

Lozinku je moguće presresti korištenjem keyloggera, a podložna je i brute-force napadu. Kod ključeva nema ovakvih problema. Javni ključ slobodno dijelite okolo. Privatni ključ čuva se u datoteci, dodatno ga je moguće zaštititi lozinkom, a kod autentikacije se nikad ne prenosi na udaljeno računalo. Ovaj članak detaljnije opisuje logiku i način korištenja ključeva, dok ovdje možete pročitati više o njihovom korištenju u SSH kontekstu. U ostatku članka pretpostavlja se da samostalno možete konfigurirati SSH za autentikaciju javnim ključem.

Smart card je mali elektronički sklop s datotečnim sustavom i podrškom za različite kriptografske funkcije. Količina podataka koja se na njima može pohraniti, podrška za različite standarde i opseg funkcija razlikuje se među pojedinim uređajima. Glavna namjena im je sigurna pohrana privatnog ključa. Naime, ključevi se mogu generirati izravno na kartici te se privatnom ključu može postaviti atribut koji ne dozvoljava kopiranje izvan kartice. Kad aplikacije pristupaju privatnom ključu, čine to kroz sučelje te mu nikad ne pristupaju izravno.

Pristup privatnom ključu dodatno je zaštićen PIN-om. Nakon nekoliko (obično 3 ili 5) neuspješnih unosa PIN-a kartica će se zaključati i onemogućiti daljnji pristup privatnom ključu. Otključava se unosom PUK-a tj. koda za otključavanje. Smart card se koristi u većim sustavima i to uglavnom za pohranu digitalnih certifikata za autentikaciju i elektronički potpis, primjerice za e-bankarstvo i državne e-usluge. Uređaj koji možete koristiti na Linux distribucijama novijeg datuma je Feitian ePass2003. Trenutno je dostupan u web shopu proizvođača po cijeni od 70 USD za komplet od 5 komada. Na predstojećoj DORS/CLUC konferenciji, tvrtka Ultima će podijelit 12 uređaja, tako da se svakako unaprijed javite ako želite pribaviti primjerak za testiranje.

 

Feitian ePass2003. Izvor: http://www.ftsafe.com/product/epass/epass2003

 

 

Driver za ePass2003 sadržan je u paketu OpenSC. Osim njega ćete trebati i PC/SC daemon  za komunikaciju s čitačem/karticom. Daljnje upute za instalaciju odnose se na Linux Mint 17.x, s tim da bi razlike na ostalim distribucijama trebale biti minimalne – drukčiji nazivi paketa i lokacije instaliranih datoteka. Naše iskustvo s ePass2003 uređajem počelo je s ovim blog postom te ovom prilikom zahvaljujemo njegovom autoru!

Instalacija potrebnih paketa:

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install opensc pcscd

 

Provjera sadržava li instalirani opensc paket ePass2003 driver (aplikacija mora ispisati jednu liniju):

$ opensc-tool –list-drivers | grep epass2003
epass2003        epass2003

 

Ispis priključenih smart card čitača:

$ opensc-tool –list-readers
# Detected readers (pcsc)
Nr.  Card  Features  Name
0    Yes             Feitian ePass2003 00 00

 

Ako aplikacija ne prepoznaje priključeni uređaj, pcscd daemon vjerojatno nije pokrenut. Kod rada s kriptografskim uređajem pcscd mora uvijek biti pokrenut.

Brisanje trenutnog sadržaja na uređaju:

$ pkcs15-init –erase-card
Using reader with a card: Feitian ePass2003 00 00

 

Kreiranje datotečnog sustava prema PKCS#15 standardu:

$ pkcs15-init –create-pkcs15 –profile pkcs15+onepin –label “Ime Prezime”
Using reader with a card: Feitian ePass2003 00 00
New User PIN.
Please enter User PIN:
Please type again to verify:
Unblock Code for New User PIN (Optional – press return for no PIN).
Please enter User unblocking PIN (PUK):
Please type again to verify:

 

Napomene: PIN i PUK mogu sadržavati do 16 alfanumeričkih znakova. Obavezno upisati PUK iako je opcionalan – u protivnom se operacija neće uspješno izvršiti. Pod “Ime Prezime” upišite svoje ime i prezime, tako da kasnije možete prepoznati čiji je uređaj ukoliko imate više istih.

 

Generiranje para ključeva duljine 2048 bita:

$ pkcs15-init –auth-id 1 –generate-key rsa/2048 –key-usage sign,decrypt –label “ime_prezime_ssh01”
Using reader with a card: Feitian ePass2003 00 00
User PIN [User PIN] required.
Please enter User PIN [User PIN]:

 

Pod label upišite nešto smisleno prema čemu ćete kasnije prepoznati za što se ključevi koriste. Opcija –auth-id 1 odnosi se na prethodno kreirani PIN objekt.

Ispis svih objekata pohranjenih na kartici:

$ pkcs15-tool –dump
Using reader with a card: Feitian ePass2003 00 00
PKCS#15 Card [Darko Topolko]:
Version        : 0
Serial number  : 20940C8880028010
Manufacturer ID: EnterSafe
Last update    : 20160509120429Z
Flags          : EID compliant

PIN [User PIN]
Object Flags   : [0x3], private, modifiable
ID             : 01
Flags          : [0x32], local, initialized, needs-padding
Length         : min_len:4, max_len:16, stored_len:16
Pad char       : 0x00
Reference      : 1 (0x01)
Type           : ascii-numeric
Path           : 3f005015

Private RSA Key [darko_topolko_ssh02]
Object Flags   : [0x3], private, modifiable
Usage          : [0x2E], decrypt, sign, signRecover, unwrap
Access Flags   : [0x1D], sensitive, alwaysSensitive, neverExtract, local
ModLength      : 2048
Key ref        : 0 (0x0)
Native         : yes
Path           : 3f0050152900
Auth ID        : 01
ID             : d6eb88c861bdb24f6e196beaf2dc70312a165df2
GUID           : {1d025f0f-fe44-16fb-5cfd-cbae53eb5b73}

Public RSA Key [darko_topolko_ssh02]
Object Flags   : [0x2], modifiable
Usage          : [0xD1], encrypt, wrap, verify, verifyRecover
Access Flags   : [0x0]
ModLength      : 2048
Key ref        : 0 (0x0)
Native         : no
Path           : 3f0050153000
ID             : d6eb88c861bdb24f6e196beaf2dc70312a165df2
DirectValue    : <absent>

 

Ispis javnih ključeva:

$ pkcs15-tool –list-public-keys
Using reader with a card: Feitian ePass2003 00 00
Public RSA Key [darko_topolko_ssh02]
Object Flags   : [0x2], modifiable
Usage          : [0xD1], encrypt, wrap, verify, verifyRecover
Access Flags   : [0x0]
ModLength      : 2048
Key ref        : 0 (0x0)
Native         : no
Path           : 3f0050153000
ID             : d6eb88c861bdb24f6e196beaf2dc70312a165df2
DirectValue    : <absent>

 

Ekstrakcija javnog ključa u obliku koji se može koristiti u datoteci authorized_keys. Upisati ID javnog ključa prikazanog pomoću pkcs15-tool –dump ili pkcs15-tool –list-public-keys:

$ pkcs15-tool –read-ssh-key d6eb88c861bdb24f6e196beaf2dc70312a165df2
Using reader with a card: Feitian ePass2003 00 00
ssh-rsa AAAAB3NzaC1yc2EAAAADAQABAAABAQCdpfgIEPWsb07vNgCic7umKRSDn3rbq2wER+SSW5 iIkH3fbZeCNfyXUmQeZgMqZNCLQ8qLzxQIy9PzKOq2ch6hm5E1eYgBpO0/qEFwYuLU0wtjB2ENy3jF4 LHsMKGnEt5Cw2mQupBysu0Iw982EMVCfLIZek6DbUVSCMG2Em5N5aVwTMc5MfIJ3Za1y5ScOClPN0 UZlmfkh9Fm6a5+W2Q8TcZ2YjXVAR4W8jBI5whfzRJazZ9YFaLGHh8usBmVzz4QuW0uYnF5dO7ps4gdi MBuuWusTSLwSQ9uv/0K0RlYJG3mFpuLVS5wBgZOHH1L7Sw2r8jj8EGcig/zEJ68/5Rx

 

SSH ključ dodati u ~/.ssh/authorized_keys na udaljenom računalu. Prijavite se sa SSH:

$ ssh -I opensc-pkcs11.so user@host

 

Kako bi izbjegli upisivanje -I opensc-pkcs11.so svaki put, dodati liniju:

PKCS11Provider opensc-pkcs11.so

… u datoteku ~/.ssh/config (lokalno). Na ovaj će način SSH svaki put kod prijave provjeriti postoji li ključ na kriptografskom uređaju.

 

I to je to!

Dodatni bonus ovako postavljenog sustava jest činjenica da se s istim privatnim ključem možete prijavljivati s više različitih računala, bez da ga morate kopirati na više mjesta. S kriptografskim uređajem možete i puno više. SSH autentikacija jedna je od jednostavnijih primjena.

Prethodno su spomenuti digitalni certifikati. ePass2003 može koristiti XCA za sigurnu pohranu ključeva. XCA je desktop aplikacija za kreiranje i upravljanje X.509 certifikatima. Pomoću nje možete formirati svoj PKI. Certifikate generirane kroz XCA i pohranjene na ePass2003 na Linuxu možete koristiti kao klijentske certifikate za autentikaciju s OpenVPN aplikacijom te s Mozilla Firefox i Google Chrome preglednicima.

 

 

Autor: Darko Topolko

Lana iz Mirovinskog dobitnica prestižnog međunarodnog priznanja

7. May 2016 - 16:02
E-prijavu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i tvrtke Ultima d.o.o. nagradilo Međunarodno udruženje socijalnih osiguranja.

 

PREGRADA, 29. travnja 2016. – Međunarodno udruženje socijalnih osiguranja (International Social Security Association’sISSA) na Regionalnom forumu socijalnog osiguranja za Europu održanom 18. travnja 2016. godine u švedskom Stockholmu dodijelilo je nagradu „Dobra praksa“ (Good Practice Award) i priznanja sudionicima natjecanja koje organizira svake tri godine. Ovaj je put bila 71 prijava iz 27 organizacija koje se bave socijalnom sigurnošću u 19 zemalja.

Nagrada „Dobra praksa“ otišla je u Irsku. Dobitnik je Odjel socijalne zaštite za projekt „Intreo – Integrated welfare and employment service“ koji je integrirao sustav socijalne skrbi i službe za zapošljavanje.

Među dobitnicima posebnih ISSA priznanja za nova i inovativna rješenja u području socijalne sigurnosti, našlo se jedno iz Hrvatske. Lana.mirovinsko.hr, odnosno sustav e-prijave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje jedno je od 12 rješenja koja su, u ovom dijelu svijeta, prepoznata kao nova i inovativna. Detalje o ISSA nagradi i posebnim priznanjima možete pronaći ovdje.

 

Izvor: https://www.flickr.com/photos/international-social-security-association/sets/72157665019118714

 

 

Inače, Lanu je za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kreirala i realizirala tvrtka Ultima d.o.o. iz Pregrade. Usluga e-prijave omogućava prijavu početka poslovanja i sve promjene tijekom poslovanja kao i prijave, promjene i prestanak osiguranja zaposlenika. Usluzi je moguće pristupiti u bilo kojem trenutku otvaranjem adrese u internet pregledniku, uz prethodno obavljenu registraciju.

 

 

 

Može se koristiti na Windows, MacOS i Linux operativnim sustavima. Sustav je u potpunosti izgrađen na tehnologijama otvorenog koda i naručitelju isporučen zajedno s izvornim kodom pod licencom GNU GPLv3. Dvije godine nakon implementacije, udio elektroničkih prijava porastao je sa svega nekoliko postotaka na više od 95%.

“Vijest o nagradi izuzetno nas je obradovala! Kod izgradnje svakog sustava uvijek razmišljamo o pozitivnom učinku na sve njegove korisnike. Trudit ćemo se i dalje.” – Vedran Krog, član uprave tvrtke Ultima.

 

Ultima projektira aplikacije temeljene na otvorenim standardima i tehnologijama otvorenog koda. Aplikacijama izrađenim za tijela državne uprave koristi se preko 150.000 osoba.

 

 

Autor: Darko Topolko

Uskoro počinje DORS/CLUC 2016: 23. dani otvorenih računarskih sustava

30. April 2016 - 8:21
NAJVEĆA REGIONALNA KONFERENCIJA OPEN-SOURCE TEHNOLOGIJA – Mjesto gdje se susreću hakeri, tvrtke i predstavnici državnih tijela.

ZAGREB, 30. travnja 2016. – DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference) najstarija je i najveća regionalna konferencija na temu slobodnog softvera, otvorenog koda, otvorenih normi i operacijskog sustava Linux. Organiziraju je neprofitne udruge HrOpen i HULK koje već 23 godine u Hrvatsku dovode najznačajnija imena open-source zajednice te promiču primjenu otvorenih tehnologija.

Dave Whiteland – DORS/CLUC 2014

Ovogodišnje izdanje traje od 11. do 13. svibnja, a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu okupit će brojne entuzijaste i stručnjake open-source tehnologija. U tri dana predavanja i radionica DORS/CLUC će postati mjesto na kojem se susreću studenti, hakeri, mala i srednja poduzeća, velike tvrtke, ali i predstavnici javnog sektora.

Dio predavanja pokriva poslovne teme, najnovija iskustva implementacije slobodnog softvera i migracije u industriji i tehnologiji. Na radionicama, koje su većinom tehničkog karaktera, polaznici će moći naučiti kako koristiti neku tehnologiju te kako riješiti probleme primjenom otvorenih i slobodnih tehnologija.

“Otvorenu tehnologiju koristimo stalno, a da toga često nismo ni svjesni. Popularni Android pametni telefoni, pametni satovi, tableti, bijela tehnika i automobili, svi su temeljeni na otvorenom kodu i Linuxu. Također, znatan broj routera kućnih korisnika je temeljen na Linuxu, a putem njih se svi spajamo na ADSL. WordPress ili Facebook, koje svi koristimo, u potpunosti su pogonjeni otvorenim tehnologijama.

U odnosu na zatvoren vlasnički softver za koji znanje i mogućnost razvoja i održavanja ima samo jedna tvrtka ili pojedinac, koji time mogu diktirati cijene i uvjete korištenja, slobodan softver funkcionira u skladu sa idejama slobodnog tržišta i omogućava veću dostupnost potencijalnim korisnicima uz povoljniji omjer cijene i benefita“, rekao je Svebor Prstačić, predsjednik HrOpena i izvršni direktor konferencije.

DORS/CLUC 2016. ugostit će mnogobrojna značajna imena svjetske open-source zajednice. Među njima je Sonia Montegiove, programerka, popularna ICT novinarka i blogerica te članica  koordinacijske grupe LibreUmbria za projekt prelaska talijanskog Ministarstva obrane i njegovih 150.000 računala na LibreOffice.

Da ni Hrvatska ne zaostaje u primjeni otvorenih tehnologija pokazat će Dorian Ivančić, koji radi u sad već svjetski poznatoj tvrtki Rimac Automobili. Dorian je iznad svega Open Source Software entuzijast te njegov pristalica i propovjednik, a objasnit će kako se otvorene tehnologije mogu primijeniti u razvoju električnih automobila.

Otvorene tehnologije potiču rast društva znanja. Dostupnost komponenti otvorenog koda ubrzava razvoj novog softvera jer su dijelovi već dostupni svima na korištenje. Gotovo sve startup tvrtke koriste otvorene tehnologije kako bi skratile vrijeme potrebno za izlazak na tržište.”

Svebor Prstačić

“Ako pogledamo nazad godinu dana velike najave, tradicionalno komercijalnih, softverskih tvrtki, Apple i Microsoft, bile su vezane za podršku otvorenom kodu. Apple je nedavno razvio novi programski jezik Swift i otvorio kod, a Microsoft na svim poljima pokušava poboljšati svoj imidž kao tvrtke koja svesrdno podržava otvorenost. Prema trendovima u IT industriji, možemo biti sigurni da je otvoreni kod budućnost softvera i da će s vremenom primjena i razumijevanje značaja otvorenih tehnologija u industriji i šire samo rasti“, zaključuje Svebor Prstačić.

Za više informacija posjetite službenu web stranicu konferencije – 2016.dorscluc.org – ili nam se obratite izravno:

Svebor Prstačić / Predsjednik HrOpena i izvršni direktor konferencije / +385 98 885 985 / svebor@dorscluc.org
Lucijana Dujić Rastić / Voditeljica kreativnog odjela / +385 98 545 568 / lucijana.dujic@gmail.com

Kad Vl@do poludi

21. April 2016 - 18:19
Ne, ovaj tekst nije napisao Vl@do, a koliko znam, nije (još) ni poludio. Naslov je bila prva misao koja mi je prošla kroz “sivu tvar” kada sam švrljao internetom i slučajno naletio na “Cool-retro-term”.

 

Cool-retro-term – malo zezanja

 

Cool-retro-term je zapravo emulator koji oponaša terminal kakav je nekad bio – kad smo sjedili za svojim prastarim 9″ ili 10″ monokromatskim monitorima i uživali (ili barem željeli uživati) u prekrasnim treperavim zelenim, žutim, bijelim/sivim… linijama koda koje su naši prsti na zaslon prenosili putem tipkovnica težih od današnjih ultrabookova.

 

IBM PC 5150 – Izvor: wikimedia.org

 

Sam emulator je iznimno jednostavan za korištenje. Da biste ga mogli pokrenuti na Linuxu, jedini uvjet je Qt 5.2 ili novija verzija. Zauzvrat dobivate sjećanja na neka davna vremena, a dok ju koristite, ova aplikacija vam može izvući osmijeh na lice ili izazvati zbunjenost i čuđenje slučajnih prolaznika i mlađarije.

Cool-retro-term donosi predkonfigurirane predloške kojima jednim klikom možete prilagoditi jedan od profila prikaza (Amber, Green, Scanlines, pikseliziran, Apple] [, Vintage, IBM DOS, IBM 3287 i Transparent Green), no uz to možete napraviti i vlastiti profil – kako vam drago.

U “Settings” dijalogu možete jednostavno upravljati nizom drugih postavki kao što su svjetlina, kontrast, neprozirnost, font, skaliranje i širina fonta, super efekti za terminal, broj FPS-a, kvaliteta tekstura, ili samo promijeniti boju, sjene i slično.

 

 

Da ne duljim, instalacija za Ubuntu i ubuntoide je krajnje jednostavna. Potrebno vam je pola minute i par naredbi u terminalu:

 

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps

sudo apt-get update

sudo apt-get install cool-retro-term

 

Za ostale distribucije (pa i korisnike OS X-a), upute za instalaciju pogledajte na Githubu, odnosno na stranici autora Filippoa Scognamiglioa. Sad stvarno završavam s ovim kratkim pregledom Cool-retro-terma kako bi Vl@do prestao s čitanjem i napokon mogao poludjeti.

Život kroz prizmu Linuxa

29. March 2016 - 11:02
Prije više od 30 godina nastao je GNU manifest kao rezultat svojevrsnog društvenog bunta prema tadašnjim vlasto-, odnosno softverodršcima. Danas, kada je pravo na slobodu (digitalnih) informacija postalo gotovo podjednako neizostavno kao i pravo na životne ili vjerske slobode, postavljam si pitanje: treba li i može li GNU/Linux filozofija nadići svoje prvotne okvire? Pišem li o Linuxu i GNU-u kroz prizmu svakodnevice, ili možda komentiram svakodnevicu kroz prizmu Linuxa i GNU-a, pogotovo kada me ista ta svakodnevica svojevremeno i potaknula na korištenje dotičnog?

Vjerujem da nisam jedini koji se ovako osjeća, i da će mnogi razumjeti što mislim kad kažem da su moji dječački, studentski ideali postali poput nekih prastarih kristalnih čaša za šampanjac koji se vjerno čuvaju za one posebne trenutke. Ponekad poželite taj kristal razbiti jer imate dojam da samo skuplja prašinu, a oni posebni trenuci nikako da dođu. A opet…možda da pričekam još malo?

Slično je bilo i prije četiri godine, s mojim (tada novootkrivenim) vještinama u raznoraznim alatima otvorenog koda, a koje sam ipak uspio potpuno pretočiti u svoj diplomski rad – od obrade mjernih rezultata u QtiPlotu, SciDAVisu i Octaveu do pisanja završnog teksta u LaTeXu, a iz toga se izrodio i jedan sanjarski tekstić.

 

Nakon Leonarda – pljuska stvarnosti

 

Traženje prvog posla jedno je od životnih iskustava koja izgrađuju vašu osobnost. Treba napisati pristojan životopis, sastaviti još pristojnije pismo namjere (ili zamolbu ili kako se to već zove?), pokušati zamisliti kako izgleda mogući intervju…svi smo to prošli. Prva postaja je, dakako, bila web stranica Europassa. Nakon što sam unio sve (meni važne) podatke, stranica je ispljunula životopis od kojeg mi se smučilo.

“I to Majka Europa koristi kao standard?!?”, prošlo mi je kroz glavu. Raspored elemenata i stupanj korisnosti zauzeća prostora na papiru, sa svim onim proretcima – nula bodova.

“To nitko neće uočiti, a kamoli čitati”, mislio sam si. Kažu veliki umovi da je ključ uspjeha nalaženja posla u tome da se po nečemu i u nečemu istakneš. Srećom, prethodnog ljeta je izvjesni korisnik Stefan sastavio koristan članak o životopisu na Linux način. Polažući svoje nade ponovno u LaTeX, bacio sam se na tipkanje. Stefanov prvotno ponuđeni format mi nije baš najbolje sjeo, pa sam se dao u potragu i naletio na Overleaf – portal koji nudi LaTeX predloške za sve živo što bi moglo poslužiti pučanstvu, unutar i van akademskih krugova.

 

Zagovor Tuxiniji

 

Jesu li moj u LaTeXu sastavljeni životopis i vještina pisanja u tom elegantnom softveru – harmoniji za tisuću violina, kako je netko komentirao – bili presudni za dobivanje posla u jednoj gimnaziji, do danas nisam uspio utvrditi. No, GNU/Linux se u međuvremenu zavukao još dublje u svaku poru moje svakodnevice. I nešto me je počelo kopkati.

Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant – Izvor: The J. Paul Getty Museum

Od prvog susreta s Mintom 12 (Lisa) pa do završetka studija, toliko sam izvukao iz preogromne zajednice otvorenog koda da me u jednom trenutku zapekla savjest – što sam ja tom društvu nepoznatih entuzijasta, koji su gotovo trenutno odgovarali na moje forumske poruke, dao zauzvrat? Pa sam se sjetio Lutherusovog članka o važnosti doprinosa zajednici. Kako sam počeo raditi u prosvjeti, zbrojio sam dva i dva.

Kažu da se hrast uvija dok je mlad, a da velike promjene dolaze na mala vrata. Tako sam, mic-po-mic, dodatnu nastavu fizike popunio Stellariumom, interaktivnim periodnim sustavima elemenata i još kojekakvim programčićima za pomoć pri učenju (ne samo fizike). Tu se KDE-ov Education projekt pokazao izvrsnim izvorom i smjerokazom aplikacija. O Linuxu i GNU-u ipak nisam zucnuo – napokon, učenici su svi odreda bili zagriženi Windows “gejmeri”. Osim toga, djeca najbolje uče otkrivajući sama.

Međutim, baš kao i s mojim LaTeX životopisom, premjestio sam se u drugu gimnaziju ne znajući je li moj pokušaj doprinosa zajednici otvorenog koda uopće dopro do moje školske publike. Uhvatio me neki Linuxschmerz. Iskreno, došao sam u napast da pošaljem sve to skupa u rodne krajeve i vratim se svojoj staroj ljubavi – Sedmici. Ne znam je li Tuxinija, ta muza Linuxa i Tuxova žena, čula moje zapomaganje ili što već, no jednog proljetnog dana prošle godine me je poslije nastave, na hodniku, dočekao učenik s pitanjem.

“Profesore, kak se radi dual-boot?”, došlo je kao grom iz vedra neba.

Umalo sam si od iznenađenja pričepio prste vratima učionice. Da skratim priču, moji tadašnji učenici su me, poput svih današnjih “digitalnih balavaca”, malo “Google-stalkali” i preko nekog mog javnog profila (volim se eksponirati, kaj ću?) dokopali se LZS-ovih stranica i onog sanjarskog tekstića o Linuxu i Leonardu. Tjedan dana kasnije, učenik je paralelno “vozio” Ubuntu i Sedmicu, a ja sam Tuxiniji obećao barem još jednog pristašu. Više mi nije bilo na kraj pameti sumnjati u svoju Mayu.

Kako je vrijeme prolazilo, Mint 13 je na mojoj metuzalemskoj 32-bitnoj kanti sve više gubio svoj izvorni oblik, a Synaptic i konzola su potpuno iz uporabe izbacili Software Center. Nakon dvije i pol godine vjerne veze, Maya i ja smo se sporazumno razišli, a ja sam krenuo u distro-(s)hopping. Upoznao sam se sa Parsixom, Manjarom, Zorinom (koji je, da se pohvalim, uz moju pomoć spasio netbook dugogodišnje lektorice/korektorice mojih internet-epistola) i Debianovim LXDE izdanjem (koje je završilo na sestrinom laptopu što sam ga onomad u Francusku odnio s Mintom 13 Xfce).

distro-(s)hopping

Na kraju sam se zadržao na PCLinuxOS-u, ostavši vjeran MATE sučelju. Doduše, ona hibridna apt-rpm logika pakiranja mi nija bila najjasnija, ali ja sam bio (i ostao) uredski korisnik, a PCLinuxOS je sasvim pristojan sustav.

 

Linux i znanost, ruku pod ruku

 

Onaj moj LaTeX životopis, tisuću puta rekompajliran, odveo me je do posljednje etape obrazovanja. Zbog izgleda i/ili sadržaja – i dalje nemam pojma.

Selidba u novi život u Skandinaviji sa sobom je donijela i nove potrebe. Ne želeći previše riskirati, vratio sam se obitelji Mint i isprosio ruku Qiane, Mayine mlađe sestre, za svog 64-bitnog “tutača” (laptop HP 455). Bijaše to solidna veza, kao što je i za očekivati od članica obitelji Mint sa LTS genima (LTS – eng. long-term support, dugotrajna podrška korisnicima za softver).

Samo…sirotu Qianu sam još više unakazio negoli Mayu. Akademski život zahtijevao je korištenje nekih programa kojih nije bilo u službenim repozitorijima, ili su repozitoriji imali neku pred-metuzalemsku inačicu, pa mi je instalacija programa često nalikovala na državnu administraciju u Hrvatskoj – tu dodaj PPA, tamo raspakiraj .deb datoteku, pa poskidaj dodatne pakete, pa još u konzolu ukucam krivo slovo ili zaboravim od nervoze pritisnuti Enter i pitam se zašto se “tutač” smrznuo. Qianu sam razrezao i prekrpao uzduž i poprijeko.

 

U međuvremenu, moj obrazovni put skrenuo je u Švicarsku, na Institut Paul Scherrer, gdje me je dočekao Scientific Linux, distribucija temeljena na RedHat Enterprise Linuxu koju razvijaju i održavaju američki Fermilab i naš “domaći” CERN. Bilo je to prvi put da sam, barem što se Linuxa tiče, osjetio navalu spremnosti dok nam je inženjer objašnjavao kako manipulirati datotekama koje su u sebi sadržavale naše mjerne rezultate.

Montiranje raznih diskovnih particija na Linux root stablo Izvor: wiki.open.hr

Znao sam što je to. Znao sam za Terminal, bilo je lako slijediti upute i elegantno tipkati po tipkovnici, pa čak i riješiti jedan problemčić s redoslijedom sinkronizacije datoteka između dva računala. Nakon gotovo četiri godine u svakodnevnom životu, Linux je pokucao i na vrata profesionalne djelatnosti, makar na trenutak. Ne znam zašto, ali osjećao sam se nekako neobjašnjivo ponosno. Ma rasturao sam u tom Terminalu skoro k’o Vl@do.

 

Arch i IKEA: “uradi sam” pristup

 

Vrativši se iz Švicarske krenuo sam u nabavu namještaja. IKEA, zarazna koketa kakva jest, pogotovo ona autohtona švedska, natjera vas na pažljivo biranje namještaja koji ćete radi uštede složiti sami.

“Pa kud namještaj, tud i operativni sustav”, pomislih. Došlo je vrijeme za sljedeći korak i upoznavanje s “uradi-sam” distribucijama Linuxa.

Ne, nisam se ni najmanje veselio ideji instalacije Archa. Pokušao sam jednom i obeshrabrio se, unatoč pozamašnoj priručnoj dokumentaciji koju distribucija nudi. Međutim, Arch je imao onu troslovnu poslasticu kojom me je vabio – AUR. Alternativa je bio starješina Debian, koji također ima bogate repozitorije, ali… Ali, kad malo bolje razmislim, Debian i Arch nisu toliko različiti. Sustav je stabilan i postojan onoliko koliko to želi njegov korisnik. Razlika između rolling-release i stable-release distri možda i nije toliko velika.

Bilo kako bilo, trebala mi je promjena.

Pokušao sam “varati” koristeći prečice poput Antergosa i Manjara, ali jednom musavcu se kukavički smrznuo grafički dijalog za instalaciju tri puta za redom, a drugi balavac se nikako nije nadograđivao. Nije bilo druge nego skinuti taj nesretni .iso, pljunuti u ruke i čitati Archov priručnik za početnike, red po red, slovo po slovo.

Istini za volju, osnovna instalacija je prvi put prošla dobro, ali moj (odjednom) glupi “tutač” nije podizao moje omiljeno sučelje (“Tehnologija je kriva, a ne ja”, bio sam pompozan). Sustav se podizao samo u root konzolu, a za grafičko sučelje je trebalo unijeti dodatnu naredbu. Naknadna provjera konfiguracijskih datoteka nije otkrila problem.

Tupson kakav ponekad jesam, išao sam kopati po BIOS-u. Tamo sam otkrio da ovo moje gov…moj “tutač” može imati i legacy i UEFI boot mod. Ne znajući što odabrati (u podsvijesti mi je odzvanjao neki članak o UEFI-iju i Linuxu), otišao sam na LZS nakon mjeseci izbivanja.

Mora da je Tuxiniji već bio pun kufer mog silovanja njezinih distribucija pa je poslala spasenje u liku i djelu kolege forumaša Cooleecha i njegove skripte koja automatizira gotovo cijelu instalaciju. Njemu ovom prilikom zahvaljujem.

Kasnije sam iskopao informaciju o Architectu. Ne, nisam zakoračio putem Archa; poput izdajice, nisam slijedio The Arch Way. Znam…znam da sam počinio Archogrđe, ali već ćemo se Tuxinija i ja nekako nagoditi. (Jel’ voli haringe?!)

Nakon što sam još malo ispolirao sustav (samostalno – pljesak, molim) osposobljavanjem WiFija, rukama, nogama i zubima sam zario u tkivo AUR-a. Uz malo “jogurta”, naravno.

 

Sazrijevanje uz Linux i smisao slobodnog softvera

 

I gdje sam sada, samo četiri dana (dok ovo pišem) nakon instalacije Archa i skoro četiri godine života s GNU/Linuxom?

Nemam pojma. Mogao bih se pozvati na posljednji odlomak iz mojeg prethodnog javljanja i reći da su ove četiri godine Linuxa učinile više za moju računalnu pismenost negoli prethodnih 15 godina s Windowsima. Ali tu sam sanjarsku priču već ispričao. Ovaj put je motivacija ipak nešto ozbiljnija.

Postoji neki čudan gušt u gledanju onih pomalo Matrixovskih hijeroglifa koji prelaze crnilom komandne linije dok se kompajlira program iz AUR-a – program koji mi je potreban za otkrivanje fizikalne zakonitosti. Iako uopće te hijeroglife ne razumijem, ipak imam osjećaj da nešto stvaram, pa makar po tuđoj, već unaprijed pripremljenoj recepturi, slično kao i namještaj iz IKEE.

matrix – CLI

Ali stvaram za sebe, a možda i za druge. Ponekad program, ponekad glazbu, ponekad esej. Na kraju krajeva, stvaram i gradim vlastiti život, uz jedan pomalo neobičan hobi.

Ako posljednjih mjeseci imalo osluškujete vijesti, što domaće, što strane, onda ćete razumjeti kad kažem da je ta sloboda stvaranja ugrožena u vremenu, prostoru i društvenoj dinamici koja trenutno vlada. Nedavna vijest o hakiranju Mintovih stranica me iz nekog razloga podsjetila na Bataclan, pa potom i na Beirut, i kenijsko sveučilište, nedavni Berlin i Ankaru.

Kao što su Bataclan i Beirut napad na slobodu življenja i stvaranja života, tako su slučaj Minta i ACTA-e upereni na slobodu stvaralaštva, pogotovo u ovo doba digitalno-informacijske, post-industrijske revolucije (a o slobodi domaćih medija da i ne govorimo). Na istu onu slobodu koju je Richard Stallman zapečatio u svoj GNU manifest, a pokojni Ian Murdock u svoj Debian i u pripadajući društveni ugovor.

I dalje stojim iza usporedbe da su Linux distre (i ne samo distre ili GNU softver, već i razvoj softvera i/ili hardvera općenito) poput glazbenih pravaca. Debian, Nokia 3310 i Tetris podjednako su stvaralački klasici kao i Bethoveenova 9. simfonija, Freddiejeva “Bohemian Rhapsody” ili “Thunderstruck” AC/DC-a.

Ali ne razumijem…kako su dobronamjerne ideje poput Zamenhofovih, Coubertinovih ili Stallmanovih uspjele opstati u svijetu Bataclana i ACTA-e? Što motivira dobrovoljce da u AUR-u održavaju softverske pakete svježima ili da lokaliziraju softver za jezik koji svi gledaju s podsmijehom, premda su i mnogo popularniji klingonski i kvenijski podjednako umjetni? Zašto toliki naivci hrle volontirati na Olimpijske igre koje su više postale “parada dopinga i kiča”? Koji ih đavao goni da, unatoč urušavanju takvih institucija, i dalje hrle k njima?

Ili možda…?

Možda nastavljaju volontirati usprkos tim zaprekama! Kao što je Hrvoje Marjanović pisao u svom članku, “… treba nastaviti svirati, pisati, kompajlirati, stvarati i živjeti punim plućima – svim šupcima u inat”.

Zato uzmite svog “pingvina”, “jabuku”, “prozor”, “vražićka” ili nešto posve deseto i učinite nešto s njima. I uvijek imajte na umu – zadnju riječ imate vi, ne vaš operacijski sustav, ma koji god on bio.

P.S. – Ime Tuxiniji dala je forumašica Abzeenth.

 

Autor: Yorkin

Manjaro 16.03 LXQt – Linux koji budi nostalgiju

15. March 2016 - 9:30
Usred monotonije puca grom iz vedrog neba: objavljen je Manjaro LXQt 16.03. Primjećujem da vuče malo na Windowse, ali ne smeta mi to. Cool je podsjetiti se kako je to izgledalo prije (nove ere).

Kiša pada već danima, sve je trulo, ništa se ne događa. Na forumu vlada zatišje, tu i tamo koji sporadični hitac iz terminala. Beskonačna naklapanja o tipkama i tipkovnicama šire “depru” među članstvom. Nikome se ništa ne da, neki iz očaja čak dolaze na ideju da si nabave MacBook Pro. Grozno. Na IRC-u mrtvilo kakvo već duže nije viđeno.

Usred te monotonije puca grom iz vedrog neba. Kolega Calisto053 jednim postom skreće pažnju da je izašao Manjaro LXQt 16.03 Stable. I stvarno, na službenoj stranici čitam kako je Manjaro zajednica ponosno predstavila svoj novi projekt. Kao i moj “stari” Manjaro, novi LXQt je također prijateljski raspoložen te ima sve što mi treba. Primjećujem da vuče malo na Windowse, ali ne smeta mi to. Cool je podsjetiti se kako je to izgledalo prije (nove ere).

Mislim da mi je cca 2 sekunde trebalo da kliknem na “Download”. Par minuta je trajalo skidanje 982,5 MB teške .iso slike, a stick je već sam poletio prema USB utoru.

Slijedi standardni postupak (toliko puta provjeren):

sudo dd if=manjaro-lxqt-16.03-x86_64.iso of=/dev/sdb bs=4M && sync

Terminal mi uskoro šalje mail da je uredno snimio sliku na stick, a ja mu odgovaram da odmah restarta računalo i pokrene live sa USB-a. Šalim se, naravno da sam sve to morao sam napraviti. Danas se više ne možeš niti u terminal pouzdati.

Malo vuče na Windowse, ali ipak je u duši Arch

Prvo live pokretanje i opet onaj isti osjećaj kad dobiješ novu igračku koju samo trebaš raspakirati. Već dugo ne vidjeh ovako lijepe žute foldere. Divan osjećaj povratka u buduću prošlost.

Wow, moj omiljeni preglednik Chromium je tu i povlači odmah po prijavi sve moje favorite. Nigdje ne nalazim screenshot da to malo poslikam. Na kraju pokušavam sa starim dobrim “Print Screen” i gle čuda – radi. Ostavljam se tipkovnice i miša i odmah po pokretanju terminala podešavam font u “standardno” zelenu boju i kucam naredbu kako bi imao dovoljno vremena pripremiti ovaj prvi screenshot:

scrot -d 10

 

Prvi live shot

 

Odmah se spajam na nas IRC kanal #llinuxzasve.com i bacam kost baš u trenucima popodnevnog drijemanja. Neki se bude i počinje popodnevni install party. Opet je veselo i sve po starom!

Moji me ukućani opet gledaju s čuđenjem i ne vjeruju svojim očima. Na mom monitoru nikada nisu vidjeli žute mape koje sliče na one “njihove”. Po defaultu je, naime, odabrana tema Krosoft koja malo asocira na davne 90-e.

 

Krosoft tema

 

Sad sam opet u dilemi: izabrati grafičku ili CLI instalaciju ili jednu i drugu odjednom? Ipak ide slikovnica… Ostajem, kao i Manjaro, do kraja user friendly i odabirem najlakši put ne bi li privukao još više obožavatelja ove distre. Iako trpim “uvrede” kolega da bi trebao promijeniti nick u “agitprop”. Ne sprječava me da i dalje širim propagandu i da agitiram u korist Manjara najbolje distribucije ikada.

 

Manjaro – grafička instalacija

 

Nakon 20-ak minuta slijedi reboot i Manjaro LXQt je tu. U GRUB-u je zauzeo prvo mjesto. Sada imam tri distre na hardu. I nisam više distrohopper iako se to na prvi pogled čini. Naime, sve tri su Manjaro: 15.12 Xfce 32-bitni i 64-bitni i Manjaro 16.03 LXQt 64-bitni. Tko zna, možda se dogodi i čudo pa jednoga dana promijenim mišljenje (događalo mi se u životu), ali za sada je to sve.

 

Manjaro LXQt desktop

 

Baziran na Archu

Odmah nakon podizanja sustava slijedi puna nadogradnja. E, to volim, to cijenim. Jednom linijom u terminalu riješavam sve ovisnosti, zavisnosti i nadograđujem svoj Manjaro. Pacman je zakon!

sudo pacman -Syyu

 

Pacman – nadogradnja

 

Predinstalirano je više nego dovoljno programa za dobar početak. Moj omiljeni preglednik Chromium + ELinx (pazi ikonu) za surfanje u terminalu. Klikom na ELinx otvara se LXTerminal i slijedi Go to željena adresa. Cool mi je pretraživanje interneta u terminalu. Thunderbird sam morao sam instalirati.

U pomagalima Leafpad za bilješke, te LXImage – lagani preglednik slika. Grafika nudi standardni GIMP i zanimljivi SumoPaint kojim crtamo u pregledniku (web-bojanka).

Pod “Video” se nudi odličan mali, ali meni najbolji mpv player. U uredu sam našao samo AbiWord, moram još samo dodati LibreOffice.
System Tools: htop već instaliran, GParted, Root Terminal (pažljivo s ovim!). Slijedi još i brdo preferencesa. Biti će zabavno idućih nekoliko dana.

Conky Manager sam jednostavno i brzo instalirao. To je riješenje za one koji se ne žele zamarati sa programiranjem i konfiguriranjem. Gotov proizvod na dlanu.

Za snimanje videa koristim Vokoscreen, nedavno otkriven i meni najbolji. Cmatrix, koji se vrti u pozadini, nije došao po defaultu. Uostalom, pogledajte video, sve će vam biti jasnije:

 

 

Prerano je za bilo kakve kritike ili nedajbože sudove jer vrtim LXQt tek dva dana. Ipak, na prvi pogled me osvaja jedako kao i Deepin Terminal kojeg instaliram na svaku novu distru. S LXQt sučeljem se susrećem prvi put i vidim da je još “lakše” od mog Xfce-a. Nikada nisam imao prilike koristiti jake i nove strojeve, pa mi je ostalo u navici vožnja laganijih DE-ova. Zapravo Xfce mi je od prvog dana default, a sa ostalima sam samo eksperimentirao.

Sve u svemu, Manjaro ko Manjaro – pouzdan i brz, no kad otvorim nekoliko tabova u web pregledniku, pokrenem video snimanje, pustim malo glazbe, procesor se spuca na 100% (vidi se i u videu). Ne smeta mi to, jer nikada ne radim toliko poslova u isto vrijeme.

A kakvi su vaši dojmovi???

Nakon instalacije “čujemo” se u klubu obožavatelja na forumu i na našem IRC-kanalu #linuxzasve.com.

 

“Otvoreni podaci i civilni hakeri” – poziv na konferenciju

28. February 2016 - 16:48
Poziv na konferenciju “Otvoreni podaci i civilni hakeri: Od usamljenih primjera do standarda” koja će se održati u petak, 4. ožujka 2016. godine u Zagrebu.

 

HrOpen – hrvatska udruga za otvorene sustave i internet i ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku pozivaju Vas na konferenciju “Otvoreni podaci i civilni hakeri: Od usamljenih primjera do standarda” koja će se održati u petak, 4. ožujka 2016. godine od 10.00 do 14.00 sati u Algebri, Ilica 242, Zagreb.

 

Izvor: http://codeacrosscroatia.eventbrite.com

 

 

U sklopu hackatona OpenDataDay 2016. – koji se održava povodom međunarodnog Dana otvorenih podatakaudruga HrOpen i njena ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku, uz podršku GONG-a, Povjerenika za informiranje i neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska, Vas pozivaju da u petak, 4. ožujka 2016. sudjelujete na otvorenju vikenda građanskih inovacija i panel diskusiji o učenju programiranja u školama u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Sudionici će raspravljati o postignutom napretku, ali i izazovima u reformi školskog kurikuluma za informatiku.

Cilj ove konferencije omogućiti je raspravu s ključnim dionicima iz vladinog sektora, poduzetnika, neprofitnog sektora i građana u svrhu podizanja svijesti i stvaranja mreže mladih u području programiranja inovativnih rješenja korištenjem otvorenih podataka, kao i ideje za buduće projekte.

U sklopu konferencije održat će se panel diskusija na kojoj će sudjelovati predstavnici Vlade, udruga, privatnog sektora i građani, s koje se kao ishod očekuje formulacija preporuka za kvalitetniju edukacija mladih u području programiranja.

Dodatno, svrha okruglog stola je i razmjena gledišta, iskustava i ideja za prevladavanje prepreka u naporima različitih društvenih dionika da se u pogon stavi ovaj značajan resurs – potencijal informacija javnog sektora u svrhu društveno-gospodarskog rasta.

Okrugli stol je namijenjen stručnoj javnosti, prije svega obrazovnom sektoru, profesorima i učiteljima informatike, privatnom IT sektoru, službenicima za informiranje, urednicima i administratorima podatkovnih čvorova u javnom sektoru, službenicima koji su zaduženi za web sadržaj, stručnjacima za otvorene podatke, kao i drugim zainteresiranim osobama.

Uz izlaganja Povjerenice za informiranje, predstavnika Ministarstva uprave, stručnjaka za školski kurikulum, socijalnih partnera i organizacija civilnog društva, predviđena je i otvorena rasprava na kojoj će sudionici razmijeniti stajališta i iskustva vezana uz razvoj kodiranja u Republici Hrvatskoj i njegovoj praktičnoj primjeni, te razmotriti daljnje korake u kontekstu ostvarenja tog cilja.

 

PROGRAM:

9.30 – 10.00 REGISTRACIJA

10.00 – 12.00 PANEL DISKUSIJA

Sudionici:

 • Anamarija Musa – Povjerenica za informiranje RH,
 • Tomislav Vračić – načelnik sektora za infrastrukturu, Ministarstvo uprave RH,
 • Lidija Kralj – voditeljica stručne radne skupine za kurikulum informatike,
 • Bela Ikotić – Business incubator BIOS ltd. (Member of Osijek Software City),
 • Vedrana Miholić – ambasadorica eSkills inicijative i predsjednica udruge Programerko,
 • Eben Groenwald – UK lead for Coding Education Policy,
 • Tomislav Ciceli – voditelj Službe za Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka u Sektoru za infrastrukturu prostornih podataka, DGU.

 

12.00 – 12.30 KAVA

12.30 – 14.00 RASPRAVA – TRIBINA:

 • Izazovi u radu s otvorenim podacima javne uprave,
 • Izazovi u programiranju aplikacija koje koriste otvorene podatke javne uprave,
 • Daljnji koraci i suradnja na razvoju programiranja za mlade u Republici Hrvatskoj.

 

Molimo na unaprijed rezervirate mjesta i potvrdite dolazak. Detaljnije informacije možete pronaći na službenim stranicama.

 

Izvor: codeacross.codeforcroatia.org

CodeAcross & OpenDataDay 2016. hackaton

28. February 2016 - 16:01
Udruga HrOpen i ekspertna skupina “Programiraj za Hrvatsku” pozivaju Vas na hackathon “CodeAcross & OpenDataDay 2016.” 5. i 6. ožujka 2016. na zagrebačkom FER-u.

 

HrOpen – hrvatska udruga za otvorene sustave i internet, ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku, pozivaju Vas na hackathon CodeAcross & OpenDataDay 2016. koji će se održati idući vikend, 5. i 6. ožujka 2016. godine od 10.00 do 19.00 sati na FER-u, Unska 3, Zagreb.

 

Izvor: http://codeacross.codeforcroatia.org/

 

 

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, udruga HrOpen i njena ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku, uz podršku GONG-a, Povjerenika za informiranje i neformalne inicijative HollaBack! Hrvatska, Vas pozivaju da za vikend, 5. i 6. ožujka 2016. sudjelujete na hackathonu, čiji će sudionici imati priliku razvijati aplikacije otvorenog koda vezanih uz vizualizacije na karti, javnu nabavu, pravo na pristup informacijama, ali timovi mogu odabrati i druga područja.

Uz podršku sponzora, organizatori su osigurali vrijedne nagrade. Sudionici hackathona imaju osiguran ručak. Organizatori dodijeljuju određeni broj stipendija za pokrivanje troška puta i smještaja za sudionike koji dolaze izvan Zagreba:

 

Više informacija o temama, projektima, predavačima i bogatom cjelodnevnom programu potražite na službenim stranicama. Na vrijeme rezervirajte mjesta i potvrdite dolazak.

 

Izvor: codeacross.codeforcroatia.org

Linux Mint hakiran – korisnicima se preporučuje oprez

21. February 2016 - 9:27
Clem Lefebvre je na službenom blogu objavio da je hakirana službena stranica, Mint 17.3 Cinnamon ISO modificiran, te se korisnicima preporučuje izniman oprez.

 

Jučer, 20. veljače, hakirana je službena stranica Linux Minta. Mint 17.3 Cinnamon ISO je modificiran, u njega je ubačen backdoor, te je kao takav ponovno postavljen na Mintove poslužitelje. Korisnici koji su navedeno izdanje preuzeli 20. veljače jedini su izloženi, te im se preporučuje izniman oprez. Ostali korisnici koji su ranije preuzeli bilo koje drugo Mintovo izdanje ili “okus” nisu izloženi riziku.

 

Ukoliko ste jučer preuzeli Mint 17.3 Cinnamon ISO, hitno provjerite md5sum:

6e7f7e03500747c6c3bfece2c9c8394f  linuxmint-17.3-cinnamon-32bit.iso

e71a2aad8b58605e906dbea444dc4983  linuxmint-17.3-cinnamon-64bit.iso

30fef1aa1134c5f3778c77c4417f7238  linuxmint-17.3-cinnamon-nocodecs-32bit.iso

3406350a87c201cdca0927b1bc7c2ccd  linuxmint-17.3-cinnamon-nocodecs-64bit.iso

df38af96e99726bb0a1ef3e5cd47563d  linuxmint-17.3-cinnamon-oem-64bit.iso

 

U navedeno izdanje je ubačen backdoor kojeg lako možete pronaći:

/var/lib/man.cy

 

Ukoliko ste jučer preuzeli Mint 17.3 Cinnamon, md5sum vam se ne poklapa ili ste pronašli “man.cy” backdoor, što prije obrišite ISO datoteku. Na sigurno pohranite vlastite podatke, a nakon toga particije na koje ste instalirali navedeni sustav preformatirajte. Ovisno o metodi instalacije, instalacijski USB preformatirajte, a DVD uništite. Preporučuje se i promjena lozinki za web stranice, kao i pridržavanje općih pravila za siguran rad i održavanje računala.

Napad je izveden s IP adrese iz Sofije (Bugarska), a backdoor se spaja na stranicu koja je također hostana u Sofiji. Zasad su poznata imena triju odgovornih osoba, te će biti prijavljeni lokalnim vlastima i tvrtkama zaduženima za sigurnost. Motivi niti razmjeri štete još nisu poznati. Službena stranica Linux Minta, kao i kompromitirani poslužitelji, su ugašeni a pregled i popravci su u tijeku.

Clem je otkrio kako se službena stranica i dosad uglavnom bila izložena DDS napadima. Ovoga puta proboj je izvršen kroz WordPress odakle su hakeri došli do www-data shella.

Iako sve korisnike poziva na oprez, Clem ističe kako su torrent i HTTP poslužitelji potvrđeni kao sigurni. Ukoliko želite preuzeti ISO sliku, učinite to sa HTTP poslužitelja ovdje. I ne zaboravite provjeriti md5 checksum!

 

Nadopuna:

U najnovijoj objavi Clem upozorava sve korisnike registirane na službenom Linux Mint forumu da što prije promijene svoje privatne podatke (korisničko ime, lozinku, e-mail adresu i sl.). Naime, tijekom jučerašnjeg napada hakeri su se uspjeli domoći baze podataka čitavog foruma, zbog čega se korisnicima savjetuje da što prije zaštite vlastitu privatnost i sigurnost.

Podsjetimo, napad se dogodio iskorištavanjem propusta WordPressa čime su hakeri stekli pristup i kontrolu nad glavnim poslužiteljem. Ukraden je www-data, te je kompromitirana ISO slika Minta 17.3 Cinnamon u koju je ubačen backdoor. Izmjenjena ISO slika je postavljena na centralni poslužitelj, te je adresa glavne stranice (kao i backdoor) preusmjerena na zloćudni web server hostan u Bugarskoj (IP: 5.104.175.212). Zloćudni kôd je zapravo trojanac nazvan “TSUNAMI” i ne predstavlja novost. Njegov izvorni kod možete pronaći ovdje.

Kako pobliže doznajemo, na Dark Web stranici za razmjenu ilegalnog sadržaja pojavio se post koji nudi na prodaju “Linuxmint.com shell, php mailer, and full forum dump” za 0.1910 Bitcoina (približno 85$). Ubrzo su, kako se čini, ukradeni podaci i prodani, a dio kôda konfiguracijske datoteke Mintovog foruma je objavljen na Hacker News.

 

LinuxZaSve, s prijateljima okupljenima u zajednicu, zajednički oštro osuđuje napad na Linux Mint. Sve naše korisnike, kolege i prijatelje – bez obzira na razinu poznavanja i korištenja Linuxa i otvorenog kôda – potičemo i usmjeravamo na kreativnost i istraživanje isključivo radi iskrene volonterske međusobne pomoći i razmjene iskustava. Otvoreni kôd promičemo i koristimo za projekte koji će doprijenti svim korisnicima bez iznimke, a stečeno znanje prenosimo drugima. Linux nije hakerski alat! Znanje treba biti otvoreno i dostupno svima! Zajedno gradimo sigurniji svijet!

 

Izvori: blog.mint.com, news.softpedia.com

Predstavljen novi Ubuntu mobitel – Meizu Pro 5

17. February 2016 - 18:52
Canonical je predstavio novi high-end Ubuntu mobitel: Pro 5 Ubuntu Edition kineske tvrtke Meizu.

 

Dana 17. veljače 2016. godine Canonical je predstavio novi high-end Ubuntu mobitel: Pro 5 Ubuntu Edition kineske tvrtke Meizu. Pro 5 je drugi Ubuntu mobitel ove kineske tvrtke koja je prošle godine izdala Ubuntu Edition verziju svojeg MX4 modela.

 

Meizu Pro 5 Ubuntu Edition. Izvor slike – www.ubuntu.com

 

Meizu Pro 5 Ubuntu Edition. Izvor slike – www.ubuntu.com

 

 

O MOBITELU

Hardverske specifikacije mobitela su slijedeće:

 • Zaslon – 5.7″ AMOLED Full HD (1920×1080) s Corning Gorilla Glass 3 zaštitom,
 • CPU – octa core Samsung Exynos 7420 (quad core Cortex-A53 na 1.5 GHz i quad core Cortex-A57 na 2.1 GHz),
 • GPU – Mali-T760MP8,
 • RAM – 3/4 GB LPDDR4,
 • Interna memorija – 32/64 GB,
 • Kamera – stražnja 21 Mpix s  laserskim autofokusom i prednja 5 Mpix,
 • Mreža – 2G/3G/4G,
 • Baterija – 3050 mAh,
 • Dual SIM,
 • Utor za SD karticu do 128 GB (zauzima jedan SIM utor),
 • Hi-Fi Audio.

 

Više detalja o hardverskim specifikacijama ovog mobitela možete pronaći na stranici GSM Arena ovdje.

Mobitel ne posjeduje MHL izlaz za spajanje kabelom na monitor, ali će vjerojatno biti moguća konvergencija u budućnosti kada screencasting preko WiFi mreže bude dovršen. Više o konvergenciji možete pročitati u članku o nadolazećem Ubuntu tabletu.

 

DOSTUPNOST I CIJENA

Uređaj će biti demonstriran na nadolazećem Mobile World Congress sajmu u Barceloni kada će biti moguće i izvršiti prednarudžbu putem Meizuove stranice. Nakon toga mobitel će krenuti u standardnu prodaju za europsko i kinesko tržište, vjerojatno tijekom ožujka ili travnja.

Cijena i detalji oko modela trenutno nisu dostupni, ali bi trebali biti poznati uskoro. Android 3 GB model košta 500 Eura kod jednog od Meizuovih europskih distributera, a 4 GB model košta 550 Eura. Ostaje za vidjeti hoće li cijene Ubuntu Edition verzije biti identične Android modelima.

 

ZAKLJUČAK

Meizu Pro 5 Ubuntu Edition dobrodošao je high-end dodatak trenutnoj kolekciji Ubuntu mobitela; uređaj vrhunskih karakteristika koji će zadovoljiti ukuse hardverski zahtjevnih kupaca.

Na žalost, ne posjeduje MHL izlaz za spajanje na monitor, ali ostaje za nadati se da će konvergencija na ovom mobitelu biti moguća putem Wi-Fi mreže u budućnosti, jer posjeduje procesorsku moć i dovoljno RAM memorije za ugodnu konvergenciju.

Uz BQ Aquaris M10 Ubuntu tablet, Meizu Pro 5 predstavlja novi val Ubuntu uređaja, a Canonical je diskretno najavio i nove uređaje tokom godine. Više o novom tabletu i mobitelu saznati ćemo vrlo uskoro na Mobile World Congress sajmu kada očekujemo i vidjeti ih u akciji.

 

 

Izvor: insights.ubuntu.com