Text Size

Linux za sve

Syndicate content
Regionalna web publikacija posvećena Linuxu i otvorenim sustavima.
Updated: 3 hours 36 min ago

Open SuSe Leap 42.1 – Enterprise za sve

14. November 2015 - 11:03
Nova distribucija koja dolazi od strane SuSe developera podigla je dosta prašine čim je najavljena, a podiže i danas, desetak dana od kako je službeno dostupna finalna verzija. Iako open SUSE distribucije poznajemo dugi niz godina, u uvodu je namjerno napisano “nova distribucija” jer Leap to jest – pa što je onda Leap?!

 

One small step from openSUSE, one giant leap for users – Izvor: Vernon Chan/Flickr

 

 

Kao što svi manje-više znamo openSUSE je u stvarnosti bila distribucija koja je služila kao test platforma za SuSe Enterprise, s ciklusom objave od nekih 9 mjeseci. Korisnici su imali priliku izabrati između Stable i Bleeding edge verzije ovisno o svojim potrebama i zahtjevima… i tako je to bilo godinama.

Dolaskom Leapa stvari su se drastično promijenile. Naime, Leap kao bazu koristi Enterprise kôd nadolazećeg service packa za Enterprise 12. Da sad zakompliciramo još malo: to znači da je Leap openSUSE kojeg poznajemo sa Enterprise komponentama od SLE, odnosno 1+1= Leap.

Nadalje, za razliku od priješnjeg 9 mjesečnog relase ciklusa, Leap kao takav je zapravo Long Time Support distribucija s time da još nije definitivno odlučeno o kojem ciklusu izlaska se radi. Ipak, očekuje se da će nove verzije dolaziti pred izlazak novih O za SLE, odnosno svakih 2-3 godine.

Obzirom da je baziran na Enterprise, osnovna Leap ideja je – provjereno i stabilno. Samo u potpunosti testirani i stabilni paketi su našli svoje mjesto u ovoj distribuciji, te kao takvi će se u budućnosti i nadograđivati. Možda se nekom ovo čini malo konzervativno, no ako Leap usporedimo s npr. Debianom ili CentOS-om, to nije ništa novo. Ideja je da se korisniku – bio on  netadmin, developer, coder, obični home user ili bilo tko drugi – ponuditi stabilan, provjeren i moderan  sustav na dulje vrijeme. Znam da će mnogi sada sa smiješkom pročitati ovo “stabilan”, ali vjerujte da su se stvari promijenile – isplati se probati!

Got an idea!

 

 

Sa smiješkom sam čitao forumska pitanja “Zašto Leap ne vidi moj router i SSID pri instalaciji?”. Meni to nije smetalo, dapače, čak mi osobno i odgovara što ne vidim pećnicu ili frižider (koji imaju wifi) susjeda s prvog kata, ne zanimaju me printeri susjeda s ostalih katova ili njihovi svi drugi uređaji/aparati s nekim svojim SSID i “ko fol” wifi opcijama. Ne, meni je bolje kad mogu jednostavno upisati svoj SSID u predviđeno polje, promijenim opciju na mastered, dodam key, maknem open i sve radi kako treba. Znam, neobično, neki će reći nepotrebno, glupo i komplicirano, ali tako je kako je i za sad od mene: “Get used to it” – ili sam mogao to i kraće opisati  jednom riječju: Enterprise.

Nadalje, bilo je pitanja (pa i nezadovoljstva) oko nepostojanja Live CD verzije, pa i to ukratko treba pojasniti. Live CD kakvog ga poznajemo nije i neće biti službeno podržavan od strane Leap dev teama. Zašto? Upravo stoga što Live CD po mišljenju developera jako limitira mogućnosti distribucije, posebno Yasta, zbog čega je odlučeno rad nastaviti isključivo sa DVD-om koji, kao i uvijek, nudi sve opcije. Kome to ne odgovara, preostaje mu network instalacijski medij.

Bilo kako bilo, na Leap wiki se mogu naći i live mediji za sve DE-ove ako neko baš to želi, ali se nadam da nećemo morati čitati recenzije Leapa bazirane na istima.

Gaming like mad on Leap!

 

Leap je distra koja će i okorjelim, ali i novim SUSE korisnicima promijeniti način mišljenja o SUSE i Linuxu uopće. Posebno bih preporučio Leap u server okruženju jer je zaista fenomenalan i ovdje zaista ne pretjerujem. Debian i CentOS su dobili ozbiljnu konkurenciju, ali to je posebna tema.

Znam da ovo naprijed napisano može zvučati prepotentno, pogotovo imajući u vidu da dolazi od strane nekog tko je SUSE freak. No nema vam druge nego ili mi povjerovati pa (barem) testirati Leap ili se nasmijati, odmahnuti rukom i preskočiti ovaj dio teksta.

I na kraju, obećao sam, na molbu kolega s foruma, kako ću u dogledno vrijeme napisati recenziju. U međuvremenu sam postao siguran da to jednostavno ne želim iz jednostavnog razloga što ne volim recenzije jer su po mom mišljenju previše subjektivne, jednostrane, te odišu (ne)iskustvom. Osim toga, moj testni hardware nije isti kao i vaš, te ono što je meni bitno kod distribucije nije bitno drugim korisnicima. Uglavnom, recenzije od mene neće biti.

Ipak, na kraju ovog malog pregleda, dozvolit ću si slobodu i toplo preporučiti – ako imate volje i vremena – testirajte Leap. Možda će vam trebati par dana da se naviknete na način korištenja, naredbe, logiku rada ili samo izgled. Ako ne ide – ne ide, nije sramota priznati da SUSE nije za tvoje, moje, naše računalo ili potrebe.

Znam da sam već rekao, ali sa zadovoljstvom ću ponoviti: odavno nisam uživao u distri kao što uživam posljednjih desetak dana. Ah da, ovo je samo moje subjektivno mišljenje… Peace out!

Autor: Orkh

Ubuntu 15.10 ili što je novo u Vukodlaku

25. October 2015 - 22:40
Šest mjeseci nakon objave Ubuntua 15.04 (Vivid Vervet), dočekali smo Ubuntu 15.10. Izašao je 22. listopada pod neobičnim kodnim imenom – Wily Werewolf. Ubuntu 15.10 jedno je od “kratkoročnih” (short term) izdanja u skladu sa šestomjesečnim ciklusom izlaska novih verzija Ubuntua. Kratkoročna izdanja podršku dobivaju još 9 mjeseci nakon objave, za razliku od LTS (Long Term Release) izdanja koja su podržana 5 godina, a izlaze u ciklusu od svake 2 godine.

U isto vrijeme izašle su i drugi “okusi” iz šire Ubuntu obitelji koje razvija Ubuntu zajednica:

 • Ubuntu MATE, koji donosi MATE 1.10 desktop
 • Kubuntu s KDE Plasmom 5.4
 • Ubuntu Gnome sa Gnomeom 3.16
 • Xubuntu sa XFCE-om 4.12
 • Lubuntu s LXDE-om
 • Ubuntu Studio za obradu audio i video sadržaja
 • Ubuntu Kylin za kineske korisnike.

Novosti u Ubuntuu 15.10 su brojne, iako vjerojatno nisu sasvim očite prosječnom kućnom korisniku.

Kernel i softver

Kernel je nadograđen na verziju 4.2 koja donosi: novi AMDGPU upravljački program s podrškom za nove Radeon grafičke kartice, podršku za Intel Broxton, enkripciju u F2FS datotečnom sustavu, i podršku za NV-DIMM memoriju. Novi kernel za Raspberry Pi 2 je također dodan u Ubuntuove repozitorije.

U repozitorijima ćete naći i AMD-ove Catalyst 15.9 te Nvidijine 352 upravljačke programe. Za Nvidijine grafičke kartice dostupni su i noviji upravljački programi u PPA repozitoriju.

Nove verzije važnijeg softvera u Ubuntuu 15.10 uključuju:

 • Xorg 1.17
 • Mesa 11.02
 • Firefox 41
 • Chromium 45
 • Libre Office 5.0
 • Blueman 2.0 sa BlueZ 5.35
 • Podrška za Steam Controller

Ubuntu Make sada obuhvaća 20 razvojnih alata umjesto prethodnih 14, a neki od alata koji se mogu instalirati Ubuntu Makeom su Android Studio, Go, Dart, C++, i Java. Unaprijeđen je i Ubuntu SDK za razvoj aplikacija namijenjenih Ubuntuu.

Također, u Ubuntuu 15.10 moguće je trajno imenovati mrežni hardver. To znači da će nazivi mrežnog hardvera ostati isti i nakon restarta, nadogradnji kernela, promjena upravljačkih programa i uklanjanja hardvera.

Desktop

Unity 7 je nadograđen na verziju 7.3.3 koja donosi mnoge ispravke bugova i neke manje primjetne nove značajke. Kao značajne novosti izdvajamo sljedeće:

 • Povlačenjem aplikacije iz Dasha na desktop možete napraviti prečac do aplikacije (shortcut)
 • Kursorske tipke za gore i dolje sada se mogu koristiti kao scroll u Dashu
 • Ispravljen je nedostatak koji je omogućavao gašenje računala dok je zaslon zaključan, te sada to više nije moguće.
 • Lijepo je vidjeti da Unity 7 još dobiva nove značajke i poboljšanja, makar i sitne, bez obzira na to što je sada razvoj koncentriran na Unity 8.

Novi Compiz također ima poboljšanu integraciju s MATE desktopom.

Od vizualnih detalja tu su novi scrollbarovi;

Novi scrollbarovi

te novi službeni wallpaper;

Novi službeni wallpaper

 

Unity 8 i Mir

Rad na ova dva velika projekta je u tijeku, a oni koji to žele mogu instalirati preview Unityja 8 na Ubuntuu 15.10. Na starijim verzijama to je izvedivo preko LXC containera.

Unity 8 je konvergentno desktop okruženje koje radi na tri različita uređaja: mobitelu, tabletu i desktopu, prilagođavajući izgled uređaju na kojem je pokrenut. U odnosu na prethodne razvojne cikluse, Unity 8 je sada mnogo bliže “normalnom” iskustvu korištenja desktopa. Dobio je application switcher prikladan za desktop, pokretanje X aplikacija preko XMira je sada funkcionalnije i sve više nalikuje standardnom, stabilnom desktopu.

Converged devices Music – Izvor: Ubuntulook.com

Koncept konvergencije možete vidjeti na primjeru aplikacije Music.

Demonstracija prilagodljivog izgleda Music aplikacije na desktopu.

Unity 8 application switcher na desktopu.

Ovako izgleda Unity 8 u desktop načinu rada na Nexus 4 mobitelu kada se uključi Bluetooth miš.

A ovako Meizu MX4 u desktop načinu rada s priključenom tipkovnicom.

Nexus 4 možete i priključiti na TV;

Nexus 4 priključen ba TV – Izvor: softpedia.com

 

Nexus 7 tablet priključen na monitor.

Pregled X aplikacija na Unityju 8. Izvor-www.youtube.com

Mobilni uređaji

Dijelovi Ubuntua 15.10 su stigli na Ubuntu mobitele u nedavnoj OTA-7 nadogradnji, ali mobiteli neće prelaziti na 15.10 bazu, već će u budućnosti prijeći na Snappy Ubuntu Core bazu. Prije toga je moguć prelazak na 16.04 bazu.

Najzanimljivija novost u razvoju Ubuntua za mobilne uređaje je mogućnost pokretanja X aplikacija. Naravno, još u ranoj fazi, ali je ipak moguće, i bio bi to velik uspjeh za konvergenciju kad bi se X aplikacije mogle pokretati na mobitelima i tabletima.

X aplikacije na mobitelu – Izvor: G+

 

Otvaranje slike u Gimpu na Nexus 7 tabletu.

Server

Ubuntu 15.10 u verziji za servere od važnijih stvari donosi:

 • OpenStack Liberty
 • Swift 2.5.0
 • Juju 1.24.6
 • libvirt 1.2.16
 • qemu 2.3
 • Open vSwitch 2.4.0
 • Ceph 0.94.3

Uz to, spomenut ćemo i Canonicalov LXD daemon, eksperimentalni Nova Compute driver za LXD, i novi Canonicalov alat za brzo i jednostavno kreiranje cloudova, OpenStack Autopilot.

Snappy Ubuntu Core

Mini-verzija Ubuntua s transakcijskim nadogradnjama, povećanom sigurnošću, i rollbackovima operativnog sustava i aplikacija dobila je Snapcraft alat za jednostavno kreiranje snap paketa.

Snappy Ubuntu Core trenutno pogoni razne Internet of Things uređaje, kao i jedan dron i nekoliko robota. Dell će uskoro ponuditi Snappy Ubuntu Core na svojim IoT Edge Gateway 5000 uređajima.

Mycroft smart home IoT uređaj pogonjen Snappy Ubuntu Coreom. Izvor-www.youtube.com

Erle-Roboticsov dron. Izvor-www.youtube.com

Erle-Roboticsov robotski pauk. Izvor-www.youtube.com

Snappy Ubuntu Core će u budućnosti postati baza za mobilni Ubuntu, a potencijalno i za desktop inačicu zbog pogodnosti koje pruža. Kao najvažnije se ističu povećana sigurnost, odvojenost OS-a od aplikacija, rollback sustava, lakše nadogradnje, i slično. Ubuntu baziran na deb-sustavu će i dalje postojati jer se, između ostalog, Snappy baza izgrađuje od .deb paketa.

Performanse i bugovi

Sustav je u radu stabilan i nisam primijetio nikakve probleme.

Jedini bug koji sam uspio pronaći jest da Google Chrome konstantno pita želim li ga postaviti kao zadani web preglednik. Klikanje na “set as default” ne napravi ništa, jer kod idućeg pokretanja opet pita istu stvar. U Default Applications je postavljen kao zadani web preglednik i aplikacije otvaraju linkove u njemu kako bi i trebale, ali on i dalje misli da nije zadani web preglednik. Je li to propust u Chromeu ili Ubuntuu – ne znam, no valjda će biti riješen, iako ne utječe na funkcionalnost.

Donedavno je postojao i problem s nepojavljivanjem novih aplikacija u Dashu dok se korisnik ponovno ne prijavi. Ipak, to je bilo u razvojnoj fazi novog Ubuntua, i taj bug je očito ispravljen u nekoj od nadogradnji, budući da mi se to više ne događa.

Dijeljenje datoteka preko Sambe i prepoznavanje mrežnog pisača funkcionira bez problema.

Zaključak

Unatoč neobičnom imenu, “Vukodlak” je još jedno uobičajeno kratkoročno izdanje Ubuntua koje se ne razlikuje drastično od svog prethodnika, osim po nekoliko poboljšanja za Unity 7 i novijem kernelu i softveru. Veće promjene doživjeli su serverska verzija i “okusi” Ubuntua koje razvija zajednica. Osim novih verzija svojih zadanih desktop okruženja, dobili su mnoga druga poboljšanja, pa će korisnici Kubuntua, Ubuntu Gnomea i Ubuntu MATE-a vjerojatno najviše profitirati nadogradnjom na 15.10 Wily Werewolf.

Također, zbog kernela 4.2 ovom izdanju obradovat će se vlasnici novog hardvera, kao i korisnici koji vole uvijek imati najnoviji softver. Ovaj kernel i još neki paketi će najvjerojatnije biti backportani u 14.04 LTS u verziji 14.04.4, budući da se nešto slično već dogodilo – Ubuntu 14.04.3 dobio je kernel 3.19 nakon izlaska Ubuntua 15.04.

Sljedeći Ubuntu – 16.04 – kodnog imena Xenial Xerus bit će LTS izdanje s podrškom od 5 godina. Takva izdanja su najpopularnija u poslovnim i serverskim okruženjima, ali i među kućnim korisnicima koji ne vole često nadograđivati ili reinstalirati sustav. Ubuntu LTS je i baza mnogim drugim distribucijama odnosno derivatima. Od zadnjeg ciklusa to pogotovo vrijedi za Linux Mint, koji je prestao izdavati kratkoročne verzije.

Jasno, do travnja iduće godine ima još dosta vremena, a dotad će vam Wily Werewolf sasvim dobro služiti.

Autor: JH-IM

Hacking Night 2015

21. October 2015 - 23:03
Visoko učilište Algebra, HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) i inicijativa “eSkills for jobs”, u petak, 23. listopada s početkom u 18,00 sati, u prostoru Algebre, u Zagrebu, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske ulice) organiziraju natjecanje “Hacking Night 2015″.

 

Hacking Night 2015

 

“Hacking Night 2015″ je dio kampanje ‘Cyber Security Month’ Europske unije, kojoj je cilj ukazati na važnost računalne sigurnosti među građanima EU. U Hrvatskoj se održava i u sklopu projekta Europske komisije ‘eSkills for Jobs’, kojim se želi dodatno potaknuti mlade da odaberu karijeru u ICT-u.

Kao i prethodnih godina, pred natjecatelje će pod kontroliranim uvjetima biti postavljeni razni zadaci koji će simulirati infrastrukturu i situacije identične stvarnim informacijskim sustavima. Zainteresirani timovi od dva ili tri člana se još uvijek mogu prijaviti popunjavanjem prijavnice na ovoj poveznici. Prijave traju do ponoći 22. listopada pa zainteresirani, požurite, a kako je bilo na jednom od prethodnih natjecanja pogledajte na videu ispod.

Torchlight 2 – Linux recenzija

12. October 2015 - 9:34
Torchlight 2 je akcijski RPG koji je svjetlost dana ugledao krajem 2012. godine. Zašto onda recenzija tek sada? Možda zato što je igra došla na Linux (i OS X) prije svega par mjeseci, te je time dobila svoj novi sjaj, a i korisnike. Torchlight 2 je nastavak fantastičnog indie hita Torchlight iz 2009. godine. Mnogi igrači, a i ljudi iz gaming industrije ga uspoređuju sa svevremenskim Diablom 3, no Torchlight 2 nudi sasvim drugačije iskustvo, vedriju atmosferu te veći izbor oružja i skillova.

 

Torchlight 2

 

Priča

Kao i u mnogim akcijskim RPG-ovima priča nije nešto čime se Torchlight 2 može pohvaliti. Priča nas za razliku od prvog nastavka ovaj put vodi na otvoren vanjski svijet. Vi, kao novi heroj, dobili ste zadatak da zaustavite sile zla, te zaštitite svijet od pohlepnih mračnih gospodara.

Igra je podijeljena na 4 velika dijela koji se razlikuju u svemu; okolišu, neprijateljima i težini. Kroz sva četiri dijela možete uživati u fantastičnom okolišu, detaljima i skrivenim tajnim prolazima. Iako su u igri samo 4 igrive klase (ne računajući Steam Workshop, no o tome ću nešto kasnije), sama igra je raznolika jer svaku klasu možete igrati na vrlo mnogo različitih načina, bilo to čarobnjak sa štapom ili s mačem i štitom, ili tenki inženjer s ogromnom macolom.

Kao što sam već rekao, postoje 4 klase likova (3 stare i 1 nova) i to:

 • Berserker (divljak po naški

Canonical predstavio novi Ubuntu Installer

8. October 2015 - 19:52
Canonical je predstavio novu ideju dizajna nazvanu out of the box experience (OOBE) kako bi se više približio novim korisnicima.

 

“Vjerujemo da je prvi dojam vrlo važan, posebno kada se novi proizvod po prvi put predstavlja korisniku. Naš je cilj zadiviti korisnika od trenutka kada prvi put otvori kutiju s proizvodom, kao i čarobnjakom za podešavanje koji će mu pomoći da započne korištenje svog novog mobilnog uređaja.”

Ovim riječima Canonical opisuje svoju novu ideju razvoja, marketinškog prodora i približavanja korisnicima jednostavno nazvanu out of the box experience (OOBE). Radi se o prezentaciji lakog i intuitivnog korištenja softvera neposredno putem ugodnog dizajna, čime bi se novi korisnik lakše (emotivno) povezao s vlastitim uređajem.

Canonical otvoreno priznaje da podle psihološke trikove podsvjesne manipulacije radi bolje prodaje nije sam izmislio, već je prikupio brojna iskustva korisnika koji su imali priliku sami po prvi puta podešavati novi uređaj. Isto tako, zavirili su i “sa strane” da vide kako se to radi kod brojne konkurencije. Kako navode, zadaća je pojednostaviti početno podešavanje i prvi doticaj učiniti što ugodnijim. Na temelju toga su i formirani ciljevi: zavodljivost izgleda, jednostavnost, potpuno novi dizajn, te novi čarobnjak za podešavanje.

Kako bi stvorio jedinstven i prepoznatljiv izgled svih uređaja pogonjenih Ubuntu GNU/Linuxom – od najmanjih ekrana Ubuntu Touch mobilnih uređaja i tableta do desktopa velikih dijagonala – Canonical se odlučio na unificirani izgled operativnog sustava radi potpunog dojma korištenja i fluidne konvergencije među različitim uređajima.

Osim identičnog operativnog sustava, jednak izgled i funkcije na svim platformama je dobio i Installer koji nudi:

 • odabir jezika,
 • podešavanje Wifi mreže,
 • odabir vremenske zone i
 • odabir opcije zaključavanja ekrana.

 

Ubuntu Installer – odabir jezika
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

Ubuntu Installer – odabir Wifi mreže
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

Ubuntu Installer – spajanje na Wifi mrežu
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

Ubuntu Installer – postavke zaključavanja ekrana
Izvor: http://design.canonical.com/2015/09/why-the-first-impression-matters/

 

 

Imajući na umu neprestani razvoj Unity okruženja, njegovu uspješnu implementaciju na mobilne uređaje (Ubuntu Touch), kao i uspješnu konvergenciju, značajnija promjena dizajna ne samo da nije iznenađujuća, već je zapravo dugo očekivana. Tijekom iduće 2016. godine možemo očekivati potpunu konvergenciju svih uređaja objedinjenih novim Unityjem 8. Korisnici s pravom podjednako očekuju fluidnost u radu, jednostavnost podešavanja, te jednako iskustvo korištenja bez obzira na platformu.

 

 

 

 

Estetika novog dizajna jest ipak stvar osobnog dojma. Hoće li desktop korisnici izgubiti još koji funkcionalni element u korist prioriteta unifikacije? Hoće li nam na kraju ostati tek okljašteni desktop radi pomodnih mobilnih novotarija? I kako to, dovraga, koristiti na pravi način?

Canonical je uspješan pionir na novom polju povezivanja svih uređaja pod istim radnim okruženjem. Gledano na ovaj način, stvorena je potpuno nova dimenzija korištenja, rada i zabave na digitalnim uređajima, pri čemu je donedavno kontroverzni Unity (možda čak i GNOME 3) dobio puni smisao. Otvoreni kod je na ovaj način uspio gdje mnogi nisu. Poželimo mu stoga još puno uspjeha, a sami zaželimo još mnogo iznenađenja jer otvorena scena zasigurno ne bi bila toliko zabavna bez Canonicala.

 

 

Izvor: design.canonical.com

Predstavljen Real-Time Linux kernel projekt

7. October 2015 - 18:45
Na posljednjim konferencijama LinuxCon Europe i Embedded Linux Conference Europe, održanima u irskom Dublinu 5. listopada 2015. godine, The Linux Foundation je predstavio Real-Time Linux (RTL) Collaborative Project.

 

Na posljednjim konferencijama LinuxCon Europe i Embedded Linux Conference Europe, održanima u irskom Dublinu 5. listopada 2015. godine, The Linux Foundation je predstavio Real-Time Linux (RTL) Collaborative Project. Iako većina korisnika dosad nije imala priliku upoznati ideju Real-Time Linux kernela, radi se o projektu koji je već dulje vrijeme prisutan. Riječ je o tehnologiji prilagođenoj za uređaje ili hardver koji trebaju bolji pristup i suradnju s kernelom o kojemu ponajviše ovisi brzina njihovog rada. Brojni su primjeri i rastuće potrebe na poljima robotike, telekomunikacija, financija i bankarstva, industrijske proizvodnje, zračnog prometa, medicine, vojne industrije, audio-video uređaja, sustavima kontrole i dr. Budući da to nije moguće ostvariti korištenjem standardnog kernela, potrebno je pristupiti novim rješenjima.

O važnosti ovog projekta dovoljno govori da RTL kernel već sada pokreće čitav niz procesorskih arhitektura i operativnih sustava, poboljšava upravljačke programe i sustave datoteka namijenjenih Linuxu. Uz to, pruža i temeljnu infrastrukturu za neke od najvećih računalnih sustava na svijetu. Brojna velika imena su odavno prepoznala potencijal i mogućnosti koje RTL nudi. Uloživši velik novac, resurse i znanje, Google je tako postao osnivač i platinasti član  Real-Time Linux Collaborative projekta. Među zlatne se članove ubrajaju National Instruments, OSADL i Texas Instruments, dok srebrne članove čine Altera, ARM, Intel i IBM. Razvoj i napredak čitavog projekta prati, usmjerava i koordinira The Linux Foundation.

Kao ključnog člana projekta, ali i vanjskog suradnika koji je stekao naslov The Linux Foundation Fellow, potrebno je spomenuti Thomasa Gleixnera koji je više od jednog desetljeća uključen u razvoj i održavanje RTL kernela. Sada on stoji rame uz rame s ostalima kojima je dodijeljena ova prestižna titula poput Grega Kroah-Hartmana (zadužen za razvoj i održavanje Linux kernela), Richarda Purdiea (jedan od ključnih ljudi Yocto Project-a) i Linusa Torvaldsa – tvorca Linuxa.

Cilj RTL projekta jest ubrzati razvoj dijelova kernela kako bi pratio razvoj rastuće tehnologije, te ih konačno uklopiti kao redovan dio njegovog razvoja i podrške. Na ovaj način se nastoje uštedjeti milijuni dolara, kao i dragocjeno vrijeme koje bi se inače uložilo u istraživanje i razvoj. Isto tako, vrlo brzo bi se poboljšala i kvaliteta kernelovog koda, budući da isti ovisi o radu i doprinosu tisuća razvijatelja i stotina tvrtki diljem svijeta.

Sudionici projekta nastavljaju rad na kodu, testiranju i razvoju dokumentacije prema dogovorenim tromjesečnim planovima. Rezultati rada, kao i novi planovi, će se analizirati i objavljivati dvaput godišnje na  Embedded Linux Conference Europe.

Ovime se The Linux Foundation još jednom potvrdio kao jedan od vodećih vizionara i inovatora u tehnologiji korištenjem otvorenog koda. O samoj ideji Real-Time Linux kernela, kao i samom projektu, možete saznati više na službenim stranicama, a kakav bi svijet bio bez Linuxa pogledajmo u zanimljivom promotivnom videu:

 

 

Izvor: The Linux Foundation

Pinguy Builder – povratak Remastersysa

27. September 2015 - 17:26
Stariji se korisnici zasigurno s nostalgijom sjećaju jednostavnog programa imenom Remastersys često korištenog za izradu vlastite remastered distribucije.

 

Stariji se korisnici zasigurno s nostalgijom sjećaju programa imenom Remastersys. Radilo se o nadasve jednostavnoj, ali nevjerojatno korisnoj aplikaciji za brzu i laku izradu sigurnosnih kopija i .iso slika vlastite distribucije. Unatoč tomu što je podržan samo za Debian/Ubuntu, u Linux svijetu je postao popularan po sasvim drugoj namjeni: izradi vlastite (remastered) distribucije.

Iako prvotno zamišljen kao program za backup, postupno je postao hvaljen i omražen. Ubuntuovi korisnici su ga obožavali jer su bez pretjeranog truda, čak i s vrlo skromnim tehničkim znanjem, mogli stvoriti svojim potrebama i ukusima prilagođenu distru. “Ali to nije nikakav fork! Promjena pozadinske slike Ubuntua nije nova distra, već remasterizirana verzija!” – često su znali negodovati stariji i konzervativniji korisnici.

Istini za volju, vjerojatno je upravo Remastersys zaslužan za pravu poplavu ubuntoida. Gotovo se svatko mogao pohvaliti autorstvom neke opskurne distre, koja čak ni nema vlastite repoe a podršku da ni ne spominjemo, koju je koristio samo on i možda nekolicina prijatelja. Međutim, većina trendova kratko traje završi i biva zaboravljena. Ipak, poneki eksperimeni kućne radinosti mogu prerasti u ozbiljne i danas respektabilne projekte.

Sasvim neočekivano, razvoj Remastersysa je prekinut, a projekt naglo ugašen. Danas se njegovi tragovi mogu pronaći tek u zabačenim kutcima Interneta ali sjećanja su još uvijek poprilično živa. Upravo tim tragom su krenuli i razvijatelji Pinguy OS-a koji ga koriste za kreranje vlastite distre.
Remastersys je dobio novi fork pod nazivom “Pinguy Builder”. U osnovi se radi o .deb paketu sa skriptom i GUI-em koji kreira instalacijski live CD na temelju vaše distribucije (Debian/Ubuntu). Moguće ju je koristiti za izradu sigurnosne .iso slike vlastitog sustava, koja se može pohraniti ili dalje distribuirati (posebno korisno pri instalaciji na veći broj računala). Ili se jednostavno možemo poigrati i napraviti vlastitu remasteriziranu inačicu Ubuntua.

 

Pinguy Builder – instalacija. Skripta automatski preuzima potrebne zavisnosti s neta

 

Pinguy Builder – glavni prozor

 

Opcija “Backup” omogućava stvaranje sigurnosne kopije instalirane distre u što je uljučen i /home folder, vlastita lozinka, kao i sve osobne postavke. Druga opcija “Dist” će stvoriti backup bez /home foldera ili osobnih postavki. U oba slučaja stvara se instalacijska .iso slika koja se može snimiti na CD/DVD ili instalirati putem live USB-a.

Novi Pinguy Builder se može pohvaliti i novostima:

 • potpuna podrška za EFI,
 • podrška za Ubuntu 14.04 LTS i 15.04,
 • bolja kompresija .iso slike,
 • dodane nove opcije.

Razvijatelji napominju kako Pinguy Builder 3 najbolje radi na Ubuntu 14.x, dok verzija 4 surađuje s Ubuntuom 15.x. Dodatne informacije kao i .deb paket možete pronaći na službenim stranicama.

Korora Linux 22 + Plasma 5 = zanimljiva kombinacija

25. September 2015 - 11:11

Kao što možemo shvatiti iz naslova, Korora je distribucija Linuxa bazirana na Fedori (isprva na Gentoou). Neki će sigurno pitati: zašto baš Korora umjesto već dobro poznatih (“velikih”) distri? Zašto Plasma pored drugih, “stabilnih” grafičkih okruženja? Zašto se truditi opisivati nešto što će možda trajati do sljedeće nadogradnje? Možda će nekoga zanimati i zašto Korora nije popularna te kakva je u usporedbi s drugim distrama. To su pitanja koja treba postaviti svaki korisnik – vrijedi li na neku distru potrošiti vrijeme, ili je pametnije u miru “guštati”, tj. raditi ono za što mu i služi računalo?

Kororu Linux sam pronašao na Distrowatchu. Koliko vidim po netu, tu i tamo se nađe koja vijest ili recenzija vezana za ovu distru, a još manje sam primijetio da je netko koristi. Neobično, uzmemo li u obzir da je distra napravljena s idejom da radi “out of the box”.

Pokušat ću objasniti bez previše filozofiranja: Korora je Fedora Remix; odnosno, distra koju skinete, instalirate, nadogradite i koristite. U osnovi je to Fedora s nekim dodatnim paketima. Fedora ipak dolazi potpuno slobodna, takvo je pravilo, pročitajte licencu, što znači da ju svatko može slobodno modificirati i kreirati ovakve “remiks” distre. Razlika između Fedore i Korore je u nekih 5% paketa, odnosno 3% paketa koji nisu slobodni i 2% Kororinih dodatnih paketa. Kao što već rekoh, Korora je OOB (out of the box) distra, što znači da nakon instalacije ne bi trebalo biti potrebno utrošiti masu vremena na osposobljavanje hardvera ili na instalaciju kodeka.

Kod preuzimanja Korore izbor je pao na KDE (Plasma 5); ne pitajte zašto jer ni sam ne znam. Koristim sve i ne favoriziram nijedno radno okruženje, a uostalom, ionako se sve da instalirati i počistiti ono što je nepotrebno. ISO preslika je velika 2.5 GB, a snimam je na USB dd naredbom.

Isprobavanje u Live načinu rada

Live Plasma

U Live načinu rada isprobajte sve što možete da biste se uvjerili da radi. Ako i dalje niste shvatili smisao Korore, skinite Fedoru pa se uvjerite. Drugim riječima, Korora bi trebala biti jednostavnija i pristupačnija novim korisnicima od Fedore, ali nije pravilo. Sve se svodi na to kako kome odgovara; nije svak’ isti i korisničke potrebe su različite.

Svakako ne zaboravite napraviti mjesta za instalaciju. To možete učiniti pomoću Gparteda, a budući da sam izabrao Plasmu 5 (KDE), poslužiti može i KDE Partition Manager. Odaberite ono u čemu se najbolje snalazite.

Instalacija Korore

Mrsko mi je detaljno opisivati instalaciju jer smatram da je postupak već toliko puta napisan i slikovno objašnjen, ali i dalje se događa da netko ne shvati ili obriše neku važnu particiju. Nego, ovdje ću ipak napisati dvije-tri:

Fedora za instalaciju koristi Anaconda installer, koji je jednim dijelom jednostavan, sve dok se ne dođe do dijela za particioniranje. Kolega s foruma je to najbolje opisao: “Ne možete se osjećati sigurnim”. Prije svega, potrebno je dobro pročitati upute i ne žuriti te pažljivo odabrati na koji disk će se instalirati. U installeru možete naći i (pomalo neprimjetne) opcije za automatsko ili ručno particioniranje, kao i za enkripciju.

U mom slučaju instalacija Korore nije prošla bez problema. Naime, prije instalacije sam u Gpartedu izdvojio potreban prostor za Kororu (na SSD-u imam instaliran elementary OS) i formatirao ga u ext4 kako bih u instalaciji samo označio ovu particiju i postavio je za /root. Ali ne, instalacija mi ne dopušta da ovoj particiji dodam /root mount point, ali mi zato za /root nudi particiju od druge distre. Stvarno…

Rješenje je bilo obrisati novu particiju i ponovno ju napraviti, ali u samom installeru gdje je odmah postavljam za /root. Slike govore više od riječi. Ovo je i prvi put da /home particiju dijelim s drugom distrom. Swap nisam dodavao (za moje računalo nema potrebe). Ostatak instalacije je opušteniji i na SSD-u traje do 10 minuta. Kasnije sam (zaboravih u instalaciji) u /etc/fstab promijenio default opciju u relatime da bih optimizirao korištenje SSD-a (hvala kolegi Jehonanu s foruma na linku).

Susret s desktopom

Desktop

Nakon instalacije i pokretanja sustava dočekat će vas Simple Desktop Display Manager (SDDM). Tu nema ničeg lošeg osim ako ne želite automatsko prijavljivanje. Bilo da ga podešavate kroz postavke ili uređivanjem datoteke /etc/sddm.conf, SDDM ne možete natjerati da se automatski prijavljuje. Problem nije samo prisutan u Fedori već i kod nekih drugih distribucija.

Plasma 5.3 dolazi u ovoj verziji Korore/Fedore, i tako će ostati. Kod Fedore unutar jednog izdanja nema ažuriranja radnog okruženja na novu verziju, pa se Plasma 5.4 očekuje u Fedori/Korori 23. Ipak sve se može nadograditi dodavanjem repozitorija (u nastavku pročitajte kako). U odnosu na druga okruženja, Plasma troši više resursa: oko 500 do 600 MB bez otvorenih aplikacija. Za 4GB RAM-a će ovo biti sasvim neprimjetno u svakodnevnom radu.

Nisam primijetio rušenja prozora ili obavijesti o kakvoj greški (osim kod zatvaranja KInfoCentera, i to samo ponekad). System tray ikonice su na broju i notifikacija za dostupna ažuriranja radi dobro. Da ne zvučim kao fanboy, tu je video pa se možete sami uvjeriti, meni je sve isto.

 

Nadogradnja Plasme na 5.3.95 (5.4)

Dashboard

Nikako ne preporučam ovakvu radnju, ali nisam si mogao pomoći: pored stabilne Plasme 5.3.2 dodao sam repozitorij dvratil-plasma-5-beta (za Fedoru 22) i nadogradio Plasmu na verziju 5.3.95 odnosno 5.4. Osim par novih stvari koje donosi Plasma 5.4, primijetio sam da je sustav nešto brži. Ispravljeni su i mnogi propusti, ali ja se s njima nisam susreo. Najvažnije je da nisam destabilizirao sustav tj. radno okruženje. Međutim, u Dolphinu je i dalje prisutan bug zbog kojeg se ne prikazuju detaljni podaci o datotekama (primjerice EXIF informacije).

Po završetku recenzije, putem nadogradnji stigla je i Plasma 5.4.1.

Koje aplikacije nudi Korora?

Nadogradnja aplikacija

Nadogradnju možete izvršiti na više načina: preko Appera, Yum extendera (DNF), i terminala. Iako je distra namijenjena da olakša korištenje “početnicima”, morat ćete se uhvatiti terminala zbog propusta koji javlja grešku pri preuzimanju nadogradnji (“Error in search for Dependencies”). Bez brige, nije suviše komplicirano. U terminalu kao root pokrenite naredbu dnf update i mirni ste. (DNF me podsjeća na: Did Not Finish

Uvod u GitHub

13. September 2015 - 17:58

Uvod u GitHub izvorno je objavljen na engleskom jeziku na web stranici autora te u malo dorađenoj verziji i na OpenSource.com. Za potrebe objavljivanja članka na web portalu LZS-a, članak je od strane autora preveden te je uz njegovu suglasnost dorađen i prilagođen od strane članova uredništva LZS-a.

LZS uredništvo

Kompaniji GitHub vjeruju mnogi – od Googlea do Bijele kuće. Ako ne znate što je GitHub i što vam sve može pružiti, nastavite čitati jer ću vam u narednih nekoliko poglavlja objasniti zašto je GitHub jedan od meni najdražih web servisa te ću vas upoznati s njegovim mogućnostima.

github-octocat – Izvor: https://education.github.com/

Što je to GitHub?

GitHub je hosting servis za Git repozitorije koji vam omogućuje korištenje svih funkcionalnosti Gita u kombinaciji sa setom drugih mogućnosti specifičnih za GitHub. Laički rečeno, GitHub je mjesto gdje svaki (budući) programer može podijeliti svoj izvorni kod i priče s ostatkom svijeta. GitHub je ogromna i visoko cijenjena platforma za kolaboraciju i danas ga koristi gotovo svaka velika tehnološka kompanija koje se možete sjetiti. Navest ću tek nekoliko primjera: Google, Twitter, Mozilla, Facebook, IBM, Netflix, Dropbox i PayPal. Zašto su svi oni odabrali baš GitHub kako bi putem njega dijeli svoj kod s ostatkom svijeta?

Najbolje mjesto za pohranjivanje vašeg koda

Zbog nedavnih skandala u SourceForgeu kada su preuzeli (oteli) nekorištene profile poznatih projekata otvorenog koda kao što su, primjerice, nmap ili GIMP te ih iskoristili za širenje reklama i malvera te nakon gašenja Googleovog Code servisa, sve više vlasnika projekata okreće se GitHubu kao mjestu gdje će pohraniti i čuvati svoj kod i putem njega ostvaruju suradnju sa zajednicom.

Na GitHub se odlučilo i nekoliko Linux distribucija; elementary OS ga koristi za izradu svoje web stranice, Red Hat ga koristi na mnogo načina, NixOS ga koristi za svoj menadžer paketa, a nekoliko Linux distribucija koje još uvijek nisu doživjele stabilne verzije u potpunosti razvijaju svoje operativne sisteme preko GitHuba, a kao dva primjera navodim OzonOS (projekt nastao suradnjom vrlo popularnih Numix i Nitrux projekata) i Papyros (koji razvija prvu Linux distribuciju čiji je dizajn baziran na materijalnom dizajnu). Na GitHubu možete pronaći i sam kod Linuxa.

Ogromna zajednica programera

GitHub trenutno koristi preko deset milijuna ljudi koji su zajedno kreirali preko 26 milijuna GitHub repozitorija. Kako kažu na njihovoj web stranici: “Programeri iz cijelog svijeta zajedno prave nevjerojatne stvari. Njihova priča je i naša priča.”

GitHub kao zamjena za LinkedIn

Kao dugogodišnji korisnik LinkedIn servisa došao sam do zaključka kako na njemu možete navesti bilo što. Recimo, ako ste na LinkedIn profilu stavili kako znate programirati koristeći C++ programski jezik, vaše “konekcije” (prijatelji) mogu podržati to vaše poznavanje C++ ali vaši potencijalni poslodavci ne mogu znati koliko ga dobro poznajete. Međutim, ako koristite GitHub vaši potencijalni poslodavci će moći vidjeti praktičnu primjenu vašeg znanja te na osnovu toga ocijeniti koliko se dobro snalazite koristeći C++.

Kako me ne bi pogrešno shvatili, GitHub nije zamjena za vaš rezime, GitHub je mjesto gdje možete pokazati koliko dobro vladate nekom tehnologijom (umjesto da samo pričate o tome).

GitHubove web stranice

Recimo da želite napraviti svoju web stranicu. Imate nekoliko opcija; možete kupiti hosting i domenu te kreirati je od “od nule”, možete koristiti neki freemium servis poput Wix-a koji će vam omogućiti kreiranje web stranice za samo nekoliko minuta ali će vas pritom ograničiti u mogućnostima kako i koliko možete urediti vašu stranicu.

No, što ako želite imati punu kontrolu nad vašom web stranicom i tako svijetu pokazati dizajnerske vještine, a da pri tome ne morate ništa platiti? Tu na scenu stupaju GitHubove stranice. S GitHubovim stranicama možete napraviti svoju vlastitu web stranicu, web stranicu nekog vašeg projekta ili organizacije. Ne vjerujete mi? Pogledajte moj online portfolio koji sam napravio za 15-ak minuta rada. Imam potpunu kontrolu nad njegovim kodom, a nisam morao ništa platiti da bih ga objavio.

Laka izrada web stranice putem GitHuba

GitHubov trening

GitHub koristi Git, distribuirani servis za kontrolu revizija dizajniran i programiran od strane Linusa Torvaldsa koji nam je svima poznatiji kao autor i tvorac Linux kernela. Od tada, Git je postao najšire primijenjen servis za kontrolu revizija.

No, što ako ne znate koristiti Git? Niti to vam neće predstavljati problem jer vam GitHub nudi potrebne resurse kako bi naučili koristiti Git i to putem GitHub platforme kroz svoje besplatne vodiče ili online tečajeve. Bez obzira za koju od ove dvije opcije se odlučili, vidjet ćete da su materijali podijeljeni u tri kategorije: početnički, srednje teški i napredni.

GitHubov Gist

Ovo je jedna od najnovijih funkcionalnosti koje vam GitHub pruža. Preko Gist servisa možete podijeliti dio koda javno ili samo s osobama koje vi odaberete. Ako ste odabrali “javno” dijelovi koda će biti dostupni (vidljivi svima) i pokazat će se prilikom pretrage, dok odabirom “privatno” kodu mogu pristupiti samo one osobe kojima ste podijelili link. Vrlo korisno, pogotovo ako imate kakvu kratku skriptu koju želite podijeliti s nekim – Gist je odličan servis za to.

Atom editor teksta

Kada sam prvi put čuo za Atom, GitHubov “hakabilni” editor teksta, ponovno sam se zaljubio u GitHub. No, što zapravo mislim pod “hakabilan”?

To znači da možete promijeniti bilo koji dio editora koji vam se ne sviđa, a kako bi ga prilagodili svojim potrebama. Ne znate kako bi to napravili? Ne brinite, već su dostupne tisuće dodataka koji će vam omogućiti dodavanje nove funkcionalnosti u svoj editor. Naravno, svaki paket je u potpunosti besplatan i hostan na GitHubu.

text editor – Atom

Ne sviđa vam se dizajn editora? Izaberite jednu od tisuća alternativnih tema. Zapravo, Atom možete modificirati da postane bilo što: od običnog editora tekstualnih datoteka do punokrvnog integriranog okruženja za programiranje. U Atomu možete pisati i vaše radove, članke na blogu ili knjige. Na kraju i ovaj članak je napisan u njemu, a koristio sam ga i za pisanje svih svojih članaka na blogu.

GitHubov paket za studente programere

Putem GitHubovog paketa za studente možete preuzeti više od petnaest alata za programiranje i to potpuno besplatno ili uz veliki popust. Ti paketi su ponuđeni od strane GitHuba u suradnji s njegovim partnerima, a jedino što vam je potrebno je e-mail adresa sa .edu domenom.

Zahvaljujući ovom paketu, dobio sam svoju .me domenu koju sada koristim za hostanje stranice i bloga. S domenom dobio sam i besplatan SSL certifikat tako da mi je stranica sada zaštićena te joj se može pristupiti isključivo putem https protokola.

Postoji li razlog da ne koristite GitHub?

Ako razvijate vlasnički (eng. proprietary) softver postoji nekoliko razloga zašto GitHub možda nije za vas. Po defaultu, besplatna verzija GitHub računa ne dozvoljava stvaranje privatnih repozitorija. To znači da, ako želite razvijati vlasnički softver koristeći GitHub, njegov kod će biti javno dostupan svima ali ako ne izaberete neku open source licencu, automatski zadržavate sva prava vezana za vaš kod (više o tome u intervjuu postavljenom na kraju članka). Ovo se može izbjeći kupovinom nekog od premium paketa čije se cijene kreću već od sedam dolara mjesečno pa na više, a za što dobijete pravo na 5 privatnih repozitorija (za mene sasvim dovoljno). Međutim, za tvrtke čiji se posao sastoji prvenstveno od kreiranja vlasničkog softvera cijena u konačnici ipak može biti velika pa je u takvim slučajevima možda bolja opcija korištenje GitLaba kao alternative GitHubu.

Ako se vaš posao ne zasniva na prodaji softvera već samo želite pisati kod i podijeliti ga sa svijetom, GitHub je pravo mjesto za vas. Isto tako, ako se vaš posao zasniva na prodaji softvera, to vas ne bi trebalo spriječiti da sudjelujete u nekom od milijuna projekata s otvorenim kodom u vaše slobodno vrijeme. U konačnici, sudjelovanje u takvim projektima vam samo može pomoći da proširite svoje znanje ili, u slučaju potrage za poslom, sudjelovanje u takvim projektima navedete kao prednosti. Sudjelovanjem također pomažete i programerima koji su zaduženi za konkretan projekt kao i svakom korisniku tog projekta. GitHub vam pruža doista mnogo mogućnosti i zapravo ne vidim niti jedan razlog zašto ih ne bi iskoristili za sebe na vama najbolji način.

I za kraj..

Ako sam vas ovim tekstom uspio barem malo zainteresirati za GitHub, za dodatno čitanje vam mogu preporučiti intervju kojeg sam napravio s Benom Balterom, zaposlenikom GitHuba koji radi na promociji transparentnosti korištenja open source softvera u vladinim organizacijama pod nazivom. Trenutno stanje open source licenci na GitHubu.

Autor: Aleksandar Todorović

Napokon se mogu igrati na Linuxu!

5. September 2015 - 22:05

Nešto o meni:
Zovem se Zvonimir te sam još jedan u nizu švorc studenata kakvih je sve više u ovoj državi. Veliki sam ljubitelj igara i većinu slobodnog vremena provodim baš tako, zavaljen u svoju neudobnu stolicu, za svojim malim stolićem ispod kojeg je računalo koje širi toplinu jače od nuklearke u Krškom. No dobro, ne žalim se. Imam svoj mali, stari stroj na kojem volim eksperimentirati.

Moj Ubuntu desktop

Budući da toliko volim igre, kao glavnu platformu sam, naravno, odabrao Windowse. Ne volim ih, ali ih i ne mrzim. Ipak, jednom sam se zapitao bih li se uistinu mogao kompletno maknuti s njih. Naravno, time je počela moja ljubav prema Linuxu i otvorenim sustavima.

Isprobao sam mnoge distribucije, no i dalje nisam našao onu savršenu za koju ću odlučiti da mi bude glavna distribucija. Iz tog razloga sve uredno mijenjam svakih par mjeseci. Iako me je internet vodio u raznim smjerovima, uvijek se nekako vratim na Ubuntu i njegove derivate. Možda zato što tu čak i uspijem instalirati neke stvari koje na drugim distribucijama naprosto nisam uspio (npr. na Archu), no o tome ću više pisati kasnije.

Moje “testno” računalo krase sljedeće specifikacije:

CPU: AMD Phenom x4 9350e
MBO: Asus M2N-MX SE Plus
RAM: 2×2 GB DDR2
GPU: ATI Radeon HD4830 (open source driveri)

 

Kako se najlakše igrati na Linuxu? Puno puta su me to pitali, i nažalost uvijek slijedi isti odgovor – Steam. Da, ja sam jedan od onih ljudi koji su samo na jednoj platformi, i iskreno, meni je super. Sve što trebam mi je tamo, na jednom mjestu. Uz to, Steam kao najpopularniji servis za kupovinu digitalnih igara meni kao prosječnom korisniku ne služi samo za igranje, već mi je ustvari i jedna od glavnih platformi za komunikaciju s prijateljima. Za mene Steam ima sve što mi treba, pa čak i podršku za Linux. U posljednje vrijeme velik broj igara osim na Windowsima izađe i na Linuxu, što je svakako odlična vijest za sve okorjele gamere poput mene.

Sve bi ovo bilo lijepo da moja divna i krasna grafička mene voli i da ne odbija suradnju. AMD već neko vrijeme ne razvija drivere za HD4000 seriju, pa tako i sve verzije vlasničkih drivera jednostavno ne funkcioniraju s ovom grafičkom. Probao sam par tutorijala s Ubuntu foruma te sam čak i uspio pokrenuti neke stvarno nezahtjevne igre tipa Pixel Piracy i Lovely Planet, ali sve je to bilo “ofrlje”, sa slabim framerateom i velikim padovima u navedenom. Prvo sam mislio da je možda problem u distribuciji, pa sam uz Ubuntu pokušao s Manjarom, a kasnije i s Archom. Na njima sam bio još manje uspješan i nisam daleko dogurao. Već sam postajao očajan te sam ubrzo i odustao.

Prošlo tako par mjeseci i, evo, izlaskom novih Windowsa bila mi je puna kapa svega. Stvarno sam odlučio prijeći na Linux te jednom zauvijek njega postaviti i koristiti kao glavni OS, čak i pod cijenu mog neigranja igara. Tako je na red došao i Steam te ponovno traženje i osposobljavanje drivera.

Za instalaciju Steama mi je ovaj put trebalo samo sat vremena, no problem je opet bio u driverima. I tako sam na redditu nabasao na informaciju da za starije kartice (tipa baš moje HD4830) otvoreni driveri rade puno bolje od vlasničkih. Dobio sam par prijedloga što i kako učiniti. Na kraju, sve što sam trebao napraviti je nadograditi otvorene Mesa drivere, za što je bilo potrebno upisati tri naredbe u terminal. Zaista smiješno – kad pogledam što sam sve izmišljao ne bih li uspio osposobiti drivere, a na kraju ispada da nema jednostavnije stvari od toga. Ako će nekome biti od koristi, evo što treba učiniti:

$ sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgrade

Nakon toga restartati računalo, i riješen problem.

Sada konačno mogu uživati u igrama i na Linuxu. Možda ne rade onako dobro kako bih ja htio, ali ipak je sasvim dovoljno da malo ubijem vrijeme između ispita. Potrudit ću se ostaviti ovdje i koju recenziju igara. Zasad su u planu recenzije za Torchlight 2 i Terrariu. Obje igre postoje već dulje vrijeme, ali tek su nedavno dobile Linux port, pa se sada i Linuxaši mogu zabavljati igrajući te dvije fantastične igre.

Na kraju ću reći da se ipak isplatio sav trud i bezbrojno mnogo (re)instalacija, jer sada i ja mogu uživati u igrama na Linuxu.

Živi bili pa vidjeli recenzije. Peace.

Autor: audiosl4ve

Sretan 24. rođendan Linux

25. August 2015 - 21:31

U nedjelju, 25. kolovoza 1991. godine Linus Torvalds je objavio da radi na svom operativnom sustavu. Iako nitko tada nije mislio da se radi o nečem posebnom ili većem od skromnog hobi projekta danas znamo da bi svijet izgledao drugačije bez njega.

Sretan rođendan Linux

Iako gledajući u postotcima Linux ne drži neku reprezentativnu brojku u pogledu desktop računala, ipak ne možemo smetnuti s uma da se radi o milijunima desktop računala. S druge strane Linux je vodeći operativni sustav za servere, Internet u obliku u kakvom ga danas mnogi svakodnevno upražnjavaju ne bi postojao bez Linuxa. Mnogi uređaji kojima se svakodnevno koristimo u kućanstvu također pokreće Linux.. no nećemo više nabrajati prednosti Linuxa već ćemo mu samo poželjeti još puno uspješnih godina i sretnih i zadovoljnih korisnika – Sretan ti rođendan Linux!

Izašao LibreOffice 5.0

24. August 2015 - 9:10
U jeku godišnjih odmora i nesnosnih vrućina, početkom mjeseca (5. kolovoza) The Document Fundation objavio je izlazak do sad najnaprednijeg izdanja svog open source uredskog paketa LibreOffice.

LibreOffice 5.0 je ukupno gledajući deseto izdanje LO, odnosno prvo u trećem razvojnom ciklusu, a temelji se na uspješnoj LibreOffice 4.x obitelji. LibreOffice 5.0 standardno podržava Linux, Windows OS i Apple OS X, dok će u budućnosti prema službenoj objavi biti temelj za izradu LibreOffice aplikacije za mobilne uređaje, odnosno Android i Ubuntu Touch, kao i temelj za nadolazeći “cloud office”.

LibreOffice 5.0

LibreOffice 5.0 osim poboljšanog korisničkog sučelja koje bolje koristi raspoloživi prostor te mu daje čišći izgled, pruža i bolju kompatibilnost s Microsoft Office i Apple iWork dokumentima za što su zaslužni novi i poboljšani filtri za obradu nestandardnih formata, dok je sam kod znatno pročišćen te su popravljeni mnogi prijavljeni i uočeni bugovi. Kako novosti ima doista mnogo, sve ih možete pogledati ovdje.

I za kraj ove kratke vijesti par riječi iz osobnog iskustva u korištenju LibreOfficea 5.0 kojeg sam odmah nakon objave instalirao na dva računala (s različitim  distribucijama; Ubuntu 14.04.3 i elementary OS Luna). Ono što je prvo vidljivo je puno brže pokretanje same aplikacije dok do sada nisam imao nikakvih problema ili nestabilnosti u radu sve dok se radi da dokumentima koji su rađeni (i ovaj tekst nastaje u LO 5) i spremljeni u otvorenim formatima. Kompatibilnost s jednostavnim Microsoft Office dokumentima je malo bolja, dok kod otvaranja zahtjevnijih dokumenata i nadalje dolazi do raspadanja dokumenta/formata no to se i ne može pripisati kao mana LibreOfficea već je problem u zatvorenosti vlasničkog formata.

Ako želite zamijeniti svoj postojeći LibreOffice paket aplikacija novim, a koristite Ubuntu (od verzije 12.04 do 15.04) ili LinuxMint (od verzije 13 do 17.1) to možete učiniti jednostavno unošenjem niže navedenih naredbi u terminal, dok ostali novu verziju LibreOfficea 5.0 mogu preuzeti ovdje.

Instalacija LibreOfficea 5.0 (Ubuntu 12.04-15-04 i LinuxMint 13-17.1):

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-0
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

.. dok (nove) Breeze ikone dodajete:

sudo apt-get install libreoffice-style-breeze

Dobra vijest: nadograđen je Ubuntu 14.04 LTS

8. August 2015 - 4:54
Prema planu, 6. kolovoza oko 21:45 stigla je službena objava da je Ubuntu 14.04.3 dostupan za preuzimanje. Budući da je riječ o LTS verziji, očekivano ne donosi neke ekstremne novotarije jer ipak cilja na stabilnost.

Download Ubuntu Desktop 14.04.3

Međutim, novosti su ipak prisutne u vidu kernela 3.19 i X.Orga koji su preneseni iz verzije 15.04. Tu je i niz poboljšanja koja se tiču kompatibilnosti i boljeg iskorištavanja novijeg hardvera te nadogradnje ključnih komponenti i aplikacija uz neizostavne ispravke kritičnih bugova.

Ono što sam uočio nakon par sati korištenja svježe instalacije 14.04.3 je nešto veća potrošnja RAM-a uz manje opterećenje procesora. Je li došlo do kakvih pomaka u autonomiji rada prijenosnika na bateriji, nisam mogao procijeniti zbog kratkog trajanja korištenja.

uname -a & htop

Za korisnike koji ne koriste Unity, dobra je vijest da je ažuriranje na novu verziju odmah dostupno i za Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Mythbuntu, Ubuntu GNOME, Lubuntu, Ubuntu Kylin i Ubuntu Studio.

Odlučite li se za clean install, Ubuntu 14.04.3 možete preuzeti s ove poveznice, dok je korisnicima koji žele napraviti upgrade s prethodne verzije to omogućeno kroz automatsku nadogradnju putem Update Managera. Više informacija o nadogradnji pogledajte ovdje.

Jeste li već obnovili svoj Ubuntu? Podijelite svoje dojmove s nama u komentarima!