Text Size

Linux za sve

Syndicate content
Regionalna web publikacija posvećena Linuxu i otvorenim sustavima.
Updated: 3 hours 35 min ago

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Prvi Ubuntu mobilni telefon

19 hours 56 min ago
Ekskluzivno predstavljamo detaljan pregled novog BQ Aquaris E4.5 pametnog telefona s Ubuntu Touch operativnim sustavom!

 

Operativni sustav Ubuntu Touch

Vremeplov nažalost još nije izumljen, no otputujmo u mislima natrag kroz vrijeme. Siječanj je 2013. godine. Canonical, tvrtka koja stoji iza razvoja Ubuntu operativnog sustava, je upravo objavio Ubuntu Touch projekt, odnosno operativni sustav Ubuntu za mobilne uređaje. U ljeto 2014. godine najavljeno je da će Ubuntu Touch biti dostupan na mobilnim uređajima španjolskog BQ-a i kineskog Meizua, otprilike krajem 2014. ili početkom 2015. godine. Razvoj događaja koji slijedi vraća nas u sadašnjost. Dvije godine nakon objave, 6. veljače 2015. godine, Ubuntu Touch je doživio svoju službenu premijeru u Londonu na BQ Aquaris E4.5 mobilnom telefonu.

 

Prizor sa službene premijere (Izvor: https://twitter.com/ubuntu)

 

 

Tri dana kasnije, 9. veljače 2015. godine, BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition postaje dostupan za kupce u EU putem brzih “flash” prodaja koje su se održavale jednom tjedno. Konačno, 10. travnja, nakon više rasprodanih “flash” prodaja, BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition postao je dostupan kupcima u redovnoj ponudi BQovog web shopa.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition (Izvor: http://www.bq.com)

 

 

Meizuov Ubuntu mobilni telefon još nije došao u prodaju, ali očekuje se uskoro. Radi se o modelu MX4.

 

Meizu MX4 Ubuntu Edition (Izvor: http://liliputing.com/)

 

 

Ovog ljeta se očekuje i objava partnera za lansiranje Ubuntu mobilnog telefona za sjevernoameričko tržište.

Osnivač Canonicala Mark Shuttleworth nedavno je izjavio da ima još zainteresiranih proizvođača za Ubuntu mobilne uređaje, no zasad nema više informacija o tome.

Canonical također ima svoj Carrier Advisory Group za razgovore sa svjetskim telekomima, kao što su Deutsche Telekom, China Mobile, Verizon i mnogi drugi. Međutim, još nije poznato hoće li ijedan telekom nuditi Ubuntu mobilne uređaje u svojim kanalima prodaje. Do toga će vjerojatno proći još vremena potrebnog da Ubuntu Touch dobije neke popularne aplikacije s drugih platformi kao što su Skype i Viber (ali to je samo moje nagađanje).

 

 

O mobitelu

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition je hardverski identičan Android verziji istog mobilnog telefona, uz razliku prednje maske koja nema uobičajene Android tipke te zadnje maske na kojoj piše Ubuntu Edition.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – prednja strana

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – stražnja strana

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition -pogled sa strane

 

 

Radi se o mobilnom telefonu srednjeg ranga i dobre izrade po prihvatljivoj cijeni od 169.90 eura. Od važnijih hardverskih karakteristika Aquarisa istaknuo bih:

 • CPU – Quad-core MediaTek Cortex A7 na 1.3 GHz;
 • GPU – Mali400 na 500 MHz;
 • RAM – 1 GB;
 • Interna memorija – 8 GB;
 • Zaslon – 4.5” qHD 540×960 IPS s Dragontrail zaštitnim staklom;
 • Kamera – 8 mpx stražnja, 5 mpx prednja (1080p video snimanje);
 • Mreža – 2g/3g;
 • Baterija – LiPo 2150 mAh;
 • Slot za SD karticu do 32 GB;
 • Dual SIM.

 

 

Ubuntu Touch i konvergencija

Canonical ima ambiciozan cilj razviti Ubuntu OS do razine koja će omogućiti tzv. konvergenciju ili usklađivanje – jedan OS koji će pogoniti sve platforme: desktop, tablet i mobilni telefon. U prijevodu to znači da će korisnik uzeti svoj tablet i spojiti na njega miša i tipkovnicu, te dobiti standardni desktop Ubuntu s punom funkcionalnošću umjesto mobilnog korisničkog sučelja s tableta. Također, može uzeti svoj mobilni telefon, spojiti ga na monitor, tipkovnicu i miša, i opet koristiti tradicionalni Ubuntuov desktop. Ukratko, radi se o ideji mobilnih uređaja koji se, kada su priključeni na odgovarajuću periferiju, pretvaraju u punokrvni desktop operativni sustav; u desktop računalo u vašem džepu, odnosno na mobilnom telefonu ili tabletu.

Da bi ova ideja postala stvarnost, Canonical je počeo razvijati Unity 8 korisničko sučelje i Mir display server koji se oboje koriste na Ubuntu Touchu. Desktop verzija Unityja 8 i Mir display servera je još u razvoju i očekuje se da će biti završena do izlaska Ubuntua 16.04 LTS, ili ciklus kasnije.

Demo konvergencije u trenutnom stanju koji ilustrira što ona znači za Canonical možete pogledati ovdje:

 

 

 

Ubuntu Touch i otvoreni kod

Koliko je poznato autoru, svi dijelovi Ubuntu Toucha osim binarnih “blobova” i upravljačkih programa za hardver su otvorenog koda. Izvorni kod kernela dostupan je na GitHubu. Unity 8 i Mir display server su također otvorenog koda s GPLv3 licencom.

OS koristi mnoge Linux tehnologije kao cgroups, lxc, gstreamer, qt, pulseaudio, i druge. Ubuntu Touch također koristi oFono API za telefoniju koji su izvorno razvili Intel i Nokia za Maemo i MeeGo mobilne operativne sustave.

 

 

Sigurnost

Posebna pažnja je posvećena sigurnosti na Ubuntu Touchu, zbog čega su kreirani takozvani “click paketi”.

Što je “click paket”?

“Click paketi” su pojednostavljeni Debian paketi koji se vrte pod određenim AppArmor profilima i distribuiraju se putem Ubuntu Storea. Aplikacija na Ubuntu Touchu ne može sama pristupiti podacima drugih aplikacija ili direktorijima korisnika bez korisnikove autorizacije. Iznimke su aplikacije kao Terminal i File Manager koje trebaju više dozvola da bi uopće funkcionirale. “Click aplikacija” ima pristup samo svojem direktoriju i funkcijama koje joj korisnik dozvoli.

Ovaj pristup dijelom ograničava vrste aplikacija koje mogu biti dostupne u službenom Storeu, jer im neke funkcije neće biti dozvoljene, a koje bi bile dozvoljene na, primjerice, Androidu. Ipak, budući da je Ubuntu Touch open-source telefon nad kojim korisnik ima apsolutne ovlasti, “click pakete” je moguće preuzeti s neke neslužbene lokacije te ih ručno instalirati. Naravno, u tom slučaju sigurnost tih aplikacija nije zajamčena.

Korisnik ima potpunu kontrolu nad mobilnim telefonom, uključujući root pristup.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – root pristup

 

 

Radi sigurnosti root filesystem je montiran kao “ro”, odnosno “read-only”. Moguće ga je remontirati u “rw” (“read-write”) načinu rada, i tada korisnik može raditi što god želi sa svojim mobilnim telefonom, uključujući korištenje apt-get naredbe za instalaciju softvera. Zbog image-based nadogradnji za OS pretjerano eksperimentiranje s root ovlastima može uzrokovati nekompatibilnost sa službenim OTA nadogradnjama. Važno je da korisnici budu svjesni toga, ali i taj se dio može riješiti “reflashanjem” službenog imagea iz recoveryja ako korisnik previše “ošteti” sustav.

 

 

Nadogradnje

Što se nadogradnji tiče, za razliku od drugih mobilnih sustava, one za Ubuntu Touch će izlaziti mnogo češće, uglavnom na mjesečnoj bazi. U to su uključene i nadogradnje na novu “bazu”, pa se uskoro očekuje nadogradnja na 15.04 Vivid Vervet image. Trenutni image koji BQ mobilni telefon koristi je baziran na 14.10 Utopic Unicornu.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – About

 

 

Sustav i aplikacije se nadograđuju kroz opciju Updates u System Settings.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – System Settings

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Updates

 

 

Privatnost

U postavkama privatnosti korisnik može odabrati hoće li Scopeovi pretraživati lokalni sadržaj i/ili Internet, uključiti i isključiti usluge lociranja, postaviti SIM šifru, uključiti i isključiti statistiku na lockscreenu, te odabrati želi li automatski slati dijagnostiku Canonicalu. Također je moguće provjeriti je li korisnik dozvolio nekoj aplikaciji pristup kameri i mikrofonu.

Usluge lociranja, koliko nam je poznato, vrše se preko Nokia HERE servisa.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Security & Privacy

 

 

Korisničko sučelje Lockscreen

Lockscreen sadrži osnovne informacije o broju primljenih i poslanih SMSova, koliko minuta poziva je korisnik imao taj dan, i slične statističke informacije. U budućnosti je predviđeno da lockscreen dobije više funkcionalnosti.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Lockscreen

 

 

Unity 8

Ubuntu Touch nema uobičajeni “app grid” kao Android i iOS, već se oslanja na Scopeove koji nude lokalni i online sadržaj, kao i popis instaliranih aplikacija. Sučelje se oslanja na geste povlačenja (“swipe gestures”) i vrlo je intuitivno nakon početnog navikavanja.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Unity 8

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – swipe gestures

 

 

Povlačenje s lijeve strane otkriva launcher s trajnim (“pinned”) aplikacijama.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – launcher

 

 

Dugo povlačenje s desne strane otvara pregled otvorenih aplikacija za jednostavno prebacivanje između njih. Aplikacije u pregledu se mogu isključiti povlačenjem aplikacije prema gore.

U većini aplikacija gesta povlačenja prema gore otkriva dodatne funkcije. Primjerice, u Phone aplikaciji će prikazati popis poziva, a u Messaging aplikaciji za SMS kreira novu poruku.

Taskbar je privlačno dizajniran u stilu tabova i sadrži sve bitne informacije koje korisnik očekuje.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Taskbar

 

 

Aplikacije

Ubuntu Touch koristi tri vrste “aplikacija” dostupnih u Ubuntu Storeu: nativne aplikacije, web aplikacije (koje su wrapperi za mobilne stranice) i Scopeove. Trenutno je u Storeu dostupno oko 1500 aplikacija. Neke popularne aplikacije s drugih platformi – konkretno, Skype i Viber – nedostaju, ali se nadamo da će i one postati dostupne u doglednoj budućnosti. Navodno su pregovori o tome u tijeku. Osobno smatram da će biti teško nagovoriti Microsoft da napravi Skype za malu platformu kao što je Ubuntu Touch. Viber je mnogo izvjesniji, ali o tom-potom. Telegram je dostupan kao zamjena za Viber i Whatsapp.

Primjeri važnih aplikacija:

 • File Manager – dobra aplikacija, ali još treba neke dodatne funkcije, poput dijeljenja datoteka preko bežične mreže.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – File Manager

 

 

 • Music – izvrsna aplikacija, vrlo intuitivna. Osobno bih volio da ima i mogućnost traženja glazbe po direktorijima, a ne samo po tagovima, ali bez obzira na to je jako dobro napravljena aplikacija.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Music

 

 

 • Gallery – solidna aplikacija, ali za moj ukus treba joj dodati više opcija, kao npr. automatsko sortiranje slika po direktorijima koji ih sadržavaju.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Gallery (Events prikaz)

 

 

 • Terminal – fantastična aplikacija. Najbolji terminal koji sam vidio na bilo kojoj platformi.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Terminal

 

 

 • Browser – radi solidno, ali mu nedostaju neke naprednije funkcije koje će dobiti u 15.04 nadogradnji.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Browser

 

 

 • Nokia HERE mape rade izvrsno.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Nokia HERE mapa

 

 

 • Phone

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Phone

 

 

Naravno, i Linux za sve forum ima svoju web aplikaciju. :))

 

 

 

Scopeovi

Scopeovi su posebnost Ubuntu Toucha. Na korisnikov mobilni telefon donose prikaz raznih sadržaja dostupnih na mobilnom telefonu i na Internetu. Sadržaj je sortiran po temama, a sve u namjeri da uvijek bude brzo dostupan korisniku. Scopeove se može dodati i ukloniti s prikaza pomoću opcije Bookmark.

Predinstalirani Scopeovi:

 • Today Scope prikazuje datum i vrijeme, prognozu vremena, eventualne nadolazeće praznike, najčešće pozivane kontakte, zadnje obavljene pozive i primljene poruke, zadnje primljene Telegram poruke, fitbit aktivnost, te dnevne vijesti iz izvora poput BBC-a i trendove s Twittera. Svaki od tih prikaza je moguće isključiti u postavkama Scopea.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Today Scope

 

 

 • Music Scope prikazuje glazbu pohranjenu na mobilnom telefonu, ali i onu sa servisa kao što su 7digital, SoundCloud, Grooveshark i YouTube.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Music Scope

 

 

 • News Scope prikazuje vijesti s različitih stranica kao što su BBC, Cnet, Endgadget itd.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – News Scope

 

 

 • Photos Scope prikazuje slike pohranjene na mobilnom telefonu, slike s korisnikovih računa na Instagramu i Facebooku, kao i slike s Flickra.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Photos Scope

 

 

 • Video Scope prikazuje video zapise pohranjene na mobilnom telefonu te video zapise s YouTubea i Vimea.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Video Scope

 

 

 • Nearby Scope prikazuje dostupne informacije tipa vrijeme, koncerti i slično za lokaciju na kojoj se trenutno nalazite. Također, Scope podržava pretraživanje drugih sadržaja u blizini, poput restorana odabirom opcije “I’m hungry”, ili zabavnih sadržaja odabirom opcije “I’m bored”. Na mojoj trenutnoj lokaciji nije dostupno gotovo ništa. Vidjet ću hoće li se to promijeniti kad se vratim u svoje mjesto.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Nearby Scope

 

 

Puno više sadržaja pronašli su Points Of Interest Scope i Places Scope koji sam instalirao sa Storea. Ova dva prikazuju stvarno puno informacija o raznim sadržajima u vašoj blizini, poput benzinskih postaja, kafića, muzeja i sličnog.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Points of Interest Scope

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Places Scope

 

 

Razvoj aplikacija

Za potrebe razvoja Ubuntu Touch aplikacija Canonical je objavio Ubuntu SDK koji je moguće instalirati prema uputama sa stranice. Ubuntu SDK podržava HTML5, QML, C++ i druge programske jezike.

 

 

Performanse i iskustvo svakodnevnog korištenja

OS radi jako dobro, i iako se aplikacije zasad pokreću nešto sporije nego na ekvivalentnom Androidu, nisam primijetio nikakvo zastajkivanje u radu čak ni kada se vrti 6-7 aplikacija u pozadini. S obzirom na ne-prejak hardver mobilnog telefona i OS u razvoju, performanse su vrlo zadovoljavajuće. Zbog strogog “app cycle” pristupa nema gomile aplikacija koje se naguraju u pozadinu i gutaju memoriju kao na Androidu.

Ubuntu Touch je u stalnom razvoju, pa se nađe i poneki bug. Prema procjenama iz Canonicala, OS bi trebao biti spreman za masovnu upotrebu do iduće godine. Za ilustraciju, u 14.10 imageu zvučne obavijesti za Telegram ne rade, ali to je ispravljeno u 15.04 imageu koji uskoro dolazi. Do pretprošle nadogradnje bilo je i povećane potrošnje baterije, ali nakon dvije nadogradnje potrošnja je vrlo dobra. Rekao bih da je manja i od Androida, ali ne mogu tvrditi da je to sigurno jer nemam egzaktne podatke. Jednom prilikom prije zadnje nadogradnje mi je i Unity 8 pokleknuo i srušio se, pa sam bio primoran restartati mobilni telefon.

Na kraju, “flash” prodaje i jesu bile namijenjene entuzijastima kojima poneki bug neće smetati, već će ga prijaviti. To je pametan potez, kao neka vrsta javnog beta testiranja. Razvijatelji s kojima sam komunicirao na IRC kanalu za Ubuntu Touch su bili vrlo susretljivi u vezi bilo kakvih traženih informacija, bila to pomoć pri korištenju ili prijavljivanje bugova.

Ukupno gledano, prilično sam zadovoljan iskustvom Ubuntu mobitela nakon nekoliko tjedana korištenja. Koristim ga svakodnevno kao svoj primarni mobitel i nisam imao nikakvih većih problema. Sitni bugovi poput ovih opisanih će ionako uskoro biti ispravljeni.

 

 

Zaključak

Osobno smatram da je Canonical obavio dobar posao s prvim izdanjem Ubuntu Toucha. U dvije godine relativno mala tvrtka je razvila sasvim novi mobilni operativni sustav za smartphoneve i tablete koji ambiciozno cilja na konvergenciju. U narednom razdoblju doći će do poliranja iskustva, ispravljanja bugova i uvođenja novih mogućnosti. Hoće li ostvariti neki veći uspjeh na mobilnom tržištu ovisi o brojnim faktorima, kao što su pridobivanje interesa proizvođača hardvera, privlačenje razvijatelja aplikacija (posebno onih popularnih) i količina potencijalnih kupaca.

Novi uređaji su u pripremi; odlični Meizu MX4 i još nepoznati mobilni telefon za tržište Sjedinjenih Američkih Država, a koji su to još “zainteresirani proizvođači” o kojima je govorio Mark Shuttleworth, ostaje za vidjeti u budućnosti.

Korisnici Ubuntua, drugih Linux distribucija i razni entuzijasti su očito početno ciljno tržište Ubuntu mobilnih telefona. Za pridobivanje prosječnog korisnika naviknutog na Android ili neki drugi mobilni operativni sustav bit će potrebno dovesti aplikacije kao što su Skype i Viber na Ubuntu Touch.

 

Kupiti – DA ili NE?

DA, ako ste Linux entuzijast koji bi volio imati pravi Linux mobilni telefon, entuzijast za tehnologiju općenito, ili ako ne želite Google, Apple ili Microsoft u svakom kutku vašeg mobilnog telefona. I, naravno, ako vam život ne ovisi o Skypeu i Viberu koji trenutno nisu dostupni na Ubuntu Touchu.

Za one željne high-end uređaja uskoro će se pojaviti Meizu MX4 koji će vjerojatno biti dostupan za kupovinu u cijelom svijetu, kao i ostali Meizu mobilni telefoni.

NE – ako ne možete bez Skypea i Vibera. U tom slučaju pričekajte da navedene aplikacije postanu dostupne za Ubuntu Touch.

 

 

Autor: JH-IM

Kreirajte live USB aplikacijom Disks

23. April 2015 - 17:39
Pravi distrohopper nikada ne gubi vrijeme i uvijek je opremljen najboljim alatima!

 

Najlakši i najbrži način za isprobavanje novih Linux distribucija je preuzimanje .iso datoteke sa matične stranice te njeno snimanje na bootabilni USB stick. Na taj način možete uživati u live operativnim sustavima
koje bez straha možete isprobavati bez ikakvih posljedica po vaš hardver. No, često nas iznenade neočekivani problemi.

Neke distribucije dolaze s predinstaliranim alatom za tu namjenu, dok je u nekim slučajevima potrebno instalirati dodatan softver. Tako, primjerice, Ubuntu donosi Startup Disk Creator, no taj odbija na USB snimiti bilo što drugo osim ubuntoidnih distri (Kubuntu, Xbuntu, Mint…). OpenSUSE repoi sadrže Suse Studio ImageWriter. Možemo instalirati i UNetbootin, no često se događa da tako snimljena distra ne radi ispravno ili se USB uopće ne može pokrenuti…

Problem možemo riješiti i terminalnom naredbom:

dd if=/putanja/do/datoteka.iso of=/dev/sdb bs=4M && sync

Važna opaska: u dd naredbi pripazite na ispravnu putanju do USB-a! Neispravna putanja vam može obrisati neki drugi disk!

 

 

Aplikacija Disks

Standardni dio mnogih GNU/Linux distribucija, je aplikacija Disks pomoću koje je možemo vrlo jednostavno i pouzdano pripremiti live USB. Evo kratkih uputa kako to učiniti:

 • S web stranice preuzmite .iso datoteku željene distribucije.
 • Alatom GParted na USB sticku kreirajte novu DOS particijsku tablicu.

 

Kreiranje MSDOS particijske tablice

 

 

 • GPartedom izradite novu FAT32 particiju.

 

Kreiranje FAT32 sustava datoteka

 

 

 • Provjerite novonastalu situaciju.

 

Pripremljen USB stick

 

 

 • Pokrenite alat Disks te demontirajte USB uređaj.

 

Odabir USB sticka

 

 

 • Iz Disks opcija odaberite Restore Disk Image.

 

Restore Disk Image

 

 

 • Odaberite odgovarajuću .iso datoteku.

 

Odabir .iso datoteke

 

 

 • Na ekranu za odabir još jednom dobro pregledajte što ste sve odabrali.

 

Pregled odabranih opcija

 

 

 • Još jedna potvrda za vašu sigurnost kako ne bi obrisali krivi disk ili particiju. Opreza nikad dovoljno!

 

Potvrda snimanja

 

 

 • Restoring kreće i za minutu-dvije je sve gotovo. Tijek pratite na ekranu.

 

Tijek snimanja

 

 

 • I to je to! U Disks aplikaciji sada vidite novu situaciju na upravo snimljenom USB sticku koji je sada spreman za pokretanje live Linux distribucije na vašem PC-u!

 

Konačan ishod: live USB stick!

 

 

Postupak je vrlo lagan i brz no zahtijeva veliku pažnju korisnika jer je teško vratiti izgubljene podatke. Stoga je korisnike važno ponovno upozoriti da detaljno čitaju sve ponuđene opcije jer odabirom pogrešne particije ili diska moguće je izgubiti sve pohranjene podatke!

 

 

Autor: Max Bunker

Ubuntu 15.04 Vivid Vervet

23. April 2015 - 15:52
Službeno objavljen te za preuzimanje dostupan Ubuntu 15.04 Vivid Vervet.

Vidljivih promjena u odnosu na prethodnu verziju Ubuntua i nema jer je većina stvari obavljena “ispod površine”, a među najbitnijima izdvajamo odluku da se s dosadašnjeg upstarta prijeđe na systemd.

Ubuntu 15.04 (Vivid Vervet)

Ostale bitnije novosti u novoj verziji Ubuntua su:

 • Kernel 3.19
 • Unity 7.3
 • mogućnost da si korisnik sam putem “dconf Editora” umjesto uobičajenog “mouseover” načina prikaza izbornika otvorene aplikacije sad uključi stalni prikaz izbornika.
 • Compiz 0.9.12
 • Web preglednici su ažurirani na novije verzije i to: Firefox na 36 i Chromium na 41
 • LibreOffice 4.4
 • Ubuntu Make
 • stabilna verzija Snappy Ubuntu Corea
 • Canonical LXD daemon za LXC containere

Ubuntu 15.04 VividVervet možete preuzeti ovdje.

Kubuntu 15.04 (beta 2) – Top Linux distribucija

21. April 2015 - 10:57
Donosimo kratak osvrt na skoro nadolazeći Kubuntu 15.04 našeg forumaša i prijatelja Maxa Bunkera. Iako se još uvijek radi o testnom izdanju (beta 2), svi smo nestrpljivi zbog njegove skore objave 23. travnja 2015. godine. Originalan tekst je objavljen na Maxovom privatnom blogu, a prenesen dopuštenjem autora.

 

Kubuntu je nepravedno zapostavljen iako svojim mogućnostima i kvalitetama daleko nadmašuje mnoge popularnije Linux distribucije pa i same Windowse.

 

Kubuntu – Desktop

 

 

Kubuntu 15.04 (beta 2) ima sve ono što se očekuje od modernog i kvalitetnog operativnog sustava, ali često nudi i daleko više no što bi se na prvi pogled očekivalo. Nakon višednevnog testiranja na dva računala prosječnog hardvera, usudio bih se reći da je Kubuntu možda jedina distribucija koja je svojim kvalitetama sposobna s trona oboriti sveprisutne Windowse.

Što to, po mojem mišljenju, čini Kubuntu 15.04 tako superiornim? Njegova snaga i kvaliteta leže u kombinaciji Ubuntu+KDE . Ubuntu mu daje čvrste temelje i kvalitetu koja uključuje stabilan operativni sustav, veliku korisničku bazu, te prepoznatljivu osobnu i poslovnu infrastrukturu. Ne smijemo zaboraviti ni pouzdanost i višegodišnju podršku, kao i sve ostalo što Ubuntu zasluženo postavlja na mjesto najraširenijeg home desktop Linux sustava.

KDE pozitivno nadograđuje sve ono što Ubuntu baza zadano donosi na operativni sustav. Riječ je o kompletnom ekosustavu, što znači da se ne radi samo o desktop temi već je to i čitav niz mogućnosti i pratećih aplikacija koje izvrsno odrađuju svoje zadatke na Kubuntu šasiji. Nekad je KDE pratio loš glasi nestabilnog i zahtjevnog okruženja, no na moje iznenađenje najnovija implementacija KDE-a na Kubuntu 15.04 je manje zahtjevna hardverskih resursa od, primjerice, Mint 17.1 Cinnamona. Razlika je posebno vidljiva naspram orginalnog Ubunta sa Unity sučeljem koje se teško vuče na većini prosječnog hardvera, čak i u današnjim IT uvjetima.

KDE u kombinaciji sa Ubuntom donosi mnogo naprednih mogućnosti koje čak i nisu vidljive odmah na prvi pogled već se radi o sistemskim resursima i pratećim implementacijama. Kubuntu je sa najnovijim KDE+Plasma implementacijama nadmašio sve ono što je Microsoft pokušao sa svojim Windows 8-8.1 operativnim sustavom. Budući da u svojem radu istodobno koristim Windowse i više Linux sustava stekao sam dojam da je Kubuntu u najnovijoj inačici otišao nekoliko koraka ispred ostalih, te da bi zasluženo mogao zasjesti na tron i postaviti standarde koje će ostali tek morati dostizati.

Ponovno moram napomenuti da sam testiranja vršio sa beta izdanjem 15.04. Bez obzira na to što se radi o razvojnoj verziji, nisam naišao ni na jedan problem koji bi onemogućavao pouzdan i kvalitetan rad. Povremeno se znala javiti manja smetnja, no takvo što se događa i na finalnim proizvodima zbog čega ovoj beti stvarno nemam što prigovoriti. Nova Plasma se srušila jednom u nekoliko dana intenzivnog testiranja, no to ne pričinjava nikakvu poteškoću jer se sama restarta i nastavi sa radom bez gubitka podataka. Ukoliko isključite notifikacije ne bi ni znali da je došlo do njenog ponovnog pokretanja.

Budući da je riječ o posve novom okruženju neki proizvođači još nisu u svoje uratke dodali sve potrebne izmjene i prateće datoteke za ispravan rad. To nije ništa katastrofalno već se najčešće radi o manjim vizualnim nedostacima, npr.: ikona programa nije ispeglana ili je prisutan generički prikaz. Dropbox još nema ikone za alatnu traku, iako sinkronizacija podataka sa cloudom uredno radi. Ikonu možete i sami ručno postaviti, ali nedostaje prikaz statusa sinkronizacije kao i dodatne mogućnosti podešavanja. Na Dropbox  forumu se navodi kako će se u nadolazećim inačicama programa implementirati potrebni dodaci kako bi se ikona uredno prikazivala na alatnoj traci.  sve uredno radi, a ikona će se već i pojaviti nakon neke nagogradnje.

 

Svakodnevni rad

Sve nas zanima stanje i ispravnost hardvera na kojem radimo. Ova verzija Kubunta defaultno nudi detaljan uvid, a za primjer ću navesti prikaz potrošenosti kapaciteta baterije kao i stanje diska:

 

Kubuntu – prikaz statusa baterije

 

Kubuntu – prikaz statusa diska

 

Kubuntu – S.M.A.R.T. status

 

 

Nije ni potrebno naglašavati kako je podrazumijevano instaliran sav softver potreban za svakodnevi rad, kao i multimedijalni kodeci – ukoliko ste to selektirali na početku same instalacije. UEFI nije radio nikakve probleme na zadanim postavkama i nema ga potrebe isključivati. GPT particijska tablica je podrazumijevana i radi bez poteškoća. Samo zauzeće resursa je vrlo prihvatljivo s obzirom na sve što se nudi ispod haube, a niti nakon višesatnog korištenja nije dolazilo do povećanja temperature.

 

Kubuntu – potrošnja resursa

 

Kubuntu – prikaz temperature

 

 

Putem softver centra (MUON – provjereno radi) sam instalirao nekoliko igrica i raznih programa kako bih isprobao i taj segment. Ni ovdje nisam naišao ni na kakve probleme usprkos tomu što se radi o beta verziji.

Sam desktop nudi bezbrojne mogućnosti podešavanja. Ikone više nisu ikone već su to kompleksni prikazi aktivnih događanja – nešto u stilu onoga što je Windows pokušao postići svojim live pločicama na desktopu. Kubuntu je u tome nekoliko kopalja ispred Microsoftovih rješenja.

Prepoznavanje hardvera je besprijekorno, kernel je verzije 3.19 , pisač i skener su dodani automatski njihovim priključenjem. Putem managera upravljačkih programa je moguće instalirati i dodatke za koje je ranije bilo potebno nadograđivati BIOS kako bi se ispravno implementirali. Sada to Kubuntu odrađuje umjesto vas vrlo jednostavno i bezbolno.

 

Kubuntu – upravitelj drajvera

 

Zaključak

Na kraju ovog kratkog pregleda moram reći da uz pravilan marketing i prezentaciju Kubuntu bi ovim načinom mogao polako postati standard u svijetu GNU/Linux (a i šire) . Kubuntu 15.04 ima stabilnu Ubuntu bazu, kao i vlastite sponzore i developer ekipu koja zasad odlično odrađuje svoj posao.

Testiranja sam odradio na stolnom PC-u i laptopu koji su osrednje snage za današnje standarde. Iso slika je veličine 1,3 GB, a instalacija traje oko 14 minuta. Ukoliko ste preuzeli najsvježiju iso sliku tada ne očekujte skore nadogradnje. Svi zadani i naknadno dodani programi uredno odrađuju svoje zadatke te, osim manjih mušica koje sam naveo na početku, nije bilo drugih problema. Dokumentacija na matičnim web stranicama je detaljna i ažurna te popraćena brojnim fotografijama koje omogućavaju i potpunim početnicima totalnom početniku odrađivanje osnovnih i najčešćih radnji.

Najbolje mjesto za početak upoznavanja Kubunta 15.04 je službena web stranica, a najnoviju .iso sliku možete pronaći na poveznici. Svakako ću i dalje nastaviti pratiti razvoj i događanja vezana uz Kubuntu.

 

 

Autor: Max Bunker

Partnerstvo između Ubuntu MATE i tvrtke Entroware

15. April 2015 - 9:51
Ubuntu MATE je prije nekoliko mjeseci svojom pojavom kod starijih korisnika izazvao lijepa sjećanja na neka prošla vremena i Ubuntu kakav je nekad bio. Da se ne radi samo o prolaznom pokušaju još jednog “forka” Ubuntua već ozbiljnom projektu koji ima svijetlu budućnost govori i podatak da je Ubuntu MATE sklopio partnerstvo s tvrtkom Entroware kao jedan od operativnih sistema koji će po želji kupca dolaziti predinstaliran na njihove proizvode.

Ubuntu MATE – Entroware Izvor: ubuntu-mate.org

Naime, prema objavi Martina Wimpressa (suosnivač i voditelj projekta Ubuntu MATE i glavni MATE developer) od 10. travnja ove godine Ubuntu MATE i tvrtka Entroware sklopili su partnerstvo temeljem kojeg će tvrtka Entroware kupcima u bliskoj budućnosti uz trenutne GNU/Linux distribucije Ubuntu 14.04 i 14.10 na izbor kao tvornički predinstaliran operativni sistem, ponuditi i Ubuntu MATE 15.04, čija se službena objava očekuje 23. travnja 2015.

Izvor: ubuntu-mate.org & entroware.com

System76 Meerkat & Lemur

11. April 2015 - 20:18

Krajem ožujka i početkom travnja, tvrtka System76 obogatila je ponudu svojih proizvoda nettop računalom Meerkat te laptopom Lemur.

System76 Meerkat – Izvor: system76.com

Za one koji do sad nisu čuli za System76, ukratko, radi se o tvrtki koja se bavi proizvodnjom i prodajom računalne opreme isključivo pod GNU/Linux operativnim sustavom, odnosno Ubuntuom te trenutno u ponudi imaju prijenosnike, desktop računala i servere čime zapravo pokrivaju različiti profil kupaca i njihovih potreba.

System76 Lemur – Izvor: system76.com

Iako kvalitetni, do sad su njihovi proizvodi bili nepopularne cijene za naše prilike, što uz (još uvijek) nemogućnost direktne dostave (nama najbliže zemlje su Italija i Slovenija) za posljedicu ima da su potencijalni kupci ipak na kraju odabirali neko generički složeno prijenosno ili desktop računalo te se kasnije borili s eventualnom nekompatibilnosti pojedinih komponenti s GNU/Linux operativnim sustavom. Međutim, uvođenjem pete generacije Intelovih procesora (Broadwell), uz još uvijek nepovoljni tečaj dolara, novo predstavljeni Meerkat i Lemur ipak postaju dostupniji, a možda se u bliskoj budućnosti promijeni i status dostave u naše krajeve.

Više detalja, cijenu kao i mogućnost slaganja CTO uređaja možete pronaći na službenim stranicama tvrtke System76.

Izvor: System76

 

Objavljen LMDE 2 “Betsy” Mate & Cinnamon Edition

11. April 2015 - 18:56
Od jučer (10. travnja), dvije godine od prethodne verzije LMDE-a, dostupan je najnoviji LMDE 2 “Betsy”.

MATE – Cinnamon LMDE2 “Betsy”

Linux Mint Debian Edition inačica je Minta koja za osnovu upotrebljava Debian stable te sad dolazi u dva okusa; MATE i Cinnamon. Za razliku od standardnoga Minta temeljenoga na Ubuntuu, LMDE 2 je malo teže koristiti pa zbog toga nosi epitet distribucije koja nije baš za početnike no, uz minimalno predznanje, držimo da LMDE 2 “Betsy” uz malo volje i truda te pokoje pitanje zajednici ne bi trebao nikome predstavljati problem za ugodno i nadasve stabilno te dugo korištenje jer baza je ipak “deda” Debian :).

LMDE 2 “Betsy” možete preuzeti sa službene stranice Linux Minta.

Izvor: http://blog.linuxmint.com/

Službeno objavljen elementary OS 0,3 Freya

11. April 2015 - 17:23
Nakon malo manje od dvije godine razvoja, danas je službeno objavljena i za preuzimanje dostupna finalna verzija elemataryOS 0,3 Freya.

elementaryOS 0.3 Freya Izvor: http://elementary.io/

Po mnogima jedna od najljepših distribucija zasnovanih na Ubuntuu 14.04 LTS (podrška do travnja 2019. godine) temelji se na kernelu 3.16, GTK + 3,14, 0,26, Vala i podrškom za UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) sustave. Uz to donosi niz ispravaka (bugfixes), nove mogućnosti multitaskinga, bolje pretraživanje, obnovljen prijevod na lokalne jezike, bolje upravljanje WiFi povezivanjem, bolje upravljanje obavijestima i… zapravo, prema navodima razvijatelja, više od 100 promjena od odnosu na prethodnu verziju operativnog sustava elementary 0,2 Luna (objavljen u kolovozu 2013).

elementaryOS 0.3 Freya – Live

Elementary 0,3 Freya možete preuzeti putem Softpedie, torrenta ili izravno s web stranice elementaryOS-a.

Izvor: http://elementary.io/

Dell predstavio dva nova Ubuntu laptopa za programere

10. April 2015 - 23:53
9. travnja, Canonical je objavio da je tvrtka Dell, s kojom ima dugogodišnju suradnju, u prodaju pustila dva nova laptopa (pogonjena Ubuntu operativnim sistemom) namijenjene programerima.

 

Dell XPS i Dell M3800 – Izvor: ubuntu.com

 

Prvi novo-predstavljeni model je već poznati Dell XPS 13 Developer Edition koji u svojoj četvrtoj generaciji XPS-a korisnicima donosi zaslon veličine 13″ u rezoluciji od 1920×1080 do 3200×1800 piksela, petu generaciju Intelovih i5-5200U i i7-5200U procesora, 8 GB RAM-a te SSD diskove kapaciteta od 128 do 512 GB (sve modele i mogućnosti nadogradnje pogledajte ovdje).

Drugi novo-predstavljeni model je mobilna radna stanica Dell Precision M3800 koji, kao novi model u Dell Developer Edition seriji, korisnicima donosi zaslon veličine 15,6″ u rezoluciji od 1920×1080 do 3840×2160 pixela, četvrtu generaciju i7-HQ procesora, do 16 GB RAM-a i do 1 TB SSD te Nvidia Quadro K1100M grafički procesor (više detalja pogledajte ovdje).

Izvor: insights.ubuntu.com

Moj pogled nakon dvije tri godine

31. March 2015 - 22:00
Nakon skoro tri tjedna konzultacija i dugotrajnih rasprava, Uredništvo Linux Za Sve publikacije pristalo je objaviti ovaj članak i to isključivo zato što je autor članka bio dugogodišnji suradnik LZS-a, promotor GNU/Linuxa i slobodnog softvera te jedan od članova Uredništva koji se odlučio oprostiti od zajednice rekavši nam da je u posljednjih par mjeseci napokon spoznao istinu. Napominjemo da se u potpunosti ograđujemo od ovog članka. LZS Uredništvo.

Dugo razmišljam kako ublažiti ovaj tekst jer na ime starih dobrih prozora ne nalazim baš puno zamjerki. Borim se s tim linuxima već neko vrijeme, pokušavam ih ubaciti u svaku poru života ali jednostavno više ne ide, brate. Svaki dokument moram konvertirati, pretvarati prvo u svoj format, potom ponovo u njihov kako bi mogli normalno komunicirati. Sto čuda moram izvoditi, a usput se dosta toga i pogubi ili pretvori u nešto ne čitko. Dosta mi je toga! Zbogom linux i svi vaši kerneli!
Ispada da pričam jezikom koji razumije samo par ljudi koji su, usput rečeno, isto malo čudni i žive u svom svijetu daleko od stvarnosti.

Vraćam se Windowse tebi, tebi pod ..

Zaključujem: nisu ti Windowsi tako loši i zbogom Linux, vraćam se na OS koji cijeli svijet razumije.

Windows vs Linux

Na starim, dobrim Windowsima je sve jednostavno i u par klikova se može riješiti svaki problem. Pri tome nije važno koliki je IQ korisnika. U krajnjoj nuždi, jednostavno lupiš restart i opet sve funkcionira. Ako ni to ne pomogne, reinstall će zasigurno popraviti sustav.
Postoji i jedan zgodan “sistem restore” koji vraća sustav u prošlost. Da, moguće je i putovati kroz vrijeme bez čuvenog vremenskog stroja. Dovoljno je kupiti Windowse.
Ako se kojim slučajem sustav zarazi nekim virusom, na tržištu (čitaj: farmaceutskoj industriji) postoji široka paleta lijekova koji svaki za sebe tvrdi da je najučinkovitiji. Ovdje ne morate znati niti jedno slovo niti jednog programskog jezika. Dovoljno je znati gdje se nalazi lijeva tipka miša.

Dakle, nema se tu što puno pričati. Svaka teta ili klinac na ulici vam može dati savjet kako da promijenite pozadinu, stavite šortkat ili nekoliko njih na desktop. Ako što “zapne”, uvijek i svugdje možete dobiti stručnu pomoć jer je stvar općepoznata svim dobnim skupinama (od vrtića do doma umirovljenika).

Na linuxu je stvar već nešto drukčija. Prvo, danas je teško naći klinca iz susjedstva koji se razumije u informatiku, a ako ga i pronađete, taj nikad čuo za linux i odmah vam preporučuje instalaciju Windowsa. Pri tome zaboravite na svoje podatke i drajvere koje ste godinama kompajlirali i čuvali u $HOME folderu. Isto tako, u tom slučaju propadaju i sve fotke skrivene u skrivenim mapama, pa ispada da se nikada niste vjenčali jer nema dokaza i opet možete započeti momački/djevojački život.
Ako se ipak uspijete odlučiti za jednu od mnogobrojnih tzv. distribucija i uspješno ju instalirate, tu nije kraj vašim mukama. Već kod same instalacije počinju problemi jer je svaki instaler drugačiji i ima neke svoje zahtjeve. Morate stvarno biti majstor da bilo što upogonite na hardveru koji po defaultu podržava samo MS Windowse.

Održavanje takvog sustava je Sizifov posao. Stalno se nešto apdejta, printeri i ostala periferija nikako da se dogovore s vašim linuxima. Čak i ako imate LTS, za par godina je to zastarjelo i morate nadograđivati masu toga da bi koliko-toliko bilo funkcionalno. U radu s linuxima morate dobro poznavati naredbe u terminalu kojih ima bezbroj i zbunjuju i najveće stručnjake. Umjesto klikanja, linuxaši tvrde da je lakše tipkati kodove u konzolu. Osobno ne vidim tu ljepotu magične crne ploče po kojoj trče zelena slova dok se sve ne raspadne, a slova u slapu padaju na dno ekrana. Dok sam pokušavao nešto petljati po terminalu najčešći pojmovi su bili Error, Fault i Missing ovo i ono. Tko zna što je pjesnik želio reći tim porukama, a siguran sam da sam sve dobro utipkao.

Ma kome treba CLI..

Kerneli su priča za sebe. Svakom novom inačicom, nešto se skrši iz čista mira i onda opet iz početka. Slijede besane noći provedene uz monitor, na IRC kanalima, forumima i odlazak u drugi grad (ili čak državu) po pomoć. Uz sve to, velika većina klinaca iz susjedstva vas čudno gleda i ne želim reći što misle o vama.
Priznajem, može se puno ugodnije ubiti vrijeme.

Zbog svega navedenog, na neko vrijeme moram odustati od eksperimentiranja s bezbrojnim distrama, jer na računalima u firmi vrte se, pogađate, Windowsi. I moj mobitel sada pokreće Win8 (najnovija distribucija najjačeg OS-a ikada). Ako slučajno ima netko da nije upoznat s “osmicom”, to su oni lijepi šareni kvadratići na ekranu koje možete dirati i birati aplikacije. Jedna od njih je i legendarni IE.

win-telefon

Super telefon, još bolji OS!

Evo, upravo mi je stigla obavijest da je stigla nova verzija (8.1) i u samo par dodira ekrana (klikova), nakon samo dva ponovna pokretanja (restarta), winsi su još brži. Istina, malo su mi se ikone na početnom zaslonu pomiješale, ali nikakav problem.

Možda (veliko možda) se jednoga dana i vratim ali biti će to još jedna neozbiljna avantura ili borba s vjetrenjačama iz čistog hobija i ljubavi prema otvorenoj i slobodnoj zajednici koja jako slabo stoji sa financijama, a znamo da se bez toga ne može živjeti.

Dragi moji, ako ste ovo pročitali, to je dobar znak da Linux zajednica ipak ima hrabrosti objaviti i malo drugačije viđenje stvari. Napominjem da je ovo moje osobno mišljenje i nitko se s njim ne mora složiti.
Lp,
Vl@do

DORS/CLUC 2015 – konferencija za sve ljubitelje otvorenih tehnologija

21. February 2015 - 11:36

Ovogodišnja, 22. po redu DORS/CLUC konferencija, održat će se od 18. do 20.5.2015. u  Zagrebu.

DORS/CLUC je jedna je od najvećih konferencija u regiji koja se bavi otvorenim tehnologijama, slobodnim softverom i Linuxom. Konferencija okuplja inozemne i domaće  stručnjake s ciljem razmjene iskustava i ideja. Harald Welde, Ivan Guštin, Theodore Ts’o, Mark Shuttleworth, Dobrica Pavlinušić, Brian Fitzgerald, Rasmus Lerdorf su samo neki od poznatih stručnjaka koji su sudjelovali na dosadašnjim konferencijama.

DORS/CLUC 2015

DORS/CLUC se sastoji od dva dijela: konferencijski dio i radionice. Konferencijski dio se uglavnom dijeli na poslovne teme, najnovija iskustva primjene slobodnog softvera i otvorenih tehnologija iz regije i svijeta u industriji te tehničke teme, primjerice, kako koristiti neku tehnologiju. Na radionicama, koje su najčešće orijentirane za tehničke korisnike, možete naučiti rješavati konkretne tehničke probleme i koristiti različitu tehnologiju slobodnog i otvorenog koda.

Bili početnik ili napredni korisnik tehnologija slobodnog i otvorenog koda, vjerujemo da će vam DORS / CLUC 2015 osigurati tri dana zanimljivih predavanja, radionica, mnoštvo novih informacija te omogućiti da ostvarite nove poslovne kontkate.

Za prijavu i najnovije obavijesti o konferenciji posjetite službenu stranicu konferencije: 2015.dorscluc.org

O organizatorima

Hrvatska Udruga Linux Korisnika – HULK

Hrvatska udruga Linux korisnika neprofitna je udruga građana koja promiče razvoj i uporabu GNU/Linux sustava te ostale slobodne programske podrške u Hrvatskoj još od 1996. godine. HULK je prepoznat kao središnje mjesto za savjetovanje, korištenje i popularizaciju GNU/Linux operacijskih sustava. HULK-ove funkcije su sljedeće: održavanje www.linux.hr portala, suorganizacija DORS/CLUC konferencije te sličnih, manjih FLOSS događaja (bilo virtualnih ili uživo preko manjih radionica i pozvanih predavanja), prilagođavanje Linuxa hrvatskom podneblju te doprinos razvoju slobodnog softvera.

Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet – HrOpen

Krajem 1992. godine osnovana je Hrvatska udruga korisnika otvorenih sustava (Croatian Open system Users’ Group), skraćeno HrOpen. Danas se udruga zove Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet. HrOpen je samofinancirajuća, neprofitabilna udruga osnovana po uzoru na slične europske nacionalne udruge. Od 1993. do 1998. godine HrOpen je bio punopravna članica europske federacije korisnika otvorenih sustava  EurOpen (The European Forum for Open Systems), a od lipnja 2010. članica je OpenForum Europe čije je sjedište u Bruxellesu. Djelatnosti HrOpena obuhvaćaju promidžbu otvorenih tehnologija i slobodnog softvera i to kroz organizaciju edukativnih radionica, seminara, konferencija i sličnih događanja te pružanje pomoći i savjetovanja u implementaciji i primjeni otvorenih tehnologija kroz okupljene ekspertne skupine. Više detalja o Udruzi i djelatnostima je dostupno na Web stranici: www.open.hr.

Facebook stranica konferencije:  https://www.facebook.com/dorscluc

Izvor: http://2015.dorscluc.org/hr/poziv-medijima/

NSND Osijek 2015 – “Third time’s a charm”

18. February 2015 - 23:27


NSND Osijek 2015 – “Third time’s a charm” – treći po redu NistaSeNeceDogoditi u Osijeku!

Nakon prijašnja dva organizirana NSND-a u Osijeku, red je da najavimo i ovogodišnji, treći, koji je planiran u osječkom hacklabu, za vikend 20.-22. veljače 2015.

Pitate se zašto doći na NistaSeNeceDogoditi? Što se tu zapravo radi? Upravo to ovisi o vama! Kao što samo ime kaže, ne radi se o formalnoj konferenciji s unaprijed određenim striktnim rasporedom događanja, već sam program kreiraju okupljeni zainteresirani na licu mjesta, među kojima možete biti i vi!

Ako se osjećate kao hacker, geek bilo kojeg profila, i zanimaju vas tehnologije kao što su 3D printanje, Arduino, Raspberry, Parallella, Linux i druge slične, ovo je definitivno događaj namijenjen vama. Zagarantirana opuštena atmosfera uz teme i događaje koje će okupljeni odabrati sami jednostavno vas zove da se pridružite i sudjelujete.
Ipak, dogodit će se ono što vi želite da se dogodi!

Datum: 20.-22. veljače 2015. (okupljanje planirano u petak 20. veljače, s početkom u 18:00 sati, a sam program kreće idući dan, u subotu 21., od 10:00 te traje cijeli dan, do nedjelje, prema dogovoru)

Lokacija: #labOS hacklab – Trg Jurija Križanića 1, Osijek (Dom tehnike)

Hrana i smještaj: dogovor na licu mjesta

Kontakt:
facebook stranica –  labosHackerspace 
brojevi mobitela – 091 3000 606 i 091 942 9140

 

 

 

Upogonite text-to-speech na Linuxu

22. January 2015 - 8:52

Prenosimo tekst s našeg foruma koji je napisao korisnik rusty. Vjerujemo da će i na naslovnici ova zanimljiva tema pronaći zainteresirane čitatelje. Uputstva su napisana za Linux Mint, ali su lako primjenjiva i na ostale distribucije Linuxa.

Koncept je jednostavan. U bilo kojem GUI programu (Firefox, Writer…) označite dio teksta, udarite kraticu “Ctrl+nešto” i računalo vam pročita tekst. Ako vas zanima kako, nastavite čitati.

 

Prvo je potrebno instalirati program za pretvaranje teksta u govor. U repozitoriju sigurno imate nekoliko text-to-speech programa, npr. festival ili espeak. Za espeak sam se odlučio jer podržava i hrvatski!
sudo apt-get install espeak
Provjerite radi li sve ovom naredbom:
espeak "hello world!"
Ako vas zanima kako zvuči na hrvatskom:
espeak -v croatian  "Pozdrav svijete!"
Preostaje još iz konzole dohvatiti tekst selektiran unutar neke GUI aplikacije. Upravo to radi mali alat pod nazivom xsel. Instalirajte ga:
sudo apt-get install xsel
Sad imamo sve potrebne komponente. Napisat ćemo malu shell skriptu i registrirati tipkovničku kraticu (keyboard shortcut) koja će izvršavati tu skriptu.
Otvorite svoj najdraži uređivač teksta i utipkajte:

#!/bin/bash

xsel | espeak -v croatian

Svojoj skripti dajte neki smisleni naziv (npr. talk-hr.sh) i spremite ju negdje u svoj home direktorij. Ne zaboravite joj dodijeliti pravo izvršavanja:
chmod +x talk-hr.sh
Zadnji korak je određivanje kratice (shortcut) kojom će se skripta izvršiti. Ovaj korak uvelike ovisi o tome koje desktop okruženje koristite. Ja koristim Cinnamon i kratice mogu dodati u dijalogu za postavke tipkovnice (Preferences -> Keyboard -> Keyboard shortcuts).

To je sve! Ako želite podršku i za engleski jezik, najjednostavnije je kreirati još jednu skriptu “talk-en.sh” u kojoj ćete izostaviti “-v croatian” parametar i dodijeliti joj neku drugu tipkovničku kraticu.

 

Autor: rusty

Svjetlo dana ugledali Mint 17.1 KDE i Xfce

11. January 2015 - 20:35
U prvim danima Nove 2015. godine Mintov razvojni tim razveselio nas je posljednjim izdanjima “Rebecce”; Mint 17.1 KDE i Xfce su pred nama!

 

Kao što smo ranije pisali, oba se izdanja temelje na Ubuntu 14.04 LTS, kernelu 3.13 te imaju podršku do 2016. godine.

Mint 17.1 KDE donosi sljedeće novosti:

 • KDE 4.14 i bolju Kwallet integraciju,
 • poboljšani Update Manager i Kernel Selection,
 • novi Login Window,
 • nove MDM teme i artwork,
 • brojna ostala poboljšanja.

 

Mint 17.1 KDE
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Update Manager
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Kernel Selection
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Login Window
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

Mint 17.1 KDE – Desktop Settings
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_kde_whatsnew.php

 

 

Za razliku od KDE-a koji se ne ističe velikim novitetima, Mint 17.1 Xfce donosi nevjerojatne promjene! Xfce okruženje dolazi u verziji 4.10 te se po prvi put se uvodi dobro poznati Compiz. Nitko nije imun na efekt rotirajuće kocke ili očaravajući Expo view, koji dosad ovdje nije viđen! Opcija Desktop Settings omogućava jednostavan odabir okruženja sa ili bez efekata. Ovime je Xfce pretvoren u pravo okruženje slično MATE-u ili Cinnamonu.

 

Mint 17.1 Xfce
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

Mint 17.1 Xfce – Compiz i rotirajuća kocka
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

Mint 17.1 Xfce – Expo view
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

Mint 17.1 Xfce – Desktop Settings
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

 

Ostale važne promjene, kao što su poboljšani Update Manager, Kernel Selection, detaljne jezične postavke, novi Login window i brojna manja poboljšanja, već smo ranije spomenuli.

 

Mint 17.1 Xfce – Desktop Settings
Izvor: http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_xfce_whatsnew.php

 

 

Preuzmite novi Mint 17.1 ili nadogradite stari. Doživite stabilnost i zabavu. Svi smo pozvani!

 

Izvor: blog.linuxmint.com