Text Size

БиХ

Dejan Georgievski
12/02/2015 - 14:10

Македонија останува најлошо рангирана од сите земји во Европа и регионот на Западен Балкан, и покрај напредокот од седум места на листата на Светскиот индекс на слободата на печатот на Репортери без граници. Во најновиот извештај за 2015 година, Македонија е рангирана на 117 место од 180 држави, во споредба...

Dejan Georgievski
23/11/2014 - 11:35

Здружението за општествени истражувања и комуникации УДИК од Сараево и Центарот за жени жртви на војната РОСА од Загреб организираа, пред Катедралата во Сараево на 17 ноември односно на плоштадот Бан Јелачиќ во Загреб на 18 ноември, акции за одбележување на 23-та годишнина од...

Dejan Georgievski
27/06/2013 - 22:16

Извештајот на Транспаренси интернешенал „Купување на влијание: Парите и и изборите на Балканот“, објавен минатиот вторник, на 25 јуни 2013 година, ја оценува транспарентноста на финансирањето на изборните кампањи во 2011...

Dejan Georgievski
25/04/2012 - 08:01

Регионалната конференција Вклучување на граѓанското општество во Западен Балкан, организирана од Центарот за трансатлански односи (ЦТО) при Школата за напредни меѓународни односи на Универзитетот Џонс Хопкинс од САД, во партнерство со ТАКСО и Американско-босанската фондација, се...

Dejan Georgievski
23/02/2012 - 10:27

Политичката одговорност и новите технологии беа тема на тридневната конференција ПОИНТ што се одржа минатата недела во Сараево. Конференцијата понуди можност за средба на практичарите од регионот, главно представници на организациите на граѓанското опшстество, кои ги претставија своите проекти што користат нови технологии за постигнување на позитивни општествени промени.

Dejan Georgievski
16/02/2012 - 10:38

Балканската истражувачка мрежа (БИРН), во соработка со Фондацијата „Роберт Бош“ и Фондацијата ЕРСТЕ, го распиша шестиот по ред конкурс од програмата „Балканска стипендија за новинарска извонредност“. Тема на овогодишниот конкурс се заедниците, а новинарите од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Србија и Косово можат да се пријават до 5 март 2012 година.

Denis Kajic
10/02/2011 - 14:41

„Тоа е повеќе од игра, се работи за твојот живот“, е мотото на Денот на безбедност на интернет 2011- година, одбележан на 8 февруари. Како и претходните години, организатор е европската организација Инсејф (Insafe), која ја спроведува програмата со цел да промовира побезбена и поодговорна употреба на информатичките и комуникациските технологии (ИКТ), со посебен фокус на младите и децата во целиот свет. Денот на безбедноста на интернет се одбележува од 2004 година, на вториот ден од втората...