Text Size

Црна Гора

Dejan Georgievski
12/02/2015 - 14:10

Македонија останува најлошо рангирана од сите земји во Европа и регионот на Западен Балкан, и покрај напредокот од седум места на листата на Светскиот индекс на слободата на печатот на Репортери без граници. Во најновиот извештај за 2015 година, Македонија е рангирана на 117 место од 180 држави, во споредба...

Dejan Georgievski
20/10/2013 - 17:54

Првата парада на гордоста во Подгорица – „Монтенегро прајд“, се одржа денес, 20 октовмри 2013 година. И покрај големите мерки за безбедност, сепак дојде до судир на полицијата што ја обезбедуваше парадата и нејзините противници.

Dejan Georgievski
20/03/2012 - 10:15

Вчера, на 19 март 2012 година, во Будва се одржа балканската владина конференција за правата на ЛГБТ заедницата „Заедно против дискриминацијата“. Во поздравниот говор, премиерот на Црна Гора Игор Лукшиќ рече дека сите треба да бидеме свесни за потребата за постојано преиспитување на доминантните оппштествени ставови и за потребата да се соочиме со стеротипите и предрасудите насочени кон ЛГБТ лицата.

Dejan Georgievski
16/02/2012 - 10:38

Балканската истражувачка мрежа (БИРН), во соработка со Фондацијата „Роберт Бош“ и Фондацијата ЕРСТЕ, го распиша шестиот по ред конкурс од програмата „Балканска стипендија за новинарска извонредност“. Тема на овогодишниот конкурс се заедниците, а новинарите од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Србија и Косово можат да се пријават до 5 март 2012 година.

Dejan Georgievski
06/01/2012 - 10:33

Да го разгледаме одблиску прашањето на семејното насилство во Црна Гора: законите се добри но нивната примена не е доволно ефикасна. Недостига кохерентна координација а црногорското општество изгледа дека сè уште не препознава колку сериозен е проблемот. Анализата изворно е објавена на италијанскиот портал Опсерваторија за Балканот и Кавкаскиот...