Text Size

E-democracy

Dejan Georgievski
02/03/2016 - 09:00

Фондацијата Метаморфозис вчера, во ЕУ Инфо-центарот во Скопје, на македонските граѓански организации, новинари и јавност им претстави четири нови веб-апликации со отворени податоци. Четирите апликации се избрани како најиновативни и најкорисни на Конкурсот за поддршка на проекти поврзани со отворените податоци, спроведен во 2015 година.

Dejan Georgievski
18/06/2014 - 18:40

Институциите во Република Македонија треба доследно да ја спроведуваат постоечката законска рамка за граѓанското е-учество и да ја подигаат свеста кај институциите и граѓаните за важноста на користењето на веб-локациите како алатки за транспарентност и отчетност, вели студијата на Фондацијата Метаморфозис претставена вчера, 17.06.2014 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Dejan Georgievski
18/06/2014 - 18:39

Институциите во Република Македонија треба доследно да ја спроведуваат постоечката законска рамка за граѓанското е-учество и да ја подигаат свеста кај институциите и граѓаните за важноста на користењето на веб-локациите како алатки за транспарентност и отчетност, вели студијата на Фондацијата Метаморфозис претставена вчера, 17.06.2014 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Dejan Georgievski
24/11/2013 - 09:25

Асоцијацијата за прогресивни комуникации (АПК) ја поздрави, во отворено писмо до организаторите, иницијативата на Владата на Бразил во 2014 година да организира меѓународна конференција што ќе се посвети на прашањата и проблемите поврзани со постојните политики за управување со интернет.

Dejan Georgievski
15/07/2013 - 21:21

Минатиот четврток, 11 јули 2013 година, Фондацијата Метаморфозис го промовираше „Следи ги парите“, веб-сервис кој преку едноставно и транспарентно прикажување на буџетите на локалните самоуправи во Македонија со цел да ја приближи нивната фискална политка до граѓаните.

Информациите кои ги содржи сервисот ќе им овозможат на граѓаните да го следат трошењето на парите во нивните општини, со цел да се...

Dejan Georgievski
12/06/2013 - 10:55

Фондацијата „Фокус“ вчера, на 11 јуни 2013 година, во Велес, ја претстави новата веб апликација www.prioriteti.focus.org.mk која има за цел да ја зголеми интеракцијата на граѓаните во остварување на нивните права, обврски и услуги кои ги добиваат од општините.

Dejan Georgievski
22/10/2012 - 12:47

Фестивалот Балкан Флоренс Експрес (26-29 ноември 2012 година), што го организира Оксфам Италија, во партнерство со Системската фондација од Тоскана (Fondazione Sistema Toscana) и...

Dejan Georgievski
04/06/2012 - 08:54

Светската алијанса за граѓанско учество ЦИВИКУС (CIVICUS) организира вебинар за новите медиуми и граѓанското општество во среда, 6 јуни, 2012 година (со почеток во 14:00 часот по средноевропско време), со презентации од Реми Рауф (Ramy Raoof) од Египет, Роузбел Кагумире (Rosebell Kagumire) од Уганда и Чана-Мари Пегус (Ciana-Marie Pegus) од Цивикус.