Text Size

Activism

Dejan Georgievski
25/02/2015 - 06:29

Албанија, Косово, Македонија и Хрватска се вклучија во одбележувањето на Денот на отворените податоци, 21 февруари 2015 година, со организација на серија промотивни настани, средби и „хакатони“.

Dejan Georgievski
24/12/2014 - 20:00

Граѓаните и граѓанките собрани во Платформата за граѓанска политика АЈДЕ вчера, на 23 декември 2014 година, од 123-те столчиња поставени на улицата помеѓу Собранието на Република Македонија и споменикот на АСНОМ, им порачаа на пратениците и на власта дека граѓаните се извор на суверенитетот и дека демократијата не значи само излегување на избори.

Dejan Georgievski
23/11/2014 - 18:42

Европскиот дијалог за управување со интернет (European Dialogue on Internet Governance) – EuroDIG го објави повикот за поднесување на предлози за темите и прашањата што би биле вклучени во агендата на настанот EuroDIG 2015. Повикот е отворен до 31 декември 2014 година.

Dejan Georgievski
23/11/2014 - 11:35

Здружението за општествени истражувања и комуникации УДИК од Сараево и Центарот за жени жртви на војната РОСА од Загреб организираа, пред Катедралата во Сараево на 17 ноември односно на плоштадот Бан Јелачиќ во Загреб на 18 ноември, акции за одбележување на 23-та годишнина од...

Dejan Georgievski
19/11/2014 - 06:44

Неколку илјади студенти, со протестен марш по улиците на Скопје минатиот понеделник, 17.11.2014 година, побараа од Министерството за образование да се откаже од плановите за воведување екстерно тестирање на универзитетите.

Dejan Georgievski
24/03/2014 - 09:54

Земјите од Западен Балкан ќе се вклучат во овогодинешното издание на глобалната волонтерска акција „Час на планетата Земја“ што го организира Светскиот фонд за природата.

Dejan Georgievski
18/12/2013 - 06:51

Меѓународниот ден на човековите права, 10 декември, беше одбележан минатиот вторник и во земјите на нашиот регион. Во Босна и Херцеговина, активистите и активистките во Приедор и Сараево организираа протестни маршеви со барање за поголемо почитување и заштита на човековите права.

Dejan Georgievski
27/11/2013 - 18:36

Минатиот понеделник, 25 ноември 2013 година, беше одбележан Меѓународниот ден на борба против насилството врз жените со што беше означен почетокот на овогодинешната кампања „16 Денови на активизам против насилството врз жените“ што ќе трае до 10 декември, кога ќе се одбележи Меѓународниот ден на човековите права.