Text Size

Civil society

Dejan Georgievski
02/03/2016 - 09:00

Фондацијата Метаморфозис вчера, во ЕУ Инфо-центарот во Скопје, на македонските граѓански организации, новинари и јавност им претстави четири нови веб-апликации со отворени податоци. Четирите апликации се избрани како најиновативни и најкорисни на Конкурсот за поддршка на проекти поврзани со отворените податоци, спроведен во 2015 година.

Dejan Georgievski
15/04/2014 - 11:16

Невладините организации МОСТ и Цивил – Центар за слобода оценуваат дека првиот круг на гласањето на Претседателските избори, што се одржа на 13 април 2014 година, поминал мирно, но со бројни инциденти и во тензична атмосфера.

Dejan Georgievski
27/03/2014 - 08:10

Цивил – Центар за слобода го објави, во вторник, 25 март 2014 година, почетокот на проектот Слободни избори 2014, кој ќе вклучува и производство на вести и други информации и медиумски содржини поврзани со изборниот процес.

Dejan Georgievski
26/02/2014 - 15:11

Иницијативата „8 Септември“ вчера, на 25 февруари 2014 година, побара од Владата да ги преземе сметките за струја за социјално загрозените семејства, а најсиромашните граѓани да ги ослободи од плаќање партиципацијата за здравствени услуги и лекови.

Dejan Georgievski
05/11/2013 - 21:49

Како дел од активностите за одбележување десетгодишнината од своето постоење, НВО Инфоцентар во соработка со Фондацијата Отворено општество Македонија (ФООМ) организираше промоција на книгата  „Водич на мислителот за логички грешки – уметноста на менталните итроштини и манипулацијата“ на авторите Ричард...

Dejan Georgievski
01/10/2013 - 21:25

Меѓународниот ден на слободниот пристап до информации – Ден на правото на јавноста да знае – беше одбележан во целиот свет на 28 септември. Во демократските држави, правото на пристап до информации се смета за дел од корпусот на основни човекови права.

Следи краток преглед на настаните и активностите организирани на Денот на правото на јавноста да знае во регионот на Западен...

Dejan Georgievski
06/09/2013 - 13:41

Активистите на невладината организација Цивил – Центар за слобода денеска, 6 септември 2013 година, со сатиричен перформанс, ја промовираа „Ние сме вистината“, изворна провладина милитантна организација за поддршка на вистината и на „Ренесансната влада на Република Ренесанс, под водство на Ренесансната Партија и од мудроста и доблеста на Лидерот“.

Dejan Georgievski
28/08/2013 - 12:10

Фронтот за слобода на изразување вчера, на 27 август 2013 година, побара од Собранието на Република Македонија, да ги повлече од процедура предложените Закон за медиуми и Закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, бидејќи преку нив дополнително ќе се загрози слободата на говор во Македонија, особено со неоправданото опфаќање на печатените и интернет-медиумите со нови регулативи.