Text Size

Internet

Dejan Georgievski
02/03/2016 - 09:00

Фондацијата Метаморфозис вчера, во ЕУ Инфо-центарот во Скопје, на македонските граѓански организации, новинари и јавност им претстави четири нови веб-апликации со отворени податоци. Четирите апликации се избрани како најиновативни и најкорисни на Конкурсот за поддршка на проекти поврзани со отворените податоци, спроведен во 2015 година.

Dejan Georgievski
23/11/2014 - 18:42

Европскиот дијалог за управување со интернет (European Dialogue on Internet Governance) – EuroDIG го објави повикот за поднесување на предлози за темите и прашањата што би биле вклучени во агендата на настанот EuroDIG 2015. Повикот е отворен до 31 декември 2014 година.

Dejan Georgievski
18/06/2014 - 18:40

Институциите во Република Македонија треба доследно да ја спроведуваат постоечката законска рамка за граѓанското е-учество и да ја подигаат свеста кај институциите и граѓаните за важноста на користењето на веб-локациите како алатки за транспарентност и отчетност, вели студијата на Фондацијата Метаморфозис претставена вчера, 17.06.2014 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Dejan Georgievski
18/06/2014 - 18:39

Институциите во Република Македонија треба доследно да ја спроведуваат постоечката законска рамка за граѓанското е-учество и да ја подигаат свеста кај институциите и граѓаните за важноста на користењето на веб-локациите како алатки за транспарентност и отчетност, вели студијата на Фондацијата Метаморфозис претставена вчера, 17.06.2014 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје.

Dejan Georgievski
31/05/2014 - 08:35

Движењето „Здружени граѓани за Србија“, организации на граѓанското општество и поединци од Србија се вклучија во иницијативата „Во лице на цензурата“, во знак на протест против последниот случај на гаснење на неколку блогови и интернет портали што бараа одговорност од премиерот на Владата на Србија Александар Вучиќ.

Dejan Georgievski
07/05/2014 - 07:44

Пред напредокот на управувањето со интернет бара разгледување на прашањата на активно учество на сите заинтересирани страни, соодветни ресурси и промени во постоечките управувачки процеси, кажа Нена Нваканма (Nnenna Nwakanma), регионален координатор за Африка на Фондацијата „Ворлд вајд њеб“ (World Wide Web Foundation), во обраќањето на...

Dejan Georgievski
10/12/2013 - 22:23

Во склоп на регионалната кампања „Превземи ја контролата врз технологијата“ што се спроведува во рамките на глобалната кампања „16 дена активизам против насилството врз жените, на 6 декември 2013 година, во Велес, беше лансирана македонската верзија на платформата мапирајгонасилството.нет.

Dejan Georgievski
24/11/2013 - 09:25

Асоцијацијата за прогресивни комуникации (АПК) ја поздрави, во отворено писмо до организаторите, иницијативата на Владата на Бразил во 2014 година да организира меѓународна конференција што ќе се посвети на прашањата и проблемите поврзани со постојните политики за управување со интернет.