Text Size

News

Dejan Georgievski
25/02/2015 - 06:29

Албанија, Косово, Македонија и Хрватска се вклучија во одбележувањето на Денот на отворените податоци, 21 февруари 2015 година, со организација на серија промотивни настани, средби и „хакатони“.

Dejan Georgievski
22/02/2015 - 15:15

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги претстави, на свеченост што се одржа на 19 февруари, 2015 година во Клубот на новинарите, добитниците на наградата за животно дело „Крсте Мисирков“ и наградата „Јашар Еребара“ за едногодишно остварување за истражувачко новинарство.

Dejan Georgievski
12/02/2015 - 14:10

Македонија останува најлошо рангирана од сите земји во Европа и регионот на Западен Балкан, и покрај напредокот од седум места на листата на Светскиот индекс на слободата на печатот на Репортери без граници. Во најновиот извештај за 2015 година, Македонија е рангирана на 117 место од 180 држави, во споредба...

Dejan Georgievski
31/01/2015 - 13:55

Слободата во светот 2015 (Freedom in the World 2015), годишниот извештај на американската организација „Фридом хаус“ (Freedom House) за состојбата на политичките и граѓанските права, од 195-те држави опфатени со извештајот, 89 (46 отсто) ги рангира како „Слободни“, 55 држави (28...

Dejan Georgievski
24/12/2014 - 20:00

Граѓаните и граѓанките собрани во Платформата за граѓанска политика АЈДЕ вчера, на 23 декември 2014 година, од 123-те столчиња поставени на улицата помеѓу Собранието на Република Македонија и споменикот на АСНОМ, им порачаа на пратениците и на власта дека граѓаните се извор на суверенитетот и дека демократијата не значи само излегување на избори.

Dejan Georgievski
23/11/2014 - 18:42

Европскиот дијалог за управување со интернет (European Dialogue on Internet Governance) – EuroDIG го објави повикот за поднесување на предлози за темите и прашањата што би биле вклучени во агендата на настанот EuroDIG 2015. Повикот е отворен до 31 декември 2014 година.

Dejan Georgievski
23/11/2014 - 11:35

Здружението за општествени истражувања и комуникации УДИК од Сараево и Центарот за жени жртви на војната РОСА од Загреб организираа, пред Катедралата во Сараево на 17 ноември односно на плоштадот Бан Јелачиќ во Загреб на 18 ноември, акции за одбележување на 23-та годишнина од...

Dejan Georgievski
19/11/2014 - 06:44

Неколку илјади студенти, со протестен марш по улиците на Скопје минатиот понеделник, 17.11.2014 година, побараа од Министерството за образование да се откаже од плановите за воведување екстерно тестирање на универзитетите.