Text Size

Opinion and analyses

Dejan Georgievski
07/05/2014 - 07:44

Пред напредокот на управувањето со интернет бара разгледување на прашањата на активно учество на сите заинтересирани страни, соодветни ресурси и промени во постоечките управувачки процеси, кажа Нена Нваканма (Nnenna Nwakanma), регионален координатор за Африка на Фондацијата „Ворлд вајд њеб“ (World Wide Web Foundation), во обраќањето на...

Dejan Georgievski
28/10/2013 - 13:58

Етичка должност на новинар(к)ите не е само да известуваат за јавни протести туку и за барањата на лицата кои протестираат. Ретки беа медиумите кои ги ставија во преден план барањата на лицата кои протестираа, наспроти изјавите на министерот дека протестот пред МТСП бил „грешка“, пишува експертот за човекови права Жарко Трајановски во последната анализа објавена на сајтот mediumi.vistinomer.mk.

Dejan Georgievski
15/09/2013 - 10:43

„Еден, два или стотици погрешни зборови кажани во кое било време претставуваат убијци“, пишува Вања Мицевска, студентка по новинарство, во својот есеј напишан во рамките на проектот „Млади промотори на слободата на изразување“, што го реализираат Младинскиот образовен форум и НВО Инфоцентарот од Скопје.

Dejan Georgievski
30/05/2013 - 09:17

Оваа статија е вториот дел од анализата „Зошто медиумите ги игнорираат проблемите на лицата со попреченост?“ на експертот за човекови права Жарко Трајановски, изворно објавена на блог сајтот...

Dejan Georgievski
29/05/2013 - 05:18

Посебен етички предизвик е употребата на почитувачки термини за луѓето со попреченост, затоа што непочитувачкиот јазик може да предизвика чувство на исклученост, пишува експертот за човекови права Жарко Трајановски во анализата објавена изворно на блогерскиот сајт mediumi.kauza.mk. Следи целиот текст на анализата.

Dejan Georgievski
16/05/2013 - 19:25

Во оваа анализа, изворно објавена на блог сајтот mediumi.kauza.mk, експертот за човекови права Жарко Трајаноски пишува за тенденцијата на македонските медиуми да објавуваат податоци чија точност претходно не ја проверуваат. Следи интегралниот дел од анализата на Трајановски.

Dejan Georgievski
30/04/2013 - 05:20

Во оваа анализа, која е дел од серијата анализи на медиумското известување и покривање на значајни теми и настани што се објавуваат на блог-сајтот mediumi.kauza.mk, Жарко Трајаноски, м-р по човекови права, пишува за медиумските манипулации на тема на новиот предлог-Закон за медиуми.