Text Size

Izlazi prva bh. avanturistička kompjuterska igra Potraga za blagom BiH

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Igrica za djecu i odrasle, „Potraga za blagom Bosne i Hercegovine“, kojom se promoviše kulturno-istorijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine (BiH) nastala je u sklopu kampanje za promjenu ponašanja, u sklopu Programa MDGF Kultura za razvoj, koju je proveo UNICEF, kao odgovor na rezultate istraživanja među djecom i odraslima, provedenog u sklopu programa, a koje je pokazalo visok nivo predrasuda i neznanja o drugom i drugačijem.

Radi se o svojevrsnom putovanju kroz dijelove naše zajedničke istorije, gdje se junaci igre slučajno upuštaju u avanturu kroz koju sazrijevaju i mijenjaju poglede o životnim vrijednostima. Koristeći znanje, snalažljivost i istrajnost, oni se upoznaju sa kulturno-istorijskim naslijeđem svoje zemlje na neuobičajen, zabavan, a ponekad i opasan način.

Program MDGF - Kultura za razvoj, koji od januara 2009. godine zajedno provode Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Federalno ministarstvo kulture i sporta, te UNDP, UNESCO i UNICEF.

Program je finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za dostizanje milenijumskih ciljeva, a projekat je provela Fondacija Jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu.

AttachmentSize
Uvodna scena 1.jpg383.36 KB
Uvodna scena 2.jpg359.49 KB
Share this