Text Size

95 posto nasilnog ponašanja i uvreda na internetu protiv žena

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Uposlenik gradske uprave u Zadru je optužen da je otvorio lažni  profil svoje poznanice na internetskim portalima iskrica i  facebook gdje joj je navodno objavio fotografije, broj mobilnog, kućni broj telefona i naveo njezinu kućnu adresu kao mjesto javnog okupljanja za sve one koji bi željeli diskretna druženja zbog seksa  i razmjenjivanje partnera, navodi Zadarski list.

Sličnih primjera je svugdje oko nas. Naša sagovornica, koja je, naravno, htjela ostati anonimna, ispričala nam je svoju priču. 

“Sve je izgledalo bezazleno, zahtjev izvjesnog “D”sam prihvatila na facebooku, imali smo nekoliko zajedničkih prijateljica,” kaže ona. Profil slika mu je bio cvijet hortenzija. “Kad mi se počeo javljati učestalije na chatu, pojavila se neka znatiželja u meni da pogledam njegov profil. Nije imao nikakvih slika. Što? Njegov odgovor je bio da će ih uskoro staviti, te da je tek otvorio profil, a da izgled nije važan, jer on nije kao"površan." 

Otišla je na godišnji odmor. Međutim, njen rođak se ubrzo javlja, rekavši joj da obrati pažnju na svoj zid na FB-u, jer neki lik joj piše ljubavne izjave. “Bile su to riječi u smislu nekoga ko je zaljubljen u mene, a da moja porodica nije za to. Odmah sam poslala privatnu poruku da mi više ne piše, i naravno izbrisala njegove postove,”kaže naša sagovornica. 

Ali “D” je bio uporan, ubjeđivao je dotičnu damu u neka svoja vjerovanja koja su je dodatno prestrašila. Odlučila je pauzirati na ovoj društvenoj mreži, i samim tim ne  javljati se nikome.

Kad se vratila sa odmora doznaje da ju je ogovarao poznanicima tako što ih je preuzimao sa njene friend liste. “Maltretirao je nekoliko mojih prijatelja, pišući im o meni neistine, nisam mogla vjerovati koliko omalovažavanja na moj račun, i pobogu, zašto, pitala se ona?”

“Naravno da sam se zabrinula, pa sam razgovarala sa svojom porodicom o tome. Pokušali smo doći do izvjesnog “D”, tražeći ga u mjestu gdje je lociran. Naravno,  osoba pod tim imenom i prezimenom nije postojala. 

“Vratila sam sa kući poslije odmora više umorna nego kad sam otišla. Dobila sam poziv istog dan od momka na koga sam zaboravila, ustvari sa kojim sam tek jednom izašla. I ne znam zašto, ali rekoh mu za moje more tokom odmora, izenadivši se njegovom hladnom reakcijom. Kad sam mu rekla da sam tog "D" prijavila FB-u, te da isto planiram uključiti i policiju, počeo me odgovarati od toga, govoreći da je to sve, najvjerovatnije, bila šala”, ispričala je na kraju naša sagovornica. I tako je iz neke njegove priče shvatila da se on, ustvari, krio iza lažnog profila, koji je prethodno blokirala.

Žene su u prosjeku češće žrtve nasilja nego muškarci. Nove tehnologije omogućavaju ženama koje trpe ili su preživjele nasilje da dođu do nekog ko im može pomoći. Take back the tech je globalna kampanja za sprečavanje nasilja nad ženama putem interneta. 

Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE), također, učestvuje u globalnoj kampanji Vratimo kontrolu nad tehnologijom! (Take back the Tech!).

25. novembar/studeni je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom u regiji je upriličeno mnoštvo diskusija, radionica, podsjećanja. OneWorldSEE i Zenskaposla.ba su organizirali i radionice u BiH (Zenica, Prijedor i Sarajevo) na temu sajberfeminizma.

Unutar kampanje Ujedinjenih nacija „Muškarci udruženi protiv nasilja nad ženama“ u BiH je osnovana Liga pravih muškaraca. Osnivači su potpisali Deklaraciju kojom su se obavezali da će aktivno učestvovati u borbi protiv ovog problema. 

Aktivnosti Lige pravih muškaraca će se održavati sve do 8. marta naredne godine, odnosno Međunarodnog dana žena. 

Svima nam je jasno da tehnologije, također, omogućavaju nasilnicima da dopru do svojih žrtava. Naglašavamo da je 95% nasilnog ponašanja, uvredljivih riječi i slika na internetu usmjereno protiv žena (UN 2006).

Kad bi se neko odlučio/la napisati tekst svaki put kad neka žena u Hrvatskoj zaplače zbog nasilja nad njom, onda bi takvi tekstovi izlazili…svakih 15 minuta. Zamislite da vas neko svakih 15 minuta podsjeća na tako teške stvari? Bilo bi nepodnošljivo, nalazimo na blogu protiv nasilja

Na kraju još da podsjetimo da je Deklaraciju pravih muškaraca protiv nasilja nad ženama potpisao i istaknuti bh. fudbaler Edin Džeko.

Share this