Text Size

Beograd: Oštro osuđen poziv na linč Žena u crnom

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Nakon što je portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča u utorak (25.marta) na društvenoj mreži Facebook, na vijest da "Žene u crnom" obilježavaju 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, pozvao navijače da se obračunaju sa "Ženama u crnom", ova organizacija će pokrenuti sudski postupak protiv njega.

Koordinatorica “Žena u crnom” Staša Zajović rekla je da će ta organizacija pokrenuti više akcija kako bi ovakve prijetnje i pozivi na linč bili kažnjeni. 

"Akcije ćemo pokrenuti na nivou krivičnih prijava, ali i preko kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice i međunarodih mreža za ljudska prava. Neophodno je izvršiti pritisak na institucije kako bi se onemogućili i sprečili ovakvi napadi koji su usledili odmah nakon izbora", rekla je Zajovićeva za Radio Novi Sad. 

Zaštitnik građana Saša Janković je rekao da očekuje od MUP-a da utvrdi autentičnost naloga na Facebooku, te inicira krivični i disciplinski postupak. 

"Mislim da ovo ne bi trebalo da se održi. Gospodo huligani, Delije, Grobari, radovci, Firmaši, umesto da trošite pesnice između sebe, a veliki ste rodoljubi udužite se", napisao je Počuča i nastavio poziv na linč vulgarnim stilomu. 

Istog dana poruka na tom profilu na FB-u je uklonjena, a državni sekretar MUP-a Vanja Vukić je rekao da Počuči ugovor o djelu ističe u aprilu, te da najvjerovatnije neće biti produžen. "Počuča je svoj stav iznio na privatnom Facebook profilu, ali Ministarstvo najoštrije osuđuje njegov postupak", kazao je Vukić.

Organizacije civilnog društva podržavaju podnošenje krivične prijave od strane Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM. Te u svom saopćenju poziva sve zainteresirane za istinsku demokratizaciju i evropeizaciju Srbije, posebno Međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na činjenicu na koju su godinama ukazivali - odsustvo reforme sektora bezbjednosti i umjesto toga uspostavljanje partijske kontrole nad njim. 

(Izvor: B92, Foto: zokstersomething.com)

Share this