Text Size

Demokratija na delu: Izbori mirni sa određenim nepravilnostima

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

NVO koalicija Demokratija na delu, koja je posmtrala Lokalne izbore na Kosovu održane prošle nedelje, 3. novembra, ocenila je izbore mirnim i demokratskim. Koalicija je ipak registrirala neke nepravilnosti koje su obeležile izborni proces, uključujući i prisustvo neovlaštenih osoba na izbornim mestima, porodično glasanje i povrede procedure glasanja kao što su slučajevi glasača koji su fotografirali glasačke listiće.

Predstavnici Demokratije na delu zabeležili su nepravilnosti na Lokalnim izborima 3. novembraPredstavnici Demokratije na delu zabeležili su nepravilnosti na Lokalnim izborima 3. novembra
 
Driton Selmanaj iz Demokratije na delu je rekao da je izboran proces na severu Kosova razlog za zabrinutost, navodeći da građani tog regiona nisu mogli da glasaju slobodno, a da nadležne vlasti nisu uspele da osiguraju bezbednost i slobodno i fer glasanje.
 
„Demokratija na delu poziva Izbornu komisiju Kosova i OEBS da što pre rasvetle događaje u Mitrovici i drugim opštinama - Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku - gde je glasanje završeno pre vremena, a nejasno je šta se dešavalo sa glasačkim kutijama i dali su one bile pod nadzorom izbornih odbora", rekao je Selmanaj.
 
Demokratija na delu je izrazila zadovoljstvo pokazanom građanskom zrelošću koju su demonstrirali građani Kosova time što su osigurali zadovoljavajući odziv na izborima.
 
Državno tužilaštvo Kosova je objavilo da je tokom Lokalnih Izbora prošle nedelje privedeno ukupno 35 osoba, uključujući i osam službenika javne administracije, tri izborna komesara, dvoje direktora škola i tri posmatrača izbora.
 
Državni tužilac Ismet Kabaši je izjavio da će se saradnja sa Policijom Kosova i organizacijama građanskog društva nastaviti na i za drugi krug izbora.
 
Klučne međunarodne organizacije osudile su nasilne incidente u severnom Kosovu, kada su maskirane osobe upale na jedno glasačko mesto gde su bacili suzavac, ukrali i uništili glasačke kutije.

Share this