Text Size

DRM - primjer tehnologije koja uskraćuje slobode

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Proizvodi defektni po dizajnu su oni koji ne pružaju mogućnost svojim korisnicama i korisnicima da ostvare punu slobodu raspolaganja nad njima, odnosno oni koji sadrže DRM. Sigurno su već postojali (čak i vaši) bliski susreti  sa nekima od njih, ali zbog njihove sveprisutnosti više ih i ne percipiramo kao prijetnje našim slobodama.

Defective by Design je anti-DRM (digital rights managment) kampanja usmjerena prema velikim medijima, proizvođačima koji nisu od pomoći i DRM distributerima. Kampanja poziva na opreznost sve proizvođače kada je u pitanju distribucija njihovih DRM proizvoda na tržište. Takvi proizvodi posjeduju ugrađene elemente koji diktiraju šta se i na koji način može činiti s njima. Takvi proizvodi su zvanično obogaljeni iz perspektive korisnika/ce i upravo zato defektni po dizajnu! Kampanja će identificirati "defektne" proizvode i pozvati na njihovu eliminaciju. DRM je anti-društvena tehnologija. Zalažemo se za ukidanje DRM-a kao društvene prakse.

Digital rights management (DRM) je posebna tehnologija koju koriste pojedini proizvođači hardvera, izdavačke kuće, nosioci autorskog prava i individue koji imaju namjeru da ograniče korištenje sadržaja ili uređaja nakon prodaje. Protivnici/e DRM-a tvrde da njegovo prisustvo  narušava postojeće pravo na privatno vlasništvo i ograničava pravo raspolaganja imovinom korisnika/ce. DRM komponenta kontroliše uređaj koji posjeduje korisnik/ca (kao što je digitalni audio plejer) na način da onemogućava prženje pjesama zaštićenih autorskim pravima na zasebne privatne komplilacije. Svi oblici DRM-a zavise od prilagođenog DRM uređaja (računara, DVD plejera, TV-a) kroz nametanje ograničenja koja korisnik/ca (barem namjerno) ne može izbjeći ili modifikovati. Takođe je nejasno da li je vlasnicama/ima sadržaja sa DRM-om zakonski dozvoljeno da prenesu svoju imovinu kao naslijeđe drugoj osobi.

Međunarodni dan protiv DRM-a se obilježava 04. maja. Ekipe Defective by Design koje rade na eliminaciji DRM-a će lokalnim akcijama iskazati svoje negativno mišljenje o ovoj pojavi. Najavljeni događaji će se održati u: SAD-u, Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj, Italiji, Japanu i Portugalu.

Dok je DRM u velikoj mjeri pobjeđen kada je u pitanju preuzeta muzika, problematična zona ostaju e-knjige, jer su slobode da se iste posude, preprodaju, doniraju, čitaju bez praćenja, ili prebace na drugi uređaj bez ponovne kupovine, značajno ograničene. Poznati su i slučajevi kada su e-knjige obrisane od strane kompanija bez korisničkog pristanka.

Defective by Design poziva vas da date svoj doprinos u dizanju svijesti o slobodnom softveru kroz društvene mreže koje koristite.
Preporučuju ove koje slijede, jer se drže etičkih smjernica i poštuju svoje korisnice/ke:

Ostali popularni siteovi za dijeljenje vijesti predstavljaju problem svojim korisnicama/cima – podešeni su tako da uslovljavaju korištenje njihovih usluga odricanjem prava na privatnost i autonomiju. Ipak, bitno je sve osobe obavjestiti o važnosti slobodnog softvera, ukoliko imate račun na nekim od slijedećih siteova, širite dobar glas i lijepu riječ.

**Ukoliko koristite Twitter, razmotrite mogućnost izbjegavanja korištenja JavaScript tako što ćete koristiti slobodni softver kao što je pidgin ili gwibber; možete i povezati vaš identi.ca račun sa vašim Twitter računom!

Defective by Design apeluje na vas da ne dozvolite bitnim vijestima o slobodnom softveru da donesu veću korist ovim siteovima.

Ujedno vam se zahvaljuju za promociju slobodnog softvera! Više o mrežnim uslugama možete saznati na http://autonomo.us.

Osjećajte se slobodnim da napravite vlastiti plakat ili se poslužite nekim od ponuđenih prijedloga.

 

Slobodu od DRM-a podržali:

Najveći izdavač znanstvene fantastike na svijetu, Tom Doherty Associates (čiji naljepnice uključuju Tor, Forge, Orb, and Starscape books) saopštio je u utorak, 24. aprila, da "će početkom jula 2012., njihov kompletan popis e-knjiga bit dostupan u DRM-free formatu".

U govoru održanom na Svijetskoj konferenciji knjige u Nju Jorku, Matteo Berlucchi, izvršni direktor Anobii, pozvao je glavne izdavače da odbiju korištenje DRM- na e-knjigama. HarperCollins, Penguin, and Random House svko ima tržišni udio u maloprodaju e-knjiga i kompaniji koja se bavi društvenim umrežavanjem sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Berlucchi smatra da su "e-knjige bez DRM tehnologije pogodne za dijeljenje među korisnicama jednako kao i printane knjige" i upravo je to razlog zašto su "e-knjige bez DRM-a vrijednije čiteteljima/kama". 

Bostonac Louis CK objavio je novi uradak na svom web siteu, ali ovoga puta nešto je uradio drugačije. Citat sa njegovog sitea: "Bez DRM-a, bez regionalnih ograničenja, bez koještarija. Možete preuzeti ovaj file, gledati ga koliko želite, pržiti na DVD, šta god." U roku od 12 dana Louis CK zaradio je preko $1 million $ od preuzimanja filea koji ne sadrži DRM.


Neki od defektnih po dizajnu...

Amazon Kindle je defektan po dizajnu
Zajam i posuđivanje nisu poželjne aktivnosti. To su radnje koje obavljamo kada smo primorani/e na to, kada ne postoji dovoljno nečega da kruži okolo. Da ne spominjemo iznajmljivanje nečega, kao što je knjiga, bez materijalne dobiti; to može doprinjeti stvaranju osjećaja dobre komunikacije ili biti izgovor da za druženje. nisu poželjne aktivnosti.

Apple je defektan po dizajnu
Apple je istaknuti korisnik DRM-a.
Nemate slobodu instalirati programe koje želite na vašem iPhone i iPod Touch. Apple je konačni arbitar o tome koje aplikacije smijete a koje ne imati na vašem uređaju. Uporedite to s kućnim računarom, na kojem možete instalirati bilo koji program želite. IPhone neće prihvatiti patent- i DRM-free formate poput Ogg Vorbis i Theora, ili slično.

Bojkotuj Sony

Sony koristi pravne radnje s ciljem zastrašivanja i uznemiravanja individua koje su izvršile modifikacije na vlastitom PS3 sistemu. Pristalice Defective by Design bojkotuju Sony. Uznemiravanje hakera koje je upriličio Sony kao i nepoštivanje sloboda trebali bi biti dovoljni razlozi za njihov bojkot!

Obavijesti Barnes and Noble da je Nook defektan po dizajnu
Dok je Nook  sam po sebi prilično standardan Android uređaj i kao takav u mogućnosti je koristiti aplikacije za čitanje e-knjiga, a koje su na raspolaganju u sklopu F-Droid marketplace. Na primjer takav je FBReader, koji podržava sve glavne formate bez DRM-a, uključujući i neke manje poznate. Barnes & Noble nije pokazao interes za takvu aplikaciju.

(izvor: zenskaposla.ba)

Share this