Text Size

Izvještaj: Facebook glavna komunikacijska infrastruktura za aktiviste u BiH

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Globalni izvještaj o informatičkom društvu 2011 (Global Information Society Watch 2011 – GISWatch 2011), objavljen 10. decembra, bavi se internet pravima i demokratizacijom, s fokusom na slobodu izražavanja i udruživanje na internetu. Izvještaj istražuje kako vlade i internet kompanije, kao i operateri mobilne telefonije, pokušavaju ograničiti slobodu na internetu i kako građani odgovaraju na to.

Izdavači izvještaja su Association for Progressive Communications (APC) i Humanist Institute for Cooperation with Developing Countries (HIVOS).

Fondacija Jedan svijet – plaftorma za jugoistočnu Evropu (OWPSEE) i ove je godine spremila izvještaj za Bosnu i Hercegovinu (BiH), koji govori o ulozi interneta u javnim protestima u BiH i socijalnom umrežavanju i izgradnji građanskog društva uz pomoć interneta.

„Facebook je, bez ikakve sumnje, ključna alatka za prenošenje informacija i privlačenje čitalaca u Bosni i Hercegovini. “Grassroots” i aktivističke grupe kao što su Dosta, Akcija građana, Zenica, Abrašmedija, Protest.ba, Oštra Nula i mnoge druge, stalno koriste Facebook za promociju svojih ciljeva, širenje informacija i poticanje debate,” stoji u izvještaju. Ovdje možete pročitati izvještaj za BiH u cjelosti.

GISWatch 2011 donosi i izvještaj o informatičkom društvu u Hrvatskoj. Izvještaj je spremila udruga ZaMirNET, a u njemu, između ostalog, možete pročitati i slijedeće: „Neusaglašenost postojećeg zakonodavstva i prakse jasno pokazuje da zakonodavne promjene nisu utemeljene na koherentnim medijskim politikama usmjerenim ka davanju podrške slobodnim i neovisnim medijima, već odražavaju promjenjive odnose različitih uticaja i interesa. Na primjer, izgleda da vlada zapostavlja medije koje vode organizacije građanskog društva po pitanju mjera za ohrabrivanje njihove produktivnosti. Sa druge strane, nisu bili zapostavljeni kada su primjenjivani zakonski instrumenti za represiju nad slobodom govora.“ Ovdje možete pročitati izvještaj za Hrvatsku u cjelosti.

Izvještaj donosi i niz tematskih analiza pripremljenih od strane međunarodno priznatih stručnjaka, a mnogi uključuju i prijedloge za promjene politika kada su u pitanju najveći izazovi u zaštiti ljudskih prava na internetu.

Izdvajamo izvještaje „Sloboda izražavanja na internetu: Implikacije na polju spoljne politike“ i „Seksualnost i ženska prava“, koje smo i preveli za čitaoce/čitateljke sa nešag govornog područja.

U predgvooru izvještaja, Specijalni izvjestitelj UN-a Frank La Rue kaže: “GISWatch 2011 nudi pravovremen komentar na budućnost interneta kao otvorene platforme kojoj svako mpže pristupiti“.

Za više informacija kontaktirajte Valentinu Pellizzer, autoricu izvještaja za BiH i direktoricu fondacije Jedan svijet – plaftorma za jugoistočnu Evropu (OWPSEE): valentina.pellizzer@oneworldsee.org.

Share this