Text Size

Predstavljen regionalni projekt zagovaranja održive energetike i upravljanja resursima

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Zelena akcija i partnerske organizacije – CEKOR iz Subotice, Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Centar za energiju i ekologiju iz Tuzle i Green Home – Zeleni dom iz Podgorice, predstavili su u utorak, 15. januara/siječnja 2013. godine u Zagrebu, regionalni projekt „Zagovaranje održive energetike i upravljanja prirodnim resursima“, finansiran iz IPA programa Europske unije.

Predstavnici partnerskih organizacija predstavili su novi regionalni projekt zagovaranja održive energetika (Foto Zelena akcija)Predstavnici partnerskih organizacija predstavili su novi regionalni projekt zagovaranja održive energetika (Foto Zelena akcija)

Cilj projekta, u čiju realizaciju su uključeni i međunarodni partneri zaklada Heinrich Boell, Friends of the Earth International - FOEI i Friends of the Earth Europe - FOEE, je jačanje utjecaja nevladinog sektora na energetske i transportne politike kao i na upravljanje prirodnim resurisma u zemljama zapadnog Balkana i Turske, te povezivanje nevladinog sektora u regiji s europskim mrežama i organizacijama na području zaštite okoliša.

Vedran Horvat iz zaklade Heinrich Boell (HBS) je rekao na prezentaciji da projekt donosi jačanje ekspertize u području formuliranja politika u suradnji s partnerima i akterima u EU i Njemačkoj, i dodao da je projekt rezultat dugotrajnog rada i suradnje na formuliranju održivih energetskih projekata i efikasnog upravljanja prirodnim resursima i svojevrsna podrška europskog zelenog pokreta održivom razvoju u regiji.

Nataša Đereg iz CEKORA je najavila da će projekt financirati kampanje javnog zagovaranja u regiji i poticati javno zagovaranje, i da će se odnositi ne samo na Hrvatsku, BiH, Srbiju i Crnu Goru, nego na cijeli zapadni Balkan i Tursku.

„Time želimo ojačati suradnju u regiji jer zagađenje iz jedne države često utjeće i na susjedne države. Aktivnostima ovog projekta će svi partneri poslati jasan signal da će se odlučno suprotstavljati štetnim projektima koji su u suprotnosti sa postavkama održivog razvoja“, rekla je Nataša Đereg.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu je napomenula da će se projekt fokusirati na probleme u regiji koji sprečavaju održivi razvoj, dok je Sanja Svrkota iz Green Home-a rekla kako će pratiti proces pridruživanja EU te će u tom procesu koristiti iskustvo Hrvatske.

Svrkota je naglasila važnost edukacije organizacija civilnog društva i građana o mehanizmima sudjelovanja javnosti u odlučivanju, poput primjene procjene utjecaja na okolliš i prirodu i istaknula da su studije utjecaja na okoliš loše kvalitete te da to žele promjeniti.

Kako je rekao Toni Vidan iz Zelene akcije, projekt je jedan od 17 odobrenih od preko 180 prijavljenih projekata na međunarodnom natječaju koji je bio otvoren za organizacije iz cijele Europe.

„Zelena akcija je jedina udruga iz Hrvatske koja je nositelj podržanog projekta, što jasno pokazuje da možemo mogu konkurirati europskim organizacijama“, rekao je Toni Vidan. (Izvor: Zelena akcija)

Share this