Text Size

Studenti traže od vlasti da povuče predlog za uvođenje vanjskog testiranja na univerzitetima

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Nekoliko hiljada studenata su protestnim maršem prošlog ponedeljka,  17. novembra 2014. godine, od Ministarstva obrazovanja zatražili da prekine sa planiranim uvođenjem eksternog testiranja na univerzitetima u Makedoniji.

Nekoliko hiljada studenta protestvovalo je protiv predloženog eksternog testiranja univerziteta (Foto Vančo Džambaski)Nekoliko hiljada studenta protestvovalo je protiv predloženog eksternog testiranja univerziteta (Foto Vančo Džambaski)

U pismu ministru obrazovanja Abdulaćimu Ademiju, studenti okupljeni u inicijativi Studentski plenum kažu da je predloženi sistem eksternih ispita u formi državnog ispita po završetku druge i četvrte godine studija problematično i neustavno po više osnova, uključujući i pitanje ograničavanja ustavno zagarantiranog prava na obrazovanje.

„Državni ispit, koji predviđa da ukoliko student ne položi u drugom pokušaju, gubi pravo na produžetak studija, znači da se nama studentima uskraćuje ustavno garantirano pravo na obrazovanje“, kažu iz Studentskog plenuma u pismu ministru Ademiju.

Dodaju da predložena mjera predstavlja atak na autonomiju univerzitetta iz člana 46 Ustava Republike Makedonije, a u sukobu je i sa Bolonjskim modelom studiranja.

Studenti takođe smatraju da do sada nisu u javnosti ponuđeni argumenti koji bi ih ubjedili da je predložena mjera korisna, dok su oni argumentovano naveli sve negativne posljedice koje će uvođenje eksternog testiranja izazvati.

„Smatramo da je debata pošla u pogrešni smjer time što se raspravlja o formi u kojoj će se najavljena mjera sprovesti, a suština problema jeste dali je ona uopšte potrebna i nužna. Debatu kakva je sada treba odmah prekinuti, a najavljena mjera treba biti povučena“, traže studenti Studentskog plenuma od ministra Ademija.

Inicijativa „Studentski plenum“ osnovana je kao reakcija na nesposobnost studentskih parlamenata da štite interese studenta i da izraze i brane njihov stav o predloženim reformama. Na početku protestnog marša, studenti su organizirali simboličnu „sahranu“ Studentskog parlamenta zbog izbjegavanja odgovornosti da zauzme stav kao legitimno studentsko predstavničko tijelo.

Studenti ispred Ministarstva obrazovanja i nauke (Foto: RadioMOF)Studenti ispred Ministarstva obrazovanja i nauke (Foto: RadioMOF)

Protest je dobio podršku više organizacija i inicijativa.

„Studenti okupljeni u neformalnoj inicijativi „Studentski plenum“ imaju legitimno pravo da odbrane univerzitete od protivustavnog i nezakonitog upada u njihovu zagarantiranu autonomiju novim najavljenim reformama koje predviđaju eksterno testiranje studenata na drugoj i četvrtoj godini studija. Takođe smatramo da se predložena reforma tiče i njihovih profesora kao naučnih radnika, pa u tom smislu, ohrabrujemo društveno aktivne intelektualce da budu hrabriji u suprotstavljanu ovim negativnim trendovima u visokom obrazovanju“, kaže se u izjavi podrške Pokreta za socijalnu pravdu „Lenka“.

Protest, od zgrade rektorata Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju do zgrade Ministarstva obrazovanja protekao je mirno, bez incidenata i sa velikim policijskih obezbjeđenjem.

Share this