Text Size

UDIK i ROSA obilježili godišnjicu sjećanja na žrtve Vukovara

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) - Sarajevo i Centar za žene-žrtve rata  ROSA-Zagreb su akcijama ispred Katedrale u Sarajevu i na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, 17. i 18. novembra 2014. godine obilježili 23. godišnjicu sjećanja na žrtve zločina počinjenih u Vukovaru.

Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a ispred Katedrale u Sarajevu (Foto: UDIK)Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a ispred Katedrale u Sarajevu (Foto: UDIK)

Aktivistice dviju organizacija su istakle transparente na kojima je pisalo “Pravda za sve žene preživjele žrtve silovanja u ratu", “Odajmo počast žrtvama” i “Nacionalizam ubija”. Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je žrtvama silovanja u Vukovaru koje više od dvije decenije žive bez podrške države, sa namjerom da skrene pažnju na njihov status u društvu.

“Akcijom tražimo prepoznavanje pravnog statusa osoba koje su preživjele ratno silovanje, uključivši odgovornost države da se sredstva za novčane naknade žrtvama silovanja osiguraju iz državnog budžeta Republike Hrvatske”, istakla je aktivistica Centra za žene žrtve rata - Rosa iz Zagreba Nela Pamuković u izjavi Agenciji Fena koju prenosi Avaz.ba.
 
Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a su 19. novembra posjetili Vukovar i odali počast žrtvama na masovnoj grobnici Ovčara. (Izvor: Avaz.ba/UDIK)

Share this