Text Size

Dan žena nije samo za cvijeće - žene traže i ravnopravnost

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Međunarodni dan žena 8. mart obilježen je prošlog petka širom svijeta. Zato vam nudimo kratak pregled aktivnosti koje su u povodu  8. marta organizirane u zemljama regiona.

Fotografija sa akcije u Banjaluci (Foto: Oštra nula)Fotografija sa akcije u Banjaluci (Foto: Oštra nula)

Udruženje građana "Oštra nula" organiziralo je Osmomartovski marš u Banjaluci, sa ciljem da ukaže na neravnopravnost žena i njihov loš položaj u političkom i društvenom životu BiH. Portal Etrafika.net prenosi da je Dražena Lepir, predsjednica “Oštre nule” rekla da je bh. društvo izgrađeno na zloupotrebi moći jednog pola a da patrijarhat, osim što je uvijek išao na štetu žene, zarobljenima drži i muške rodne uloge.

Aktivistkinje Fondacije CURE su povodom obilježavanja 8. marta organizirale u jedanaest gradova Bosne i Hercegovine protestne šetnje pod nazivom „Želimo da solidarnost, nenasilje i mir bude svakodnevnica svih građana i građanki BiH“.

Veća skupina žena se okupila ispred Zemaljskog muzeja u Sarajavu odakle su mirnom šetnjom krenula prema prema Trgu djece Sarajeva noseći transparente na kojima je pisalo „Hoću da je svaki dan 8. mart“, „Nećemo karanfil, hoćemo prava“, „Za sretan život bez nasilja“, „Slušaj! Ne kupuj mi cvijet, to mogu sama“.

Jadranka Miličević iz Fondacije CURE izjavila je za agenciju Anadolija da Fondacija 8. mart ne slavi, nego ga obilježava.

“Želimo skrenuti pažnju javnosti BiH na još uvijek težak položaj žena, posebno mlađih generacija zbog toga što nas nema na izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zato što imamo porast nasilja u svakom obliku kako fizičkog, tako psihičkog i ekonomskog. Tako imamo i diskriminaciju“, rekla je Jadranka Miličević.

Ženska mreža Hrvatske upozorila je, prosvjedom na Međunarodni dan žena, da je odluka hrvatskog Sabora od 7. prosinca 2012. godine kojom odredbu iz članka 15 Zakona o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine tumači na način da razdvaja lokalne od parlamentarnih i prijedsjedničkih izbora derogira Zakon koji jasno propisuje da se postupno povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu Zakona o ravnopravnosti spolova (15. srpnja 2008).

Članice Ženske mreže Hrvatske zato traže od Vlade da postupi u skladu s osnovnim zakonskim načelima i provede Zakon o ravnopravnosti spolova koji je kao organski zakon donesen od strane zakonodavnog tijela u cilju zaštite prava žena.

“Razmjerna politička zastupljenost žena preduvjet je ostvarenja načela ravnopravnosti spolova u svim područjima javnog i privatnog života. Nažalost, „političko polje“, kao polje moći i donošenja odluka, nedostupnije je ženama od muškaraca; i u njemu su žene izrazito podzastupljene. Načelo ravnopravnosti spolova upisano je u Ustav Republike Hrvatske, jednako tako u zakone, nacionalne politike, nacionalne strategije. Demokracija znači i puno, ravnopravno i razmjerno sudjelovanje žena u svim aspektima javnog života”, kažu iz Ženske mreže Hrvatske.

Centar za ženske studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) organizirali su niz događaja povodom 8. marta – osim što su se pridružili prosjedu Ženske mreže Hrvatske, organizirali su i nekoliko debata i projekcija filmova.

Cilj organizatorica je bio da raspravom vrate Osmom martu značaj praznika solidarne borbe za radnička prava, i da upozore na transformaciju njegovog značaja kao indikativnu za ‘mjesto’ dodijeljeno feminizmu u aktualnom društvenom sistemu.

Fotografija preuzeta sa internet stranice Centra za ženske studije iz ZagrebaFotografija preuzeta sa internet stranice Centra za ženske studije iz Zagreba

8. marta je u nekoliko gradova Srbije održan protestni marš sa porukom „Zašto država spava kada se krše moja radna prava!" kojim su Ženski fond „Rekonstrukcija" i Mreža „Žene u crnom" ukazali na kršenje radnih prava žena u Srbiji. Marš u Beogradu su učesnice završile debatom o pravima žena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Na debati je ukazano da su žene slabije plaćene mada rade više, da su prve na spiskovima za otpuštanje, a poslednje pri zapošljavanju. Učesnice skupa su takože ukazale da su propisi koji zabranjuju diskriminaciju žena su „mrtvo slovo na papiru". Slični skupovi priređeni su i u Novom Sadu, Prijepolju, Nišu, Vranju, Leskovcu, Pirotu, Novom Bečeju, Vlasotincu, Kruševcu i Kraljevu.

Na debati “Superžena je...”, koju su na Mežunarodni dan žena organizirali Delegacija EU u Srbiji i EU Info centar, potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić je rekla da, mada su žene dostigle 30 odstro svih poslaničkih mesta u Skupštini, stereotipi i dalje preovlađuju, dok je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da su propisi u svim zemljama bivše SFRJ na istom nivou, ali da je najveći problem stvaranje uslova za primenu. Petrušić je dodala dodala da u atmosferi depatrijarhalizacije društva postoji realna opasnost da devojke žive u gorim uslovima nego njihove majke.

Na debati su predstavljeni i neki od nagrađenih tvitova na takmičenju “Superžena” - Superžena je ona koja se i bez podrške razvede od nasilnika, žena koja se zajedno sa mužem iznervira što nema prenosa Lige šampiona, superžena se hrabro bori za prava svih žena, ne trpi nasilje, diskriminaciju, bori se za jednake mogućnosti i bolji položaj u društvu.

Aktivistkinje NVO Crnogorski ženski lobi organizovale su povodom 8. marta protestnu šetnju u Podgorici, pod nazivom „U čemu je problem". One su desetominutnim ćutanjem ispred Državnog tužilaštva poslalae poruku da se na nasilje nad ženama ne odgovara ćutanje, vać da mu se moramo glasno suprostaviti.

Centar za žensko i mirovno obrazovanje „Anima" organizovao je u Kotoru konferenciju „Zanos – znanje, akcija, nenasilje, odgovornost, solidarnost, sigurnost " sa koje je poručeno da dan žena treba obilježavati kao politički praznik bez ruža i „našminkanih" poruka da je ženama u Crnoj Gori dobro i da su ravnopravne.

U Kosovu, ženske organizacije okupljene u Ženskoj mreži Kosova (ŽMK), u saradnji sa Nacionalnim centrom za transfuziju, sprovele su akciju “Dajte dar života: darujte krv!”. Akcija je imala za cilj da poboljša pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti ženama Kosova.

U Albaniji, desetine žena predstavnica građanskog društva marširale su ulicama Tirane, naglašavajući svojom akcijom da je 8. mart dan slavlja, ali i dan protesta za sve žene.

“Žene uspevaju da osiguraju neka od zasluženih prava, ali nasilje nad ženama se nastavlja. Ženska prava, koja štiti i nacionalno zakonodavstvo još uvek se ne primenjuju u praksi”, izjavila je Ani Ruçi (Ani Ruči) iz udruženja “Refleksije” (Refleksione).

U Makedoniji je Civil Centar za slobodu, u čestitci povodom 8. marta, ipak zaključio da se prava i slobode žena najgrublje krše svakodnevno i na svim nivoima, i da državne institucije u svojim politikama tretiraju žene kao sredstva reprodukcije i objekte subordinacije i dekora.
Iz Civil Centra za slobodu kažu i da zahtjev da žene budu zastupljene sa najmanje 30 procenata u politici i državnim institucijama smatra defetističkim i potcjenjujućim.

“Tražimo najmanje 50-postotnu zastupljenost žena, što odgovara njihovoj zastupljenosti u opštoj populaciji. To bi ujedno bio tek prvi kora i uloga i zastupljenost žena ne sme ostati samo deklarativna i dekorativna”, kažu iz Civil Centra za slobodu čestitajući ženama Međunarodni dan žena.

Osmi mart kao praznik pod nazivom Međunarodni dan žena postoji od 1975. godine koja je bila proglašena međunarodnom godinom žena, a dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. (Sanela Gojak i Dejan Georgievski)

Share this