Text Size

SPORT ZA EXPORT

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Prošle sedmice je u Splitu održana konferencija pod nazivom Conte[s|x]ting SPORT Split-2012., a bavila se pitanjima inkluzivnijeg,raznovrsnijeg i održivijeg sporta. Pored domaćih su-organizatora qSPORT Zagreb, QueerSport Split, bili su to i EGLSF (European Gay and Lesbian Sport Federation), EPAS - sportsko tijelo Vijeća Evrope, sa predstavnicima i mnogih drugih organizacija kao ISCA (International Sport and Culture Assotiation), GLISA (Gay and Lesbian International Sport Asociation), te ugledni sportaši kao nogometaš i pisac Ivan Ergić i John Amaechi bivši NBA koraškaš koji je javno priznao da je gay prije nekoliko godina.

foto: Marija Šabanovićfoto: Marija Šabanović

Konferenciju je otvorila María Ochoa-Llidó iz odjela za ljudska prava i antidiskriminaciju Vijeća Evrope. U uvodnom govoru je naglasila: "Već desetljećima Vijeće Europe se aktivno bavi promicanjem različitosti i borbi protiv diskriminacije u sportu. To se čini iz dvije različite perspektive: s jedne strane, kroz usvajanje sportske politike, kako bi se osiguralo da se vrijednosti koje njeguje Vijeće Europe poštuju i u sportskoj praksi (svatko ima pravo na bavljenje sportom, bez obzira na etničko porijeklo, spol, sposobnost / nesposobnost, religiju, seksualnu orijentaciju, itd.). S druge strane, Vijeće Europe nastoji promicati i štititi te vrijednosti (ljudska prava, fair play i poštivanje različitosti) kroz sport. U ovom slučaju sport je moćan alat za promicanje tih ideala."

Ivan Ergić, nekadašnji profesionalni fudbaler danas kolumnista i pisac, kritizirao je savremeni sport i njegovu dehumanizaciju propitujući njegovu opravdanost kada se stavi u kontekst kapitalizma, što danas jeste slučaj. Činjenica je da on ne poznaje ni jednog profesionalnog sportistu ili sportistkinju bez fizičkih posljedica nastalih na putu do profesionalne karijere. To govori mnogo o poštovanju sopstvenog tijela i zdravlja, a onda se otvara pitanje koliko takve osobe imaju poštovanja prema svojim protivnicima ili protivnicama. Sport nije jednako dostupan svima. Igrači/ce koji dolaze iz manjinskih skupina (bilo etničkih, rasnih ili bilo kojih drugih) mogu biti prepoznati kao heroji/ne manjinskih skupina iz kojih dolaze, ali isto tako biti i odbačeni jer su ušli u svijet koji odbija prihvatiti neke od njihovih identiteta.

foto: Marija Šabanovićfoto: Marija Šabanović

Renato Matić sociolog sa Kineziološkog fakulteta u Splitu, kritikovao je postojeći sistem obrazovanja, koji je fokusiran na mjerenje prolaznog vremena i prezentiranje naštrebanih činjenica, a pri tome se zanemaruje odgoj. Taj sistem snosi značajan dio odgovornosti za što mladi ljudi ne znaju drugačije da razmišljaju. Zato je rasizam ili homofobija očekivana reakcija mladih ljudi, istih onih čiji se odgoj bazira na principima tržišne ekonomije. Nema tu mjesta za čuđenje, jer niko nikada sa njima nije ozbiljno radio! I niko ne pomišlja da je to njihov posao. Roditelji u tranzicijskom društvu nemaju više vremena za odgoj djece, a škole su u potpunosti izgubile tu odgojnu komponentu. I tako mladima preostaju jedino mediji koji su u rukama vlasnika profitne industrije. Kako to promjeniti bez ozbiljnog pritiska, koji ne možemo očekivati iznutra? Promjene možemo očekivati od ovakvih susreta, od međusobnih razmjena iskustava i izgradnje svijesti da se dostavi jasna poruka onima koji donose strateške odluke.

"Medijska uloga je interesantna jer mediji utiču na mišljenje savremenog čovjeka, ali i u nemilosrdnoj borbi na polju tržišne ekonomije prezentiraju one informacije koje savremeni čovjek traži. Tako mediji ne dozvoljavaju savremenoj civilizaciji da se izdigne iznad mehanizma prirodne selekcije, za koju se tvrdi da je svojstvena životinjskom svijetu. Kapitalizam je najobičnija prirodna selekcija, a potreba društva da se identificira sa pobjednicima/cama pokazuje nespremnost da se postojeće stanje mjenja. Mediji društvo sisavaca koje je po sebi poredalo krpe da bi dokazalo visok stepen razvoja, drže u nedefinisanom međuprostoru. Oni su uzrok i posljedica, a to stvara dodatne konfuzije." - zaključak je jedne od sesija na kojoj je učestvovala i vaša izvjestiteljica.

(08.3.2012. Leila Šeper)

Share this