Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables' in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache SET data = 'a:823:{s:13:\"theme_default\";s:6:\"owpsee\";s:13:\"filter_html_1\";i:1;s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:27:\"menu_secondary_links_source\";s:0:\"\";s:25:\"drupal_http_request_fails\";b:1;s:15:\"install_profile\";s:7:\"default\";s:17:\"node_options_page\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:12:\"comment_page\";s:1:\"0\";s:14:\"theme_settings\";a:22:{s:11:\"toggle_logo\";i:1;s:11:\"toggle_name\";i:0;s:13:\"toggle_slogan\";i:0;s:14:\"toggle_mission\";i:0;s:24:\"toggle_node_user_picture\";i:0;s:27:\"toggle_comment_user_picture\";i:0;s:13:\"toggle_search\";i:0;s:14:\"toggle_favicon\";i:1;s:20:\"toggle_primary_links\";i:1;s:22:\"tog in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT data, created, headers, expire, serialized FROM cache WHERE cid = 'variables:sq' in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Table './oneworld_oneworldseeorg/cache' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE cache SET data = 'a:0:{}', created = 1419090224, expire = 0, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'variables:sq' in /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc on line 135

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 736

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 737

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 738

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/oneworld/public_html/includes/database.mysql.inc:135) in /home/oneworld/public_html/includes/bootstrap.inc on line 739
Forumi i Politikave – Kultura e Konkurrences se ndershme ne Shqiperi | OneWorldsee platform for southeast Europe
   
Text Size

Forumi i Politikave – Kultura e Konkurrences se ndershme ne Shqiperi

Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend by emailSend by email

Me 14 dhjetor 2011, European Movement Albania ne bashkepunim me Friedrich Ebert Stiftung (FES) organizoi forumin e radhes te politikave “Kultura e konkurrences se ndershme ne Shqiperi”. Te ftuar ne kete forum ishin: Znj. Lindita (Milo) Lati, Kryetare e Autoritetit te Konkurrences dhe Z. Gjergj Buxhuku,Perfaqesues i Konfindustrise. Forumi mblodhi se bashku perfaqesues te institucioneve rregullatore shteterore, komunitetit te biznesit si dhe botes akademike, te cilet diskutuan mbi politikat e konkurrences dhe  problematiken e tij.

Forumi i hap me fjalen pershendetese te Drejtorit Ekzekutiv te EMAs, Z. Gledis Gjipali, i cili theksoi se ky aktivitet i sherben perçimit te informacionit dhe debatit tek publiku i gjere duke mos e kufizuar ate ne grupet e vogla te eksperteve. Dimensioni ekonomik eshte nje oaz i ri frymezimi per EMA-n i cili do te shfrytezohet me tej per te sjelle analiza me te thelluara dhe cilesore ne kete drejtim.

Per te theksuar rendesine e kriterit ekonomik, Drejtori i FES per Shqiperine Z. Michael Weichert, solli shembullin e fushates elektorale te zgjedhjeve amerikane te 1992 ku ndryshimin ne rezultat e solli fokusi tek ekonomia. Ai theksoi se duke qene se ne dy vitet e fundit opinioni publik eshte i tej ngopur me lajme dhe informacione nga situata politike, kthimi i vemendjes ne çeshtjet qe lidhen me interesin e drejtperdrejt te secilit prej nesh merre rendesi te veçante, ndaj inkurajoi EMA-n per tu thelluar akoma edhe me shume ne kete  drejtim.

Znj. Lindita (Milo) Lati, Kryetarja e Autoritetit te Konkurrences beri nje prezantim te hollesishem te filozofise mbi te cilen operon ky institucion. Ajo u ndal ne menyre te veçante ne mekanizmat eficente per rritjen e kultures se konkurrences ne Shqiperi si nje tregues i zhvillimeve pozitive. Sipas Znj. Lati puna e Autoritetit te Konkurrences ka ardhur ne rritje nga viti ne vit duke iu referuar numrit te vendimeve dhe çeshtjeve te ngritura nga biznesi dhe trajtuar nga Autoriteti.

Nderkohe perfaqesuesi i Konfindustrise, Z. Gjergj Buxhuku gjate fjales se tij theksoi rendesine e konkurrences si nje nder shtyllat kryesore mbi te cilat ngrihet ekonomia kapitaliste. Z. Buxhuku percolli per audiencen problemet e ketij komuniteti lidhur me ekzistencen e monopoleve apo oligopoleve. Kjo si pasoje e nje tregu te vogel dhe te varfer e cila potencialisht ben te mundur shfaqjen e elementeve jo konkurrues. Sektori i sherbimeve dhe ai i importeve nga jashte mbeten sektoret me problematik te ekonomise shqiptare te cilat duhen targetuar gjate punes se Autoritetit. Sipas Z. Buxhuku, shkalla e konkurrences lidhet drejtperdrejte me mundesine qe tregu u ofron operatoreve te ndryshem per te operuar ne ekonomine e tregut.

Gjithashtu gjate forumit Znj. Evisi Kopliku, hulumtuese prane EMA-s prezantoi gjetjet kryesore te punimit “Kultura e konkurrences se ndershme ne Shqiperi”, pergatitur nga grupi i eksperteve. Punimi ofron nje pasqyre te plote te zhvillimeve te fundit lidhur me politikat e konkurrences ne Shqiperi, duke identifikuar faktoret kryesore qe pengojne zhvillimin e nje kulture konkurrence te ndershme e te drejte midis aktoreve te tregut. Nje fokus te veçante ne punim i kushtohet edhe rolit te institucioneve ne kuader te mbrojtjes se konkurrences se ndershme dhe hedh drite mbi instrumentet ne dispozicion te tyre per te rritur kulturen e konkurrences tek entet publike, komuniteti i biznesit dhe qytetaret (konsumatoret) ne pergjithesi.

Forumi politik u ndoq nga nje sesion diskutimesh ku perfaqesues te Autoritetit te Konkurrences, enteve te tjera rregullatore, komunitetit te biznesit dhe botes akademike diskutuan se bashku lidhur me politikat e konkurrences dhe problematikat e saj ne realitetin shqiptar. Forumi i politikave u pasqyruar gjeresisht ne median e shkruar dhe ate vizive.
Burimi: EMA – European Movement Albania

 

Share this